Kiintiöpakolaiset saapuvat uudelleensijoittamisprosessin kautta

Osa pakolaisista on lähtenyt asuinalueeltaan tai kotimaastaan toiseen maahan tai alueelle, johon he eivät voi jäädä asumaan. He tarvitsevat uudelleensijoitusta. 

Suomi osallistuu uudelleensijoittamiseen ja vastaanottaa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n pakolaisiksi määrittelemiä ja Suomelle ehdottamia henkilöitä. Vain pieni osa pakolaisista uudelleensijoitetaan toiseen maahan. 

Eduskunta päättää pakolaiskiintiön koon 

Suomessa eduskunta päättää vuosittaisen pakolaiskiintiön koon talousarvion hyväksymisen yhteydessä. Sisäministeriö valmistelee yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön ja ulkoministeriön kanssa valtioneuvostolle esityksen siitä, mitä kansalaisuuksia kiintiössä valitaan ja miltä alueilta kiintiöpakolaiset otetaan. Myös Maahanmuuttovirastoa ja Suojelupoliisia kuullaan esityksen valmistelussa. Sisäministeri vahvistaa kohdentamispäätöksen sen jälkeen, kun eduskunta on hyväksynyt talousarvioesityksen. 

Kiintiöpakolaisten valinnalle voidaan määrittää myös erilaisia painotuksia, kuten erityisen haavoittuvassa asemassa olevien pakolaisten valinta. Suomen pakolaiskiintiö vuonna 2025 on 500 henkilöä. 

Videolla kerrotaan lisää kiintiöpakolaisten valinnasta ja vastaanotosta. 

Lisätietoa:
Tietoa kiintiöpakolaisista (sisäministeriö)Linkki toiselle sivustolle
Tietoa kiintiöpakolaisista (Maahanmuuttovirasto)Linkki toiselle sivustolle
Tietoa uudelleensijoittamisesta (UNHCR)Linkki toiselle sivustolle
Punaisen Ristin apu maahanmuuttaneilleLinkki toiselle sivustolle