Hyppää sisältöön

Kotoutumislain kokonaisuudistus (KOTO24)

Kotoutumislain tavoitteena on vahvistaa maahanmuuttaneiden työllisyyttä, työllisyyttä tukevia valmiuksia, kielitaitoa ja osallisuutta yhteiskuntaan. Lain tavoitteena on myös edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja myönteistä vuorovaikutusta eri väestöryhmien kesken. 

Laki kotoutumisen edistämisestä uudistetaan niin, että se ottaa huomioon eduskunnan edellytykset kotoutumisen edistämisestä ja muuttuneen toimintaympäristön. Uusi laki korvaa nykyisin voimassa olevan samannimisen lain. Uudistettu kotoutumislaki (681/2023) tulee voimaan 1.1.2025 yhtä aikaa TE-palvelujen uudistuksen kanssa.

Uusi kotoutumislaki (Laki kotoutumisen edistämisestä 681/2023)

Kaksi naista istuu pöydän ääressä ja hymyilee.

Kotoutumislain kokonaisuudistuksen tavoitteet ja aikataulu

KOTO24-sisällöt ja -materiaalit kotoutuminen.fi:ssä

Usein kysyttyä Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset kotoutumislain kokonaisuudistuksesta ja sen toimeenpanosta.
Toimijat ja tehtävät Kotoutumislaissa määritellyt toimijat ja niiden lain mukaiset tehtävät 1.1.2025 alkaen.
Koto-digi Kotoutumisen edistämisen valtakunnallisten tietojärjestelmäpalveluiden käytöstä säädetään uudessa kotoutumislaissa. Tietojärjestelmäpalvelut kehitetään KEHA-keskuksen Koto-digi-hankkeessa.
Kunnan kotoutumisen suunnittelu Kunnalla on yleinen velvollisuus suunnitella, kehittää ja seurata kotoutumisen edistämistä. Kunta kirjaa kotoutumisen edistämistä koskevat tavoitteet ja toimenpiteet joko erilliseen toimenpideohjelmaan tai sisällyttää ne johonkin muuhun kunnan suunnitteluasiakirjaan.
Kotoutumisohjelma Kotoutumisohjelma on kunnan järjestämä kotoutumisen alkuvaiheen palvelukokonaisuus. Palveluiden tavoitteena on edistää maahanmuuttajan kotoutumista, työllisyyttä tai yrittäjyyttä, osaamista ja työelämävalmiuksia.
Työvoiman ulkopuolella olevien tavoittaminen kuntien kotoutumispalveluihin Materiaaliin on koottu toimintatapoja, joiden avulla työvoiman ulkopuolella olevia maahanmuuttaneita tavoitettaisiin nykyistä kattavammin kunnan kotoutumista edistäviin palveluihin kotoutumislain kokonaisuudistuksen jälkeen.
Monikielinen yhteiskuntaorientaatio Monikielinen yhteiskuntaorientaatio on uusi kotoutumista edistävä palvelu, jota kunnan tai työvoimaviranomaisen on tarjottava kotoutuja-asiakkaille, kun uusi kotoutumislaki tulee voimaan 1.1.2025.
Materiaaleja kokonaisuudistuksen toimeenpanon tueksi Sivulle kootut materiaalit ja hyödylliset linkit voivat tukea kuntia ja muita kotoutumisen ja pakolaisten vastaanoton toimijoita kotoutumislain kokonaisuudistuksen toimeenpanossa.

Kotoutumisen sanasto

Sisältöjä lisätään ja päivitetään tarpeen ja kysynnän mukaan.

Uutisia kotoutumislain uudistamisesta

Asetukset täsmentävät uutta kotoutumislakia
19.12.2024 | Uutinen
Valtioneuvosto antoi 19.12.2024 kolme asetusta, jotka määrittelevät tarkemmin vuoden 2025 alussa voimaan tulevan uuden kotoutumislain sisältöä. Asetukset koskevat laskennallisen korvauksen määrää, osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointia ja kotoutumisen valtakunnallista tietovarantoa.
Kunnan kokonaisvastuu kotoutumisen edistämisestä vahvistuu
18.12.2024 | Uutinen
Kotoutumislain kokonaisuudistuksen eli KOTO24:n tavoitteena on nopeuttaa maahanmuuttaneiden kotoutumista ja työllistymistä sekä vahvistaa heidän tietojaan suomalaisesta yhteiskunnasta. Uudistus liittyy TE24-uudistukseen, jossa työvoima- ja elinkeinopalvelut siirtyvät valtiolta kuntien vastuulle. 
Hallitus esittää säästöjä kotoutumisen edistämiseen
21.11.2024 | Uutinen
Hallitus esittää, että vuoden 2025 alussa voimaan tulevaan kotoutumislakiin tehtäisiin muutoksia, jotka vahvistaisivat valtiontaloutta. Esityksen tavoitteena on toteuttaa kehysriihen ja budjettiriihen säästötavoitetta. Hallitus antoi esityksen eduskunnalle 21.11.2024.

Kotoutumislain kokonaisuudistukseen (KOTO24) liittyvät tapahtumat

Kotoutumisen osaamiskeskus pyrkii keräämään kaikki kotoutumislain kokonaisuudistusta (KOTO24) koskevat tapahtumat ja koulutukset tälle sivulle ja kotoutuminen.fi:n tapahtumakalenteriin, jos ne ovat julkaistavissa julkisessa verkkopalvelussa. Osa aiheeseen liittyvistä tapahtumista voi olla tietyille kohderyhmille rajattuja. Tarkista tapahtuman kohderyhmä, kun ilmoittaudut tapahtumaan.

Seuraa myös Työmarkkinatorin TE/KOTO24-tapahtumasivua ja Kuntaliiton tapahtumia uudistuksista.

Työpaja perustietoaineiston kehittämisestä
27.2.2025 - 27.2.2025
KEHA-keskus järjestää helmikuussa työpajan kotoutumislain mukaisen perustietoaineiston kehittämisestä ja uudistamisesta. Työpajan kieli on englanti.
Tapahtumat

Lue lisää aiheesta

Kotoutumislain uudistaminen -hankesivu

Laki kotoutumisen edistämisestä (681/2023)

Hallituksen esitys kotoutumislain muuttamisesta

Kotoutumislain asetusvalmistelu

Kotoutumisen selonteko

Valiokunnan mietintö: Kotoutumisen toimivuus

Valiokunnan mietintö: Valtioneuvoston selonteko kotoutumisen edistämisen uudistamistarpeista


Lisätietoja

Työ- ja elinkeinoministeriö:
erityisasiantuntija Hanna-Maria Hyttinen, työvoiman maahanmuutto- ja kotoutumisyksikkö, [email protected]
erityisasiantuntija Nea Brandt, työvoiman maahanmuutto- ja kotoutumisyksikkö, [email protected]

KEHA-keskus:
kehittämisasiantuntija Laura Pajari-Xiang, TE-palvelut ja kotoutuminen -yksikkö, [email protected]
ryhmäpäällikkö Emine Karakan, TE-palvelut ja kotoutuminen -yksikkö, [email protected]

Kuntaliitto:
maahanmuutto- ja kotoutumisasiantuntija Maija Lehtimaa, Elinvoima ja talous -yksikkö, [email protected] 

Kotoutuminen.fi:n KOTO24-sisällöt tuotetaan työ- ja elinkeinoministeriön, KEHA-keskuksen ja Kuntaliiton kanssa yhteistyössä.