Hyppää sisältöön

Tietoa sinulle, kun työskentelet pakolaistaustaisten kanssa

Pakolaisuuden taustalla voivat olla moninaiset syyt ja pakolaisena maahan saapuneet voivat tarvita erilaista tukea tilanteestaan riippuen. Asiakastyössä kannattaa ottaa huomioon mahdollinen traumatausta ja eritasoinen osaaminen. On tärkeää kohdata asiakas ihmisenä ja selvittää hänen tuen ja ohjauksen tarpeensa.

Mies ja nainen pitävät käsiä yhdessä

Pakolaisten vastaanotto Kuntapaikoista päättäminen ja palveluiden suunnittelu kunnissa ovat keskeisiä toimia pakolaisten vastaanotossa.
Valtion korvaukset kunnille ja hyvinvointialueille Kunnille ja hyvinvointialueille korvataan pakolaisten vastaanotosta aiheutuneita kustannuksia. Korvauksia maksetaan muun muassa tulkkauksesta, sosiaali- ja terveydenhuollon erityiskustannuksista ja laskennallisena korvauksena.
Pakolaiset ja kansainvälistä suojelua saavat Osiossa on tietoa kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden Suomeen saapumisesta ja vastaanotosta kuntaan.
Lapset, nuoret ja perheet Kotoutumistyöhön lasten, nuorten ja perheiden kanssa liittyvät esimerkiksi perhelähtöisyys, lasten ja nuorten kotoutumisen tuki, alaikäisen edustaminen, jälkihuolto ja perheenyhdistäminen.
PALOMA-koulutus PALOMA-koulutus tarjoaa käytännönläheistä tietoa pakolaisten mielenterveydestä ja hyvinvoinnista työssään pakolaisia kohtaaville sekä opiskelijoille.
Sosiaali- ja terveyspalvelut pakolaisille Hyvinvointialueet vastaavat sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Erityisesti pakolaisille suunnattuja sosiaali - ja terveyspalveluja ovat terveystarkastukset ja pitkäaikaisen sosiaali - ja terveydenhuollon järjestäminen.

Uutisia pakolaisia työssään kohtaaville

Esitys kansainvälisen suojelun tiukennuksista on lausuntokierroksella
26.2.2024 | Uutinen
Sisäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle hallituksen esityksen, jolla lyhennettäisiin kansainvälisen suojelun lupien pituutta ja muutettaisiin kansainvälisen suojelun aseman lakkauttamista ja peruuttamista koskevaa sääntelyä. Esitys ulkomaalaislain muuttamisesta perustuu hallitusohjelman kirjauksiin kansainvälisen suojelun tiukentamisesta.
Uusi Kotoutumisen kokonaiskatsaus on julkaistu
14.2.2024 | Uutinen
Kotoutumisen kokonaiskatsaus 2023 antaa yleiskuvan kotoutumisen tilasta Suomessa. Julkaisu koostuu kahdesta osasta, joista ensimmäisessä kuvataan kotoutumisen tilan muutoksia suhteessa neljän vuoden takaiseen tilanteeseen indikaattoritiedoilla. Toinen osa koostuu tutkimusartikkeleista.
Sisäministeriö valmistelee muutoksia perheenyhdistämiseen
8.2.2024 | Uutinen
Sisäministeriö on asettanut lakihankkeen, jonka avulla toimeenpannaan hallitusohjelman kirjauksia perheenyhdistämisen edellytysten tiukentamisesta. Hankkeessa valmisteltavat ulkomaalaislain muutokset vaikuttaisivat esimerkiksi perheenkokoajana toimivan puolison vähimmäisrajaan ja perheenkokoajan asumisaikavaatimukseen.
Lakiesitys ulkomaalaislain oleskelulupasäännösten uudistuksesta lausuntokierroksella
2.2.2024 | Uutinen
Sisäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle ulkomaalaislain uudistuksia käsittelevän lakiesityksen. Hallituksen esitys koostuu useasta eri kokonaisuudesta, joilla toimeenpannaan hallitusohjelman kirjauksia maahantulosäännösten kiertämisestä ja henkilöllisyyden todentamisesta sekä sen estämisestä, että turvapaikanhakijat siirtyvät työperäisen oleskeluluvan hakijoiksi. Lausuntoja voi antaa 20.2.2024 asti.
Maahanmuuttovirasto jatkaa kaikkia tilapäisen suojelun oleskelulupia 4.3.2025 asti
25.1.2024 | Uutinen
Maahanmuuttovirasto jatkaa tilapäisen suojelun oleskelulupia 9.–16.2.2024. Asiakas saa Maahanmuuttovirastolta kirjeen, kun tilapäisen suojelun lupaa on jatkettu. Jos asiakkaan puhelinnumero on viraston tiedossa, hän saa asiasta myös suomeksi ja englanniksi tekstiviestin, jossa on linkki ukrainakiliselle verkkosivulle. 
Kaikki uutiset