Hyppää sisältöön

Ohjaus ja neuvonta

Kotoutuminen käynnistyy nopeasti, kun ohjaus- ja neuvontapalveluita on saatavilla, ja ne vastaavat eri syistä maahanmuuttaneiden ja eri kieliryhmien tarpeisiin.

Kotoutumislain (10 §) mukaan kunnan on huolehdittava maahanmuuttaneiden ja kotoutuja-asiakkaiden yleisestä ohjauksesta ja neuvonnasta. Neuvonnalla on tarkoitus tukea erityisesti kotoutumisen alkuvaihetta. 

Kunta antaa tarvittaessa maahanmuuttaneille tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta, palvelu- ja koulutusjärjestelmästä, työelämästä sekä maahanmuuttajan oikeuksista ja velvollisuuksista Suomessa. Tarkoituksena on, että eri syistä maahan muuttaneilla on yhdenvertainen mahdollisuus saada tietoa ja neuvontaa vähintään keskeisimmistä asettautumiseen, kotoutumiseen ja suomalaiseen työelämään liittyvistä aihealueista. Ohjauksen ja neuvonnan kautta kunnan on myös mahdollista tavoittaa kattavammin alueellaan asuvia maahanmuuttaneita ja edistää maahanmuuttajien ohjautumista tarvittaessa osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointiin sekä kotoutumista edistäviin ja muihin palveluihin. 

Kunta vastaa siitä, että sen alueella on tarjolla maahanmuuttaneiden tarvetta vastaavasti henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa. Ohjausta ja neuvontaa voidaan tarjota esimerkiksi erillisessä palvelupisteessä tai osana muita kunnan palveluita, esimerkiksi muun yleisneuvonnan yhteydessä. Kunnat voivat sopia myös erilaisista yhteistyöjärjestelyistä ohjauksen ja neuvonnan tarjoamiseksi yksittäistä kuntaa laajemmalla alueella.

Vaikka kotoutumislaissa säädetään erityisesti kunnan tehtävästä järjestää yleistä ohjausta ja neuvontaa, on muilla viranomaisilla hallintolain mukainen yleinen neuvontavelvollisuus toimivaltaansa kuuluvissa asioissa. Viranomaisen on toimivaltansa rajoissa annettava asiakkailleen tarpeen mukaan hallintoasian hoitamiseen liittyvää neuvontaa ja vastattava asiointia koskeviin kysymyksiin. Neuvonta on maksutonta. Jos asia ei kuulu viranomaisen toimivaltaan, sen on pyrittävä opastamaan asiakas eteenpäin toimivaltaiselle viranomaiselle, käytännössä toimivaltaisen viranomaisen asiointipisteeseen tai -kanavaan. Kotoutumisen ja asettautumisen edistämisen kannalta keskeisiä viranomaisia ovat esimerkiksi hyvinvointialue, Maahanmuuttovirasto, Kansaneläkelaitos (Kela), työsuojeluviranomaiset ja Verohallinto.

Maahanmuuttaneiden ohjaus ja neuvonta sekä palveluista tiedottaminen vaativat joustavia ja myös kehittyviä työmuotoja sekä tehokasta viranomaisten ja muiden toimijoiden, kuten järjestöjen, välistä yhteistyötä. Peruspalveluiden saatavuus ja maahanmuuttaneiden palvelutarpeiden tunnistaminen vaihtelevat asuinkunnasta ja peruspalveluissa työskentelevien osaamisesta riippuen.

Alueellisesti ja paikallisesti on luotu erilaisia malleja ohjaus- ja neuvontapalvelujen järjestämiseksi. Järjestämisessä on tärkeä huomioida maahanmuuttaneiden vaihtelevat tarpeet ja esimerkiksi matalan kynnyksen periaate, moni ja selkokielisyys sekä yhteistyö muiden viranomaisten ja koulutuksen järjestäjien kanssa. Peruspalveluissa annettavaa ohjausta ja neuvontaa täydentää eri toimijoiden tarjoama matalan kynnyksen neuvonta. Matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa on kehitetty viime vuosina ja sen saatavuutta on pyritty vahvistamaan. Asiakkaiden palveluprosessien sujuvuutta voidaan edelleen vahvistaa tiivistämällä kotoutumisen ja asettautumisen kannalta keskeisten viranomaisten yhteistyötä. Esimerkiksi eri viranomaisten tarjoaman ohjauksen ja neuvonnan kokoamisesta monialaiseen palvelupisteeseen voi olla monenlaisia hyötyjä sekä asiakkaiden että viranomaisten näkökulmasta. 

Lue lisää:
InfoFinland.fi
Tervetuloa Suomeen -opas 
Perustietoaineisto
Kirje kunnille ja hyvinvointialueille kotoutumisen edistämiseen liittyvästä ohjauksesta ja neuvonnasta sekä virkavastuukysymyksistä (TEM, STM)