Hyppää sisältöön

Alaikäisen yksin saapuneen henkilön edustaja

Vastaanottolain mukaan kansainvälistä suojelua hakevalle, tilapäistä suojelua saavalle ja sellaiselle ihmiskaupan uhriksi joutuneelle lapselle, jolla ei ole oleskelulupaa, määrätään viivytyksettä edustaja, jos lapsi on Suomessa ilman huoltajaa tai muuta laillista edustajaa. Kiintiöpakolaisena tulleelle lapselle sekä muulle ilman huoltajaa olevalle lapselle, jolla ei vielä ole edustajaa, määrätään edustaja kotoutumislain perusteella. 

Edustajan tehtävä on valvoa lapsen etua turvapaikka- ja perheenyhdistämisprosessien aikana sekä muissa lapsen henkilöä ja varallisuutta koskevissa asioissa. Edustaja ei huolehdi lapsen välittömästä päivittäisestä hoidosta tai kasvatuksesta vaan valvoo yleisesti lapsen etua asumiseen ja muihin elämäntilanteisiin liittyvissä kysymyksissä.

Usein sama edustaja jatkaa alaikäisen kanssa sen jälkeen, kun alaikäinen on saanut oleskeluluvan ja muuttaa perheryhmäkotiin tai muuhun asumisyksikköön, jos ole mitään erityistä syytä edustajan vaihtamiseen. 

Edustajan tehtävä päättyy, kun lapsi tulee täysi-ikäiseksi, hänelle määrätään huoltaja tai muu laillinen edustaja tai hän muuttaa pysyvästi pois Suomesta. 

Edustajan tehtävistä säädetään laissa

Alaikäisenä ilman huoltajaa tulleen edustajan kelpoisuudesta, tehtävistä ja tehtävästä vapauttamisesta säädetään kotoutumislaissa ja vastaanottolaissa.

Tavallisesti alaikäisellä turvapaikanhakijalla tai tilapäistä suojelua saavalla on edustaja jo ennen oleskeluluvan myöntämistä. Jos näin ei jostain syystä ole tai lapsi saapuu Suomeen kiintiöpakolaisena, määrätään hänelle edustaja viivytyksettä oleskeluluvan saamisen jälkeen. Tällöin hakemuksen edustajan määräämisestä tekee se hyvinvointialue, jonka alueella lapsen kotikunta sijaitsee. Ennen hakemuksen tekemistä lasta on kuultava ja lapsen etu on otettava huomioon. Päätöksen edustajasta tekee käräjäoikeus. 

Kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta annetun lain mukaan ilman huoltajaa olevan alaikäisen edustaja käyttää huoltajalle kuuluvaa puhevaltaa lapsen henkilöä ja varallisuutta koskevissa asioissa sekä hoitaa lapsen varallisuutta. Lain mukaan lasta on kuultava häntä tai hänen varallisuuttaan koskevia päätöksiä tehtäessä. 

Edustaja käyttää huoltajan puhevaltaa lapsen kotoutumiseen, koulutukseen, sosiaali- ja terveydenhuoltoon ja muihin asioihin liittyvissä keskeisissä kysymyksissä. Hän on mukana esimerkiksi kotoutumissuunnitelman teossa. Edustaja avustaa lasta myös pitämään yhteyttä lapsen Suomessa tai muualla oleviin sukulaisiin.

KEHA-keskus maksaa oleskeluluvan saaneen lapsen edustajalle korvausta tehtävään käytetystä ajasta sekä matkakustannuksista. Korvauksista on säädetty tarkemmin valtioneuvoston asetuksella. 

Lisätietoa:
Suomeen yksin tulleen alaikäisen edustaja 
Sosiaalihuoltolaki 
Laki kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta sekä ihmiskaupan uhrin tunnistamisesta ja auttamisesta 
Hallintolaki 
Laki holhoustoimesta 
Valtioneuvoston asetus ilman huoltajaa olevan lapsen edustajalle maksettavasta ja kulukorvauksesta