Hyppää sisältöön

Kotoutumislaki ohjaa kotoutumisen edistämistä

Laki kotoutumisen edistämisestä tuli voimaan 1. syyskuuta vuonna 2011. Lain tavoitteena on tukea ja edistää kotoutumista ja maahanmuuttajan mahdollisuutta osallistua aktiivisesti suomalaisen yhteiskunnan toimintaan. Lisäksi lain tarkoituksena on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä myönteistä vuorovaikutusta eri väestöryhmien kesken.

Tavoitteena on, että kaikki maahanmuuttajat saavat perustietoa suomalaisesta yhteiskunnasta, työelämästä ja kotoutumista edistävistä palveluista. Laissa panostetaan maahanmuuton alkuvaiheeseen säätämällä maahanmuuttajan saamista perustiedoista sekä ohjauksesta ja neuvonnasta.

Kotoutumislaissa säädetään maahanmuuttajille suunnatuista kotoutumistoimenpiteistä ja -palveluista. Alkukartoituksessa selvitetään henkilön kielitaitoa, koulutus- ja työhistoriaa sekä elämäntilannetta. Kotoutumispalvelujen tarjonnan lähtökohtana on maahanmuuttajan yksilöllinen palvelutarve ja perheen tilanne.

Lisäksi laissa määritellään kunnan, hyvinvointialueiden, työ- ja elinkeinotoimistojen (TE-toimisto), ministeriöiden sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY-keskus) ja aluehallintovirastojen (AVI) tehtävät ja roolit kotoutumisen edistämisessä.

Kotoutumislaki koskee kaikkia maahanmuuttajia

Kotoutumislaki koskee kaikkia Suomessa asuvia maahanmuuttajia, joilla on ulkomaalaislaissa tarkoitettu voimassa oleva oleskelulupa Suomessa, joiden oleskeluoikeus on rekisteröity tai joille on myönnetty oleskelukortti ulkomaalaislain mukaisesti. Kotoutumislakia sovelletaan henkilöön riippumatta siitä, millä perusteella hän on Suomeen muuttanut.

Kaikilla maahanmuuttajilla on oikeus saada perustietoa Suomesta sekä alkuvaiheen ohjausta ja neuvontaa, mutta yksilölliset kotoutumistoimet ja -palvelut määritellään yhteistyössä maahanmuuttajan kanssa maahanmuuttajan ja hänen perheensä tarpeisiin perustuen.

Kotouttamisesta kotoutumiseen

Kotoutumislaissa halutaan korostaa maahanmuuttajien omaa roolia ja osuutta kotoutumisessa. Tämä tavoite näkyy myös siinä, että kotouttamisen sijaan laissa puhutaan kotoutumisesta ja sen edistämisestä. Kotoutuminen on luonteeltaan pitkäkestoista ja jatkuvaa. Varsinainen kotoutuminen tapahtuu vuorovaikutuksessa suomalaisen yhteiskunnan kanssa, keskeisimmin arkipäivän tilanteissa ja lähiyhteisöissä, kuten päiväkodeissa, kouluissa, harrastuksissa ja työpaikoilla.

Perheistä ja yhteisöistä voimaa kotoutumiseen

Työllistymisen edellytysten parantamisen ohella kotoutumislaissa painotetaan erityisesti toimenpiteitä, joilla tuetaan perheiden, lasten ja nuorten kotoutumista. Koti ja perhe muodostavat tärkeän lähiverkoston ja perheen merkitys kotoutumisen edistymisessä on keskeinen.

Jokainen muuttaja kuuluu erilaisiin yhteisöihin ja hänestä tulee suomalaisen yhteiskunnan jäsen. Osallisuus ja hyvät väestösuhteet ovat tärkeitä koko yhteiskunnalle, sen yleiselle turvallisuudelle ja vakaudelle. Maahanmuuttajien osallistuminen yhteiskunnan toimintaan ja väestöryhmien välisen vuoropuhelun lisääminen ovat sekä kotoutumislain että valtion kotouttamisohjelman läpileikkaavia tavoitteita. 

Hyvä muistaa

  • Kotoutumislain piiriin kuuluvat Suomeen muuttaneet maahanmuuttajat eli ulkomaalaiset ja kansalaisuudettomat henkilöt , joilla on oleskelulupa, -oikeus tai -kortti.
  • Kotoutumislaki ei siis koske turvapaikanhakijoita tai muita ensimmäistä oleskelulupaa hakevia henkilöitä ennen luvan myöntämistä. Kotoutumislakia ei sovelleta myöskään Suomessa viisumilla taikka viisumivapaasti oleskelevaan henkilöön.
  • Kotoutumislaki ei koske Suomen kansalaisia eikä myöskään kaksoiskansalaista, jos toinen hänen kansalaisuuksistaan on Suomen kansalaisuus.
  • Kotoutumislaki ei koske suomalaisen ja ulkomaalaisen henkilön lasta, joka on saanut Suomen kansalaisuuden.
  • Kotoutumislaki koskee ulkomaalaisen vanhemman Suomessa syntynyttä lasta, joka ei ole saanut syntymässään Suomen kansalaisuutta. Laki ei kuitenkaan koske lapsen vanhempaa, jos hänellä on Suomen kansalaisuus.

Lisätietoa kotoutumislain tarkoituksesta ja soveltamisalueesta löytyy lain 1 ja 2 §:stä.

Kotoutumislaki uudistetaan 1.1.2025 voimaan tulevalla saman nimisellä lailla.

Lisätietoa:

Laki kotoutumisen edistämisestä    
Kotoutumislain uudistus