Monikielinen yhteiskuntaorientaatio on palvelu, jossa maahanmuuttaja saa tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta omalla äidinkielellään tai muulla hyvin osaamallaan kielellä. Monikielinen yhteiskuntaorientaatio on kotoutumista ja muita palveluja tukeva palvelu, jonka avulla maahanmuuttaja saa laajemman kuvan suomalaisen yhteiskunnan toiminnasta ja pääsee nopeammin mukaan sen toimintaan. Palvelu on osa kunnan kotoutumisohjelmaa, eli kotoutumisen alkuvaiheen palvelukokonaisuutta.
Omakielisyyden lisäksi keskeistä monikielisen yhteiskuntaorientaation opetuksessa on dialogisuus, eli mahdollisuus kysyä ja keskustella opituista asioista. Onkin suositeltavaa, että monikielinen yhteiskuntaorientaatio järjestetään lähiopetuksena. Joskus kielikohtaisia lähiopetusryhmiä voi olla kuitenkin vaikea saada paikallisesti kokoon, joten yhteiskuntaorientaatio on mahdollista toteuttaa myös muilla tavoilla. Vaihtoehtoja lähiopetukselle ovat hybridimuotoinen toteutus, jossa osa opetuksesta toteutetaan verkossa ja osa lähiopetuksena tai ns. etäkatsomomalli. Tässä mallissa kouluttaja on etäyhteyden päässä, ja omakielinen ryhmä tai ryhmät kokoontuvat kukin omiin paikoihinsa seuraamaan opetusta, mielellään ohjatusti.
Palvelun aikana käsitellään monipuolisesti eri teemoja
Valtioneuvoston asetuksessa monikielisestä yhteiskuntaorientaatiosta säädetään monikielisen yhteiskuntaorientaation sisällöstä. Asetuksessa listataan yhteiskuntaorientaation vähimmäissisältö. Kunta tai työvoimaviranomainen voi halutessaan lisätä monikieliseen yhteiskuntaorientaatioon myös muuta sisältöä, esimerkiksi paikallistietoa.
Asetuksen mukaan monikieliseen yhteiskuntaorientaatioon on sisällytettävä opetusta ainakin seuraavista aiheista:
- suomalaisen yhteiskunnan arvot ja normit sekä keskeinen lainsäädäntö;
- yksilön oikeudet ja velvollisuudet suomalaisessa yhteiskunnassa;
- perus- ja ihmisoikeudet sekä yhdenvertaisuus;
- sukupuolten tasa-arvo ja seksuaalioikeudet;
- kotoutumisen tavoitteet ja kotoutumista edistävät palvelut;
- suomalaisen yhteiskunnan toiminta, mukaan lukien demokraattinen päätöksenteko sekä viranomaisten toiminta;
- työllisyys, yrittäjyys ja työmarkkinat;
- opiskelu ja opiskelumahdollisuudet;
- järjestö- ja vapaaehtoistoiminta sekä osallisuus;
- talouden suunnittelu ja muu arjen toimijuuden vahvistaminen; sekä
- Suomen historia ja kulttuuri.
Monikielisen yhteiskuntaorientaation kestoksi on asetuksessa määritelty vähintään 70 tuntia opetusta ja itsenäistä opiskelua.
Suomen Pakolaisapu ja OPH ovat laatineet monikielisen yhteiskuntaorientaation valtakunnallisen oppimateriaalin. Valtakunnallisen materiaalin hyödyntäminen on suositeltavaa, sillä se takaa yhdenvertaisuuden opetettavissa sisällöissä ja säästää kustannuksia. Materiaalia voi täydentää tai mukauttaa paikallistiedolla.
Osaavaan kouluttajaan kannattaa panostaa
Monikielisen yhteiskuntaorientaation kouluttajana toimii henkilö, joka hallitsee hyvin sekä opetuskielen että suomen tai ruotsin kielen ja lisäksi tuntee hyvin suomalaisen yhteiskunnan, palvelujärjestelmän ja kulttuurin.
Hyvä kouluttaja
- on itse kotoutunut Suomeen riittävän hyvin
- osaa erittäin hyvin opetuskieltä
- osaa riittävästi suomea tai ruotsia
- ymmärtää suomalaista yhteiskuntaa ja siinä toimimista
- pystyy kyseenalaistamaan omia ja koulutettavien käsityksiä ja mielipiteitä.
Kunnan tai työvoimaviranomaisen kannattaa selvittää, onko omissa tai esimerkiksi omien oppilaitosten työntekijöissä henkilöitä, jotka voisivat toimia monikielisen yhteiskuntaorientaation kouluttajina. Myös järjestöistä ja yhdistyksistä löytyvää osaamista on hyvä hyödyntää järjestämisessä.
Palvelu kannattaa järjestää yhteistyössä
Kunta vastaa monikielisen yhteiskuntaorientaation järjestämisestä niille kotoutujille, jotka eivät ole rekisteröityneet työnhakijoiksi. Työvoimaviranomainen vastaa monikielisen yhteiskuntaorientaation järjestämisestä työnhakijoille.
Monikielisen yhteiskuntaorientaation järjestämisessä on hyvä tehdä sekä kuntien että työvoimaviranomaisten välistä yhteistyötä, jotta palvelu voidaan toteuttaa mahdollisimman kattavasti ja riittävän monella kielellä. Monikielisen yhteiskuntaorientaation toteuttajana voi toimia myös palveluntuottaja.
Lisätietoja:
Valtioneuvoston asetus monikielisestä yhteiskuntaorientaatiosta
Oppimateriaali ja muuta lisätietoa palvelusta