Hyppää sisältöön

Maahanmuutto Lapissa

Maahanmuuttaneiden määrä Lapissa on kasvanut pitkällä aikavälillä. Maahanmuuttaneita on kaikissa Lapin kunnissa, mutta valtaosa heistä asuu Rovaniemen ja Kemi-Tornion seutukunnissa.  

Maahanmuuttaneet tulevat Lappiin eri syistä: valtaosa perhesyistä, osa työhön ja opiskelemaan. Lapin yliopistossa ja Lapin ammattikorkeakoulussa voi suorittaa englanninkielisiä tutkintoja. Nämä oppilaitokset ovat myös suosittuja vaihto-opiskelukohteita. Koska matkailu on merkittävä elinkeino Lapissa, kansainvälisyys on osa arkea monissa kunnissa. Lapin maantieteellinen sijainti ja rajayhteistyö kolmen muun valtion kanssa (Ruotsi, Norja ja Venäjä) tuovat mukanaan omat alueelliset erityispiirteensä. 

Lappiin tullaan myös kansainvälisen suojelun tarpeessa. Rovaniemellä on Suomen Punaisen Ristin ylläpitämä vastaanottokeskus.  

Lapissa on monia kotoutumista edistäviä toimijoita

Lapissa kotoutumista edistävää toimintaa tarjoavat kuntien lisäksi aktiiviset kolmannen sektorin toimijat kuten SPR Lapin piiri, Rovalan Setlementti ry, Toivola-Luotolan Setlementti ry, Arktiset maahanmuuttajat ry ja Misters ry.

Lapissa toimii maahanmuutto- ja kotouttamistoimijoiden (MAKO) -verkostot Rovaniemellä ja Meri-Lapissa. Verkostojen tavoitteena on edistää toimijoiden välistä yhteistyötä kotoutumista edistävän työn kehittämiseksi Lapissa. MAKO-verkostot ovat tarkoitettu ensisijaisesti maahanmuutto- ja kotoutumisasioiden parissa työskenteleville, mutta myös järjestötoimijat, kuntien luottamushenkilöt sekä muut asiasta kiinnostuneet voivat osallistua toimintaan. 

Maahanmuutto- ja kotouttamistyön verkostot Lapissa

Lapin kotouttamisohjelmat

Tunturi-Lappi

Pohjois-Lappi

Itä-Lappi

Kemi-Tornion seutukunta

Rovaniemen seutukunta

Lue lisää:
Kunnan kotouttamisohjelma 
Kunnan tehtävät