Kotoutumissuunnitelman avulla tuetaan maahanmuuttaneen kotoutumista, työllistymistä ja pääsyä yhteiskunnan yhdenvertaiseksi jäseneksi erityisesti kotoutumisen alkuvaiheessa. Kyseessä on yksilöllinen suunnitelma, jonka maahanmuuttanut laatii yhteistyössä paikallisviranomaisten (työvoimaviranomainen tai kunta) kanssa.
Hyvinvointialue osallistuu työvoimaviranomaisen tai kunnan pyynnöstä kotoutumisen ja osaamisen palvelutarpeen arvioinnin ja kotoutumissuunnitelman laatimiseen ja tarkistamiseen, jos maahanmuuttaneen kotoutumisen edistäminen edellyttää näiden eri viranomaisten järjestämisvastuulle kuuluvien palvelujen yhteensovittamista. Vastuu kotoutumissuunnitelman laatimisesta, seurannasta ja päivittämisestä on kuitenkin työvoimaviranomaisella tai kunnalla.
Kotoutumissuunnitelmassa sovitaan maahanmuuttaneen kanssa
- yksilöllisistä kotoutumisen ja työllistymisen tai yrittäjyyden pidemmän aikavälin sekä kotoutumissuunnitelman aikaisista tavoitteista
- kotoutumista ja työllistymistä tai yrittäjyyttä, terveyttä ja hyvinvointia sekä yhteiskunnallisia valmiuksia edistävistä palveluista
- suomen tai ruotsin kielen opinnoista
- järjestöjen, yhteisöjen tai yhdistysten toimintaan osallistumisesta
- sekä ohjauksesta ja neuvonnasta.
Työnhakijana olevan maahanmuuttaneen kotoutumissuunnitelmassa asetetaan työvoimapalveluiden järjestämisestä annetussa laissa tarkoitettu työnhakuvelvollisuus. Lisäksi suunnitelmassa sovitaan myös palveluiden toteutumisen seurannasta.
Maahanmuuttaneella ei kuitenkaan ole subjektiivista oikeutta niihin toimenpiteisiin tai palveluihin, joista suunnitelmassa sovitaan, ellei tätä oikeutta synny muun lainsäädännön kuin kotoutumislain perusteella.
Lisätietoa:
Laki kotoutumisen edistämisestä
Laki työvoimapalveluiden järjestämisestä