Valtion kotoutumisen edistämisohjelma on julkaistu
17.1.2025
|
Uutinen
Valtion kotoutumisen edistämisohjelma vuosille 2024–2027 sisältää 32 hallitusohjelmaan perustuvaa toimenpidettä. Kotoutumispolitiikka perustuu suomen tai ruotsin kielen oppimiseen, työntekoon sekä suomalaiseen yhteiskuntaan perehtymiseen ja sen sääntöjen noudattamiseen.
Kotoutumislain muutokset vahvistettiin vuodenvaihteessa
15.1.2025
|
Uutinen
Vuoden 2025 alussa voimaan tulleeseen kotoutumislakiin tehtiin julkista taloutta vahvistavia muutoksia, jotka vahvistettiin 30.12.2024. Muutosten mukaan valtion korvauksia kunnille vähennetään ja kuntien velvollisuuksia kevennetään. Muutosten lisäksi 1.1.2025 voimaan tulivat kotoutumislakia täsmentävät asetukset.
Maahanmuuttaneiden työmarkkinatilanteessa on merkkejä positiivisesta kehityksestä
31.12.2024
|
Uutinen
Matalasuhdanteen vuoksi vuonna 2023 laskenut ulkomaalaisten työllisyysasteen trendi näyttää kääntyneen vähäiseen kasvuun. Samanaikaisesti Suomen kansalaisten työllisyysaste laskee.
Kotoutumisen vuosikatsaus 2024: työllisyydessä on haasteita, koulutustaso on hyvä ja nettotulonsiirrot ovat kehittyneet myönteisesti
20.12.2024
|
Uutinen
Maahanmuuttaneiden työllisyyskehityksen trendi on myönteinen, mutta yleinen taloussuhdanne näkyy työllisyysasteen notkahduksena. Ulkomailla syntyneen ulkomaalaistaustaisen väestön koulutustaso on hyvä, ja maahan muuttanut aikuisväestö on keskimäärin nettomaksaja. Tiedot käyvät ilmi kotoutumisen osaamiskeskuksen Kotoutumisen vuosikatsauksesta 2024.
Asetukset täsmentävät uutta kotoutumislakia
19.12.2024
|
Uutinen
Valtioneuvosto antoi 19.12.2024 kolme asetusta, jotka määrittelevät tarkemmin vuoden 2025 alussa voimaan tulevan uuden kotoutumislain sisältöä. Asetukset koskevat laskennallisen korvauksen määrää, osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointia ja kotoutumisen valtakunnallista tietovarantoa.
Kunnan kokonaisvastuu kotoutumisen edistämisestä vahvistuu
18.12.2024
|
Uutinen
Kotoutumislain kokonaisuudistuksen eli KOTO24:n tavoitteena on nopeuttaa maahanmuuttaneiden kotoutumista ja työllistymistä sekä vahvistaa heidän tietojaan suomalaisesta yhteiskunnasta. Uudistus liittyy TE24-uudistukseen, jossa työvoima- ja elinkeinopalvelut siirtyvät valtiolta kuntien vastuulle.
Kotoutumisen ammattilaisviestintää kehitetään vuoden 2025 aikana
18.12.2024
|
Uutinen
Kotoutumisen ammattilaisille ja toimijoille suunnattua viestintää keskitetään vuodenvaihteessa erityisesti sosiaalisessa mediassa. Jatkossa voit seurata kotoutumisen viranomaisviestintää erityisesti kotoutuminen.fi:ssä ja KEHA-keskuksen Tuutti-palvelussa sekä sosiaalisessa mediassa Instagramissa ja LinkedInissä.
KEHA-keskus tarjoaa ammattilaisille osaamisen ja työn tukea 1.1.2025 alkaen
16.12.2024
|
Uutinen
KEHA-keskus vastaa kotoutumisen ja pakolaisten vastaanoton ammattilaisille suunnatusta työn ja osaamisen valtakunnallisesta tuesta vuoden 2025 alusta. Samalla vastaavien tehtävien hoitaminen siirtyy työ- ja elinkeinoministeriöltä KEHA-keskukselle.
Käyttämättä jätetystä tulkatusta kotoutumispalvelun ajanvarauksesta voidaan periä maksu 1.1.2025 alkaen
11.12.2024
|
Uutinen
Kunnan ja työvoimaviranomaisen kotoutumispalveluiden ajanvarauksissa voidaan järjestää tulkkaus, jos asiakas ei voi asioida suomeksi, ruotsiksi tai muulla yhteisellä kielellä. Jos asiakas ei saavu sovittuun tapaamiseen, eikä ole peruuttanut tapaamista, käyttämättömästä tulkkauksesta voidaan jatkossa periä maksu. Maksu voidaan periä vain, jos ajan käyttämättä ja peruuttamatta jättämiselle ei ole hyväksyttävää syytä.
Kelassa asioidessa voi käyttää pikatulkkausta tai asiointitulkkausta
10.12.2024
|
Uutinen
Kelan palvelupisteet ottavat uudelleen käyttöön pikatulkkauspalvelun. Pikatulkkaus on tarkoitettu lyhytkestoisiin tulkkaustilanteisiin, joissa yhteistä kieltä asiakkaan kanssa ei löydy. Kelan puhelinpalvelussa voi asioida myös asiointitulkin välityksellä, jos asiointi ei onnistu palvelukielellä ja asia on monimutkainen tai asiakkaalla on useita asioita hoidettavana.
Tilapäisen suojelun oleskelulupa olisi jatkossa voimassa koko tilapäisen suojelun ajan
9.12.2024
|
Uutinen
Ulkomaalaislakiin esitettyjen muutosten tavoitteena on sujuvoittaa tilapäisen suojelun antamista sekä suojelua saavien että viranomaisten näkökulmasta. Esityksen mukaan tilapäistä suojelua saavien henkilöiden oleskelulupakorttien voimassaolo jatkuisi automaattisesti koko sen ajan, kun valtioneuvoston päätös tilapäisen suojelun antamisesta on voimassa.
ETLA: Maahanmuutto vaikuttaa positiivisesti julkiseen sektoriin
9.12.2024
|
Uutinen
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (ETLA) maahanmuuttomuistion mukaan työikäisen väestön väheneminen estettäisiin pysyvällä 44 000 ihmisen vuotuisella nettomuutolla. Nyt näköpiirissä on kuitenkin 24 000 henkilön muuttovoitto. Maahanmuuton vaikutus talouskasvuun riippuu osaamistason noususta ja innovaatioista.
Haussa etsitään heikossa työmarkkina-asemassa olevien maahanmuuttaneiden työllistymistä tukevia hankkeita
2.12.2024
|
Uutinen
Maahanmuuttaneiden toimiva arki -kokonaisuuden haussa (ESR+) etsitään hankkeita, joiden kohderyhmänä ovat vieraskieliset, heikossa työmarkkina-asemassa olevat, kuten Afrikasta ja Lähi-Idästä kotoisin olevat henkilöt. Hankkeiden tavoitteena on kehittää palvelujärjestelmää juurruttamalla niissä toteutetut palvelut työllisyysalueiden palveluvalikoimaan.
Hallituksen esitys Suomen kansalaisuuden saamisen edellytyksien tiukentamisesta lausuntokierrokselle
29.11.2024
|
Uutinen
Hallituksen esityksessä ehdotetaan muutoksia henkilöllisyyden selvittämiseen, nuhteettomuuteen ja toimeentuloon kansalaisuuden saamisen edellytyksinä. Hallituksen esitys kansalaisuuslain muuttamisesta on lausuntokierroksella 27.11.2024–14.1.2025.
Vuoden 2025 pakolaiskiintiössä vastaanotetaan afganistanilaisia, kongolaisia, syyrialaisia, venezuelalaisia ja Libyasta evakuoituja
29.11.2024
|
Uutinen
Vuonna 2025 Suomi vastaanottaa 500 kiintiöpakolaista. Hallitus on päättänyt pakolaiskiintiön kohdennuksesta valtioneuvoston yleisistunnossa 28.11., ja vuonna 2025 jatketaan samojen pakolaisryhmien vastaanottamista kuin vuonna 2024. Valinnassa painotetaan erityisesti haavoittuvimpia ryhmiä.
Sisäministeriö on lähettänyt lausunnoille turvapaikkaprosessin tehostamiseen liittyviä lakimuutoksia
28.11.2024
|
Uutinen
Lausuntokierroksella olevassa hallituksen esityksen luonnoksessa ehdotetaan ulkomaalaislakiin turvapaikkahakemuksen tulkintaa koskevia uudistuksia. Jatkossa turvapaikkahakemuksen käsittelyssä painotettaisiin puhuttelun merkitystä. Lisäksi esityksellä sujuvoitettaisiin karkottamispäätösten täytäntöönpanoa sekä rajoitettaisiin kansainvälistä suojelua saaneiden vierailua maissa, joista he ovat paenneet.
Suuri osa EMN:n jäsenmaista hyödyntää diplomatiaa maahanmuuttoasioissa
27.11.2024
|
Uutinen
Seitsemäntoista EMN:n jäsen- ja tarkkailijamaata ilmoittaa hyödyntävänsä kahdenvälistä maahanmuuttodiplomatiaa, kun taas kuusi muuta osallistuu maahanmuuttodiplomatiaan vain rajallisesti. Näissä maissa osallistuminen EU:n muuttoliikediplomatia-aloitteisiin nähdään käytännöllisempänä kuin kahdenväliset sopimukset.
Uusi seuranta kertoo EU:n Kotoutumisen ja osallisuuden toimintasuunnitelman edistymisestä
27.11.2024
|
Uutinen
European Website on Integration on julkaissut seurantasivun, joka käsittelee Euroopan komission Kotoutumisen ja osallisuuden toimintasuunnitelman edistymistä kotoutumisen eri osa-alueilla. Toimintasuunnitelma ohjaa EU:n kotoutumistavoitteita vuosina 2021–2027.
Maahanmuuton ennustetaan olevan runsasta tulevinakin vuosina
26.11.2024
|
Uutinen
Ulkomaalaisia työttömiä työnhakijoita oli lokakuussa 43 235, mikä on 15 prosenttia kaikista työttömistä työnhakijoista. Työ- ja elinkeinoministeriön uusimmassa lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteessa nettomaahanmuuton ennustetaan pysyttelevän korkealla tasolla myös tulevina vuosina.
Monikieliset materiaalit ohjeistavat kriisitilanteista ja rikoksen uhrin oikeuksista
25.11.2024
|
Uutinen
Suomi.fissä on julkaistu uusi Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -opas, jonka on tuottanut Sisäministeriö, Digi- ja väestötietovirasto sekä laaja yhteistyöverkosto. Opas kokoaa yhteen keskeiset tiedot ja ohjeet erilaisiin kriisitilanteisiin varautumisesta. Oppaan tiivistelmä on saatavilla 14 kielellä sekä selkosuomeksi ja -ruotsiksi. Oikeusministeriön Tietoa rikoksen uhrin oikeuksista -opas on saatavilla 9 eri kielellä sekä selkosuomeksi ja -ruotsiksi.