Hyppää sisältöön

Turvapaikanhakijat

Kansainvälisten sopimusten mukaan jokaisella ihmisellä on oikeus hakea turvapaikkaa. Turvapaikanhakijat saapuvat maahan itsenäisesti ja ilmoittavat rajatarkastusviranomaiselle tai poliisille hakevansa turvapaikkaa.

Jos henkilön turvapaikkaprosessi on jo käynnissä toisessa EU-maassa, hänet tulee Dublin-asetuksen mukaisesti palauttaa tähän maahan. Suomen perustuslain mukaan henkilöä ei kuitenkaan saa palauttaa maahan, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

Pitkittyneiden kansainvälisten konfliktien ja sotien vuoksi turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi Suomessa ja muualla Euroopassa vuonna 2015. Suomeen saapui vuonna 2015 yhteensä 32 476 turvapaikanhakijaa. Turvapaikanhakijamäärät ovat tämän jälkeen laskeneet. Vuonna 2023 Suomessa jätettiin 5 372 uutta turvapaikkahakemusta ja 817 uusintahakemusta. Vuonna 2023 eniten turvapaikkahakemuksia jättivät somalialaiset, syyrialaiset, irakilaiset ja venäläiset. Ukrainan sota on vaikuttanut turvapaikkahakemusten määrään vuosina 2022 ja 2023.

Lisätietoa:
Turvapaikan hakeminen 
Vastaanottokeskukset