Itä-Suomi koostuu kolmesta maakunnasta: Pohjois-Savosta, Etelä-Savosta sekä Pohjois-Karjalasta. Alueelle tullaan ulkomailta useista syitä kuten työn, opiskelun ja perhesyiden takia. Lisäksi alueelle tulee muuttajia humanitääristen syiden vuoksi.
Työperusteinen maahanmuutto jakaantuu kaikille alueille sekä aloille. Itä-Suomeen tullaan myös opiskelemaan: erityisesti Kuopiossa, Joensuussa ja Mikkelissä on kansainvälisiä opiskelijoita ja tutkijoita. Useat kunnat Itä-Suomessa ottavat vastaan humanitääristä maahanmuuttoa.
Kotoutumista edistävään työhön osallistuu moninainen joukko toimijoita
Itä-Suomen monipuolista kotoutumista edistävää toimintaa tarjoavat aktiiviset kolmannen sektorin toimijat kuten mm. Suomen Punainen Risti, Kuopion Setlementti Puijola ry, Monikulttuurikeskus Kompassi, Linnalan Setlementti ry, Joensuun Setlementti ry, Monikulttuurikeskus MIMOSA, Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistys ry (JoMoni), Suomen Pakolaisapu Itä-Suomessa, Moni-JAKE, seurakunnat, maahanmuuttajayhdistykset, kuten Lieksan Somaliperheyhdistys ry, Zonta-naiset, Maa- ja kotitalousnaiset ja Martat sekä urheiluseurat, oppilaitokset. Lisäksi eri puolilla Itä-Suomea on aktiivista hanketoimintaa.
Itä-Suomen kotouttamisohjelmat
Osa kotouttamisohjelmista voi olla vanhentuneita. Sivustoa ei päivitetä, sillä kunnan kotouttamisohjelman laatimista ei vaadita 1.1.2025 alkaen.
Pohjois-Savo
- Ylä-Savo (Kiuruvesi, Vieremä, Sonkajärvi, Iisalmi, Pielavesi, Lapinlahti, Keitele)
- Joroinen
- Kuopio
- Kaavi
- Leppävirta
- Rautalampi
- Suonenjoki
- Varkaus
Etelä-Savo
Pohjois-Karjala
Lue lisää:
Kunnan kotouttamisohjelma
Kunnan tehtävät