Tilapäisen suojelun oleskelulupa olisi jatkossa voimassa koko tilapäisen suojelun ajan
9.12.2024
|
Uutinen
Ulkomaalaislakiin esitettyjen muutosten tavoitteena on sujuvoittaa tilapäisen suojelun antamista sekä suojelua saavien että viranomaisten näkökulmasta. Esityksen mukaan tilapäistä suojelua saavien henkilöiden oleskelulupakorttien voimassaolo jatkuisi automaattisesti koko sen ajan, kun valtioneuvoston päätös tilapäisen suojelun antamisesta on voimassa.
ETLA: Maahanmuutto vaikuttaa positiivisesti julkiseen sektoriin
9.12.2024
|
Uutinen
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (ETLA) maahanmuuttomuistion mukaan työikäisen väestön väheneminen estettäisiin pysyvällä 44 000 ihmisen vuotuisella nettomuutolla. Nyt näköpiirissä on kuitenkin 24 000 henkilön muuttovoitto. Maahanmuuton vaikutus talouskasvuun riippuu osaamistason noususta ja innovaatioista.
Haussa etsitään heikossa työmarkkina-asemassa olevien maahanmuuttaneiden työllistymistä tukevia hankkeita
2.12.2024
|
Uutinen
Maahanmuuttaneiden toimiva arki -kokonaisuuden haussa (ESR+) etsitään hankkeita, joiden kohderyhmänä ovat vieraskieliset, heikossa työmarkkina-asemassa olevat, kuten Afrikasta ja Lähi-Idästä kotoisin olevat henkilöt. Hankkeiden tavoitteena on kehittää palvelujärjestelmää juurruttamalla niissä toteutetut palvelut työllisyysalueiden palveluvalikoimaan.
Hallituksen esitys Suomen kansalaisuuden saamisen edellytyksien tiukentamisesta lausuntokierrokselle
29.11.2024
|
Uutinen
Hallituksen esityksessä ehdotetaan muutoksia henkilöllisyyden selvittämiseen, nuhteettomuuteen ja toimeentuloon kansalaisuuden saamisen edellytyksinä. Hallituksen esitys kansalaisuuslain muuttamisesta on lausuntokierroksella 27.11.2024–14.1.2025.
Vuoden 2025 pakolaiskiintiössä vastaanotetaan afganistanilaisia, kongolaisia, syyrialaisia, venezuelalaisia ja Libyasta evakuoituja
29.11.2024
|
Uutinen
Vuonna 2025 Suomi vastaanottaa 500 kiintiöpakolaista. Hallitus on päättänyt pakolaiskiintiön kohdennuksesta valtioneuvoston yleisistunnossa 28.11., ja vuonna 2025 jatketaan samojen pakolaisryhmien vastaanottamista kuin vuonna 2024. Valinnassa painotetaan erityisesti haavoittuvimpia ryhmiä.
Sisäministeriö on lähettänyt lausunnoille turvapaikkaprosessin tehostamiseen liittyviä lakimuutoksia
28.11.2024
|
Uutinen
Lausuntokierroksella olevassa hallituksen esityksen luonnoksessa ehdotetaan ulkomaalaislakiin turvapaikkahakemuksen tulkintaa koskevia uudistuksia. Jatkossa turvapaikkahakemuksen käsittelyssä painotettaisiin puhuttelun merkitystä. Lisäksi esityksellä sujuvoitettaisiin karkottamispäätösten täytäntöönpanoa sekä rajoitettaisiin kansainvälistä suojelua saaneiden vierailua maissa, joista he ovat paenneet.
Suuri osa EMN:n jäsenmaista hyödyntää diplomatiaa maahanmuuttoasioissa
27.11.2024
|
Uutinen
Seitsemäntoista EMN:n jäsen- ja tarkkailijamaata ilmoittaa hyödyntävänsä kahdenvälistä maahanmuuttodiplomatiaa, kun taas kuusi muuta osallistuu maahanmuuttodiplomatiaan vain rajallisesti. Näissä maissa osallistuminen EU:n muuttoliikediplomatia-aloitteisiin nähdään käytännöllisempänä kuin kahdenväliset sopimukset.
Uusi seuranta kertoo EU:n Kotoutumisen ja osallisuuden toimintasuunnitelman edistymisestä
27.11.2024
|
Uutinen
European Website on Integration on julkaissut seurantasivun, joka käsittelee Euroopan komission Kotoutumisen ja osallisuuden toimintasuunnitelman edistymistä kotoutumisen eri osa-alueilla. Toimintasuunnitelma ohjaa EU:n kotoutumistavoitteita vuosina 2021–2027.
Maahanmuuton ennustetaan olevan runsasta tulevinakin vuosina
26.11.2024
|
Uutinen
Ulkomaalaisia työttömiä työnhakijoita oli lokakuussa 43 235, mikä on 15 prosenttia kaikista työttömistä työnhakijoista. Työ- ja elinkeinoministeriön uusimmassa lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteessa nettomaahanmuuton ennustetaan pysyttelevän korkealla tasolla myös tulevina vuosina.
Monikieliset materiaalit ohjeistavat kriisitilanteista ja rikoksen uhrin oikeuksista
25.11.2024
|
Uutinen
Suomi.fissä on julkaistu uusi Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -opas, jonka on tuottanut Sisäministeriö, Digi- ja väestötietovirasto sekä laaja yhteistyöverkosto. Opas kokoaa yhteen keskeiset tiedot ja ohjeet erilaisiin kriisitilanteisiin varautumisesta. Oppaan tiivistelmä on saatavilla 14 kielellä sekä selkosuomeksi ja -ruotsiksi. Oikeusministeriön Tietoa rikoksen uhrin oikeuksista -opas on saatavilla 9 eri kielellä sekä selkosuomeksi ja -ruotsiksi.
Oslometin projekti tutkii ukrainalaisten näkemyksiä kotoutumisesta ja paluusta
25.11.2024
|
Uutinen
Norjan Oslomet-yliopiston sekä pohjoismaisten kumppanien (IFAU, VIVE ja Itä-Suomen yliopisto) tutkimusprojekti tutkii ukrainalaisten pakolaisten vastaanottoa ja kotoutumista. Osana projektia kerätään ukrainalaisten pakolaisten näkemyksiä Suomessa kyselyn avulla. Kyselyyn etsitään nyt vastaajia.
Suomen Pakolaisavun KotoTeko2024 -palkinnon voitti Youpret-sovellus
25.11.2024
|
Uutinen
Youpret-sovellus tarjoaa tulkkauspalveluita sovelluksen avulla. Sovelluksen tarkoituksena on tuoda tulkkaus heikoimmassa asemassa olevien saataville helposti ja kustannustehokkaasti. KotoTeko 2024 -palkinto jaettiin Integration 2024 -tapahtumassa. Tämän vuoden valinnassa painopisteenä oli erityisesti suomalaisen työelämän yhdenvertaisuuden edistäminen sekä maahanmuuttaneiden työllisyyden vahvistaminen.
Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi 2.1.2025 alkaen
22.11.2024
|
Uutinen
Ulkomaalaislakiin tehtävän muutoksen myötä kansainvälinen suojelu muutetaan väliaikaiseksi, ja oleskelulupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa kansainvälisen suojeluaseman voi myös menettää aiempaa helpommin.
Hallitus esittää säästöjä kotoutumisen edistämiseen
21.11.2024
|
Uutinen
Hallitus esittää, että vuoden 2025 alussa voimaan tulevaan kotoutumislakiin tehtäisiin muutoksia, jotka vahvistaisivat valtiontaloutta. Esityksen tavoitteena on toteuttaa kehysriihen ja budjettiriihen säästötavoitetta. Hallitus antoi esityksen eduskunnalle 21.11.2024.
Kielen opiskelun tukea tarvitaan omaa ammattitaitoa vastaavaan työhön
20.11.2024
|
Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriön kotoutumisen osaamiskeskuksen Policy Brief -artikkelin mukaan tukea kielen opiskeluun tarvitaan erityisesti silloin, kun maahanmuuttanut tähtää oman ammattitaitonsa mukaiseen työhön. Erilaiset mahdollisuudet kehittää kielitaitoa työpaikoilla tukevat kielen oppimista erityisesti silloin, kun kielitaidon kartuttamiseen panostetaan tietoisesti. Myös sosiaalisissa tilanteissa on tärkeää päästä käyttämään kielitaitoa.
OECD:n raportin mukaan maahanmuutto on ennätyksellisen korkealla
19.11.2024
|
Uutinen
Vuonna 2023 pysyvä maahanmuutto oli ennätyksellisen korkealla, kun OECD-maihin saapui noin 6,5 miljoonaa maahanmuuttajaa. Myös tilapäinen työperäinen maahanmuutto ja turvapaikanhakijoiden määrä jatkoivat kasvua.
Maahanmuuttovirasto vastaa kysymyksiin työ- ja opiskeluperusteisista oleskeluluvista Redditissä
18.11.2024
|
Uutinen
Maahanmuuttovirasto järjestää 19.11. ja 21.11. kaksi AMA-sessiota, joiden aikana osallistujat voivat esittää kysymyksiä oleskeluluvista opiskelun ja työnteon perusteella Reddit-palvelussa. Kysymyksiä voi esittää suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
Mikä mietityttää uudessa kotoutumislaissa? Kysy juristilta Integration 2024 -tapahtumassa
4.11.2024
|
Uutinen
Oletko tulossa Integration 2024 -tapahtumaan? Mietityttääkö jokin uudessa kotoutumislaissa? Integration 2024 -tapahtumassa sinulla on mahdollisuus esittää kysymyksesi juristille, joka tuntee lainsäädäntöä ja sen toimeenpanoa.
Cultura-säätiön raportti kartoittaa Suomen venäjänkielisten luottamusta mediaan ja instituutioihin
1.11.2024
|
Uutinen
Cultura-säätiön raportin mukaan vain kolmannes venäjänkielisistä luottaa suomalaiseen mediaan. Raportti on jatkoa aikaisemmalle vuoden 2022 tutkimukselle. Venäjänkieliset luottavat valtaväestöä vähemmän myös suomalaisiin instituutioihin. Luottamuksen lasku toimijoita kohtaan verrattuna vuoteen 2022 saattaa heijastaa koko väestön luottamuksen laskua.
Kerro näkemyksesi vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen tueksi
30.10.2024
|
Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriö asetti keväällä 2024 työryhmän, jonka tehtävänä on vahvistaa vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä, osaamista ja työelämäosallisuutta. Työryhmä järjestää laajan sidosryhmäkuulemisen ja kerää kyselyllä eri toimijoiden näkemyksiä ja ehdotuksia tarvittavista toimenpiteistä.