TE-toimistoissa on kyettävä vastaamaan yksilöllisiin asiakastarpeisiin maassaoloajasta riippumatta
15.6.2020
|
Uutinen
TE-toimiston toimiva asiakasprosessi ja asiantuntijan osaaminen ovat ratkaisevia kotoutuja-asiakkaiden ohjauksen ja neuvonnan onnistumisessa. Jatkossa TE-toimistoissa tarvitaan palvelujen ja prosessien kehittämistä mutta myös lisää resursseja asiakastyöhön. Tarkoituksenmukaisten palvelupolkujen luominen edellyttää, että asiakkaiden kannustimet ja etuudet tukevat asiakkaan etenemistä työelämää kohti. Tiedot käyvät ilmi tänään 15.6.2020 julkaistusta raportista Kotoutuja-asiakkaiden ohjaus ja palvelut TE-toimistoissa.
Ilman huoltajaa Suomeen tulleiden nuorten jälkihuollon yläikärajaa nostetaan
29.5.2020
|
Uutinen
Hallitus esittää muutosta lakiin kotoutumisen edistämisestä jälkihuollon yläikärajan nostamisesta. Lakimuutoksen myötä alaikäisenä turvapaikanhakijana ilman huoltajaa Suomeen tullut nuori voi saada lastensuojelun jälkihuoltoon rinnasteista tukea siihen asti, kunnes hän täyttää 25 vuotta. Muutos koskee oleskeluluvan saaneita nuoria.
Kotouttamisen osaamiskeskus hakee viestinnän harjoittelijaa
19.5.2020
|
Uutinen
Haemme työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisen osaamiskeskukseen viestinnän harjoittelijaa syksylle 2020. Tarjoamme harjoittelijalle mahdollisuuden osallistua monipuolisesti ja oman osaamisensa mukaan osaamiskeskuksen viestintään. Työnkuvassa painottuvat erityisesti verkkopalvelun sisältöuudistukseen ja osaamiskeskuksen somekanaviin liittyvät tehtävät.
OmaMieli-verkkopalvelu tukee kulttuuriltaan eritaustaisten ihmisten mielenterveyttä
18.5.2020
|
Uutinen
Uusi OmaMieli.fi-verkkopalvelu on julkaistu. Sivuston tavoitteena on antaa maahan muuttaneille tai monikulttuuriselle yhteisölle nykyistä enemmän tietoa mielenterveyden merkityksestä ja edistää hyvinvointia. Palvelu on tarjolla suomeksi, englanniksi ja arabiaksi.
Maahan muuttaneiden ohjaus- ja neuvontapalveluiden avustushaku on avattu
18.5.2020
|
Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriö on avannut haettavaksi 4 miljoonaa euroa maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalveluihin. Tavoitteena on tehostaa maahan muuttaneiden kotoutumista ja työllistymistä kehittämällä ohjaus- ja neuvontapalveluita sekä niihin liittyvää monialaista yhteistyötä.
Aiempi kokemus maahan muuttaneista työntekijöinä innostaa usein rekrytoimaan maahan muuttaneen uudelleen
18.5.2020
|
Uutinen
Maahan muuttaneita aiemmin työllistäneet yritykset ovat alttiimpia palkkaamaan maahan muuttaneen kuin yritykset, joilla ei ole aiempaa kokemusta maahan muuttaneista työntekijöinä. Kotona Suomessa -hanke selvitti valtakunnallisesti työnantajien näkemyksiä maahan muuttaneiden rekrytoimisesta ratkaisuna kohtaanto-ongelmaan.
Katso webinaaritallenne kotoutumisen indikaattoreista ja keinoista työllisyyden ja osallisuuden edistämiseen
12.5.2020
|
Uutinen
Nopeasti täyttynyt webinaari kotoutumisen indikaattoreista ja keinoista työllisyyden ja osallisuuden edistämiseen on nyt katsottavissa Kotona Suomessa -hankkeen YouTube-kanavalla. Webinaarissa esitellään muun muassa Kotoutumisen indikaattorit -tietokantaa. Tallenne on katsottavissa noin kahden viikon ajan.
Oppaat, esitteet ja palvelunumerot tarjoavat tukea naisille, lapsille ja perheille poikkeustilanteessa
7.5.2020
|
Uutinen
Naisille, lapsille ja perheille on tarjolla monikielistä tukea koronavirustilanteessa. Tukea on tarjolla niin etäopintojen tukemiseen kuin lähisuhdeväkivaltaa kokeville tai rikoksen uhriksi joutuville. Tukipalvelut naisille, lapsille ja perheille toimivat poikkeustilanteessa esimerkiksi etä- ja puhelinpalveluna. Kokosimme uutiseen hyödyllisiä linkkejä, joita voi jakaa eteenpäin ja ottaa esiin asiakaspalvelutilanteessa.
Käsikirja tarjoaa tukea muistisairaiden maahan muuttaneiden kohtaamiseen
6.5.2020
|
Uutinen
Pohjoismaisen hyvinvointikeskuksen koordinoiman dementiaverkoston tuottama käsikirja tarjoaa muistisairaan maahanmuuttajan hoidosta ajantasaista tietoa, joka on mukautettu pohjoismaisiin olosuhteisiin. Muistisairaan maahanmuuttajan hoito -käsikirja on suunnattu niille, jotka työskentelevät dementiahoidon parissa Pohjoismaissa ja tapaavat päivittäin maahanmuuttajataustaisia ihmisiä.
Ohjaus- ja neuvontapalvelut eivät tavoita kaikkia apua tarvitsevia
6.5.2020
|
Uutinen
Maahan muuttaneille suunnatut matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontapalvelut ovat Suomessa hajanaisia saavutettavuudeltaan, palvelutarjonnaltaan ja resursoinniltaan. Palveluita ei ole valtakunnallisesti asiakkaiden kannalta yhdenvertaisesti tarjolla. Tämä käy ilmi työ- ja elinkeinoministeriön teettämästä Maahanmuuttajien matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontapalvelut -selvityksen loppuraportista, jossa esitetään myös suosituksia palveluverkoston kehittämiseen.
Kotona Suomessa alkaa julkaista podcasteja kotoutumisesta
30.4.2020
|
Uutinen
Ensimmäisessä podcastissa käsitellään maahanmuuttajien toimijuutta kotoutumisen näkökulmasta. Podcastissa todetaan, että maahanmuuttajien toimijuus ja kotoutuminen ovat muutakin kuin työllistymistä ja suomen tai ruotsin kielen oppimista: sosiaalisilla verkostoilla ja kuulumisen tunteella on vähintään yhtä suuri merkitys.
ESR-hankehaku käynnistyi
24.4.2020
|
Uutinen
Sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti keskiviikkona 22.4. Euroopan sosiaalirahaston hankehaun, joka jatkuu 15.6.2020 asti. Haussa etsitään hankkeita tai hankekokonaisuuksia, jotka voivat parantaa haavoittuvien ryhmien tilannetta covid19-kriisin aikana ja sen päätyttyä.
Puhelinpalvelut tukevat maahan muuttaneita koronavirustilanteessa
23.4.2020
|
Uutinen
Viranomaiset ja kunnat erityisesti ovat avanneet eri kielillä toimivia puhelinohjaus- ja neuvontapalveluita koronavirustilanteessa. Monien järjestöjen monikieliset puhelinpalvelut toimivat normaaliin tapaan. Kokosimme uutiseen monikielisiä ohjaus- ja neuvontapalveluita, jotka toimivat puhelimitse tai esimerkiksi chatissa. Ohjaa maahan muuttaneet palveluiden pariin.
Stadin osaamiskeskus avasi ohjauspalvelun työttömille maahan muuttaneille
22.4.2020
|
Uutinen
Stadin osaamiskeskus avasi maanantaina 20.4. helsinkiläisille työttömille ja työttömyysuhan alaisille maahan muuttaneille matalan kynnyksen ohjauspalvelun. Palvelun tarjoaa koronaepidemian aikana työllistymistä edistäviä palveluja, kuten koulutusta ja valmennusta. Lisäksi palvelussa ohjataan asiakkaita tarvittaessa muihin palveluihin.
Lausuntokierroksella: Hallitus esittää muutosta ilman huoltajaa tulleen jälkihuollon tuen yläikärajaan
14.4.2020
|
Uutinen
Hallitus esittää muutosta kotoutumisen edistämisestä annettuun lakiin. Muutosesityksen mukaan alaikäisenä turvapaikanhakijana ilman huoltajaa Suomeen tullut nuori voi saada lastensuojelun jälkihuoltoon rinnasteista tukea nykyisen 21 vuoden yläikärajan sijaan siihen asti, kunnes hän täyttää 25 vuotta.
Verkko- ja digipalvelut tukevat kieli- ja yhteiskuntaopintoja
23.3.2020
|
Uutinen
Koronavirus Covid-19 -tilanteen vuoksi lähiopetuksen järjestäminen on keskeytetty muun muassa vapaan sivistystyön oppilaitoksissa ja aikuisten perusopetuksessa. Oppilaitokset antavat etäopetusta opiskelijoiden oppimisvalmiudet ja muut mahdollisuudet huomioon ottaen. Kotouttamisen osaamiskeskus on koonnut uutiseen monikielisiä materiaaleja kieli- ja yhteiskuntatiedon itsenäiseen opiskeluun sekä kotoutumistyön tueksi.
InfoFinland kokosi vinkkejä käännösten tilaajille
19.3.2020
|
Uutinen
Monikielinen viestintä ja muille kielille kuin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi käännättäminen voi tulla uutena asiana monelle viranomaiselle ja kunnalle. InfoFinland.fi-verkkotoimitus kokosi vinkit käännösten tuottamiseen eri kielillä.
Selvitys: TE-asiantuntijat kaipaavat lisää tietoa palvelujärjestelmästä maahan muuttaneiden näkökulmasta
19.3.2020
|
Uutinen
Työ- ja elinkeinotoimistojen asiantuntijoista 46 % kokee, että heillä ei ole tarpeeksi tietoa Suomen yhteiskunnan palvelujärjestelmästä maahan muuttaneiden näkökulmasta. 40 % vastaajista ilmoittaa kokevansa, ettei heillä ole riittävästi osaamista maahan muuttaneiden kanssa työskentelyyn. Kyselyyn vastanneet kokevat kuitenkin työnsä mielekkääksi ja työskentelevänsä omien arvojensa mukaisesti (noin 90 %). Tiedot käyvät ilmi Pakolaistaustaisten ohjaus -hankkeen selvityksestä.
Monikielinen videosarja kertoo suomalaisesta yhteiskunnasta
19.3.2020
|
Uutinen
Maahanmuuttajille suunnattu 7-osainen, monikielinen videosarja kertoo suomalaisen yhteiskunnan eri aiheista verotuksesta ihmisoikeuksiin. Ymmärrä Suomea -videosarja on suunnattu Suomessa asuville aikuisille maahan muuttaneille. Niitä voi käyttää koulutuksissa oppimateriaalina tai videoita voi katsoa itsenäisesti.
Etnisten suhteiden neuvottelukunnan yhdistyshaku on käynnistynyt
18.2.2020
|
Uutinen
Maahan muuttaneita ja etnisiä vähemmistöjä edustavat yhdistykset, yhdyskunnat ja näiden yhteenliittymät voivat hakea 20.3.2020 mennessä jäseneksi etnisten suhteiden neuvottelukunnan (ETNO) valtakunnalliseen ja alueellisiin neuvottelukuntiin. Valtioneuvosto asettaa oikeusministeriön yhteydessä toimivan neuvottelukunnan tänä keväänä seitsemännelle kaudelle vuosiksi 2020–2024.