Hyppää sisältöön

Tietoa sinulle, kun toimit tutkijana

Tutkijat tuottavat aineistoa päätöksenteon taustalle ja tarkastelevat kotoutumista ja pakolaisten vastaanottoa yhteiskunnallisina ilmiöinä. Osaamiskeskuksen tietokannat, tilastokatsaukset ja julkaisut käsittelevät teemoja monipuolisesti.

Nainen työpisteen ääressä

Kototietokanta Kototietokanta on avoin, rekisteripohjainen tilastotietokanta, joka tarjoaa kattavasti maahanmuuttajaväestöstä Suomessa.
Kotoutumisen indikaattorit -tietokanta Kotoutumisen indikaattorit -tietokannan avulla voidaan seurata kotoutumisen tilaa ja sen kehittymistä Suomessa.
Julkaisut Kotoutumisen osaamiskeskus tilaa ja toteuttaa selvityksiä ja tutkimuksia maahanmuutosta, kotoutumisesta ja pakolaisten vastaanotosta.
Kotoutumisen edistämisen painopisteet Kotoutumisen edistämistä ohjaavaan lainsäädäntöön liittyvät kotoutumista edistävät ohjelmat, monialainen yhteistyö ja eri toimijoiden väliset kumppanuudet.
Kuntien kotouttamisohjelmat Löydät kuntien kotouttamisohjelmat osiosta alueellinen yhteistyö.
Kumppanuusohjelma Kumppanuusohjelman tavoitteena on ideoida, tunnistaa ja tukea kotoutumistyötä tukevia yhteistyömahdollisuuksia.

Uutisia tutkijoille

Toiminta tutuksi -tietoiskut jatkuvat syksyllä 2023 entistä monipuolisempina
22.8.2023 | Uutinen
Kotoutumisen kumppanuusohjelman järjestämissä Toiminta tutuksi -tietoiskuissa kotoutumisen kentän toimijat kertovat palveluista ja toiminnoista, jotka ovat suunnattu maahanmuuttaneille ja vieraskielisille tai heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille ja vapaaehtoisille. Tavoitteena on levittää tietoa siitä, millaista kotoutumista edistävää toimintaa ja palveluja on olemassa, kuka niitä tuottaa ja kenelle ne on tarkoitettu. Tietoiskujen avulla pyritään myös lisäämään eri toimijoiden tietoisuutta toisistaan ja siten edistämään eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja kumppanuutta.
Sisäministeriö ja Euroopan muuttoliikeverkosto ovat julkaisseet koottua tietoa maahanmuutosta
10.8.2023 | Uutinen
Sisäministeriö on julkaissut katsauksen EU-alueelle ja Suomeen suuntautuvaan muuttoliikkeeseen. Katsauksen mukaan EU-alueelle kohdistuva muuttoliike on kasvanut, minkä taustalla ovat erityisesti Ukrainan sota sekä turvallisuuspoliittisen ympäristön muutokset, äärimmäinen köyhyys ja ympäristön- ja ilmastonmuutos. Monipuolista tietoa muuttoliikkeestä Eurooppaan ja Suomeen saa myös Euroopan muuttoliikeverkoston julkaistuista.
Ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden määrä jatkaa kasvuaan
31.7.2023 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen mukaan ulkomaalaisia työttömiä työnhakijoita oli kesäkuussa 39 594, mikä on 15 prosenttia kaikista työttömistä työnhakijoista. Edellisvuodesta ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden määrä nousi 18 prosenttia, josta puolet selittyy ukrainalaisten tilapäistä suojelua saavien työttömien määrän kasvulla.
Ulkomaan kansalaisten työllisyysasteessa on laskua
21.6.2023 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriö ennakoi uusimmassa lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteessaan, että pitkäaikaistyöttömyys jää paljon korkeammalle tasolle kuin ennen koronakriisiä. Tämä vaikuttaisi koskettavan myös ulkomaalaisia työttömiä työnhakijoita.
Pohjoismaissa maahanmuuttajien kohtaamat työllistymisen esteet ilmenevät useammassa eri tilanteessa
16.6.2023 | Uutinen
Pohjoismaiden ministerineuvosto on julkaissut toisen raportin heikommassa asemassa olevien ihmisryhmien osallistumisesta työmarkkinoille Pohjoismaissa. Raportissa tunnistettiin yhteensä 13 erilaista maahanmuuttajille tyypillistä työllistymisen estettä. Suomessa ilmenneitä esteitä olivat esimerkiksi riittävän kielitaidon puute sekä ennakkoluulojen negatiivinen vaikutus työnhakuprosessiin.
Kaikki uutiset