Hyppää sisältöön

Tilapäisen suojelun lisätuki kunnille ja hyvinvointialueille

Työ- ja elinkeinoministeriön Kuntiin ohjaamisen toimintaohjelmasta toteutetaan vuonna 2024 tilapäisen suojelun valtionavustushaku. Valtionavustuksen avulla tuetaan tilapäistä suojelua
saavien kuntiin siirtymistä ja työllistymistä sekä kuntia ja hyvinvointialueita palveluiden järjestämisessä ja kehittämisessä kotikunnan saaneille tilapäistä suojelua saaville ja muille pakolaisina kuntaan saapuneille. Valtionavustuksen tavoitteena on vahvistaa kuntien edellytyksiä vastaanottaa pakolaisia sekä kuntien ja hyvinvointialueiden edellytyksiä tarjota kotoutumista tukevia palveluja tilapäistä suojelua saaville ja muille pakolaisille. Avustushaku toteutetaan osana hallitusohjelman mukaista toimenpideohjelmaa Ukrainasta paenneiden auttamiseksi (2024–2027).  

Tällä sivulla on tietoa valtionavustuksen edellytyksistä, käyttökohteista ja myöntö- ja maksatusprosessista. Tutustu ehtoihin tarkemmin sivun lopusta löytyvästä hakuohjeesta. 

Valtionavustuksen edellytykset ja myöntökategoriat 

Valtionavustusta voidaan myöntää kunnille ja hyvinvointialueille. Valtionavustus myönnetään 1.5.2024 kunnassa tai hyvinvointialueeseen kuuluvissa kunnissa oleskelleiden tilapäistä suojelua saavien kotikunnan saaneiden määrän perusteella. Valtionavustuksen myöntämisen edellytyksenä oleva tilapäistä suojelua saavien kotikunnan saaneiden henkilöiden määrä 1.5.2024 perustuu UMA-järjestelmän LAKO-AUTO-toiminnallisuuden tietoihin. 

Avustusta voidaan myöntää kunnille ja hyvinvointialueille kahdessa eri kategoriassa. 

Valtionavustuksen myöntämisen edellytyksinä kunnalle on,  

  • että kunnan kotoutumislain 45 §:n mukaisen laskennallisen korvauksen automatisoidun maksatuksen piirissä on ollut 1.5.2024 vähintään 50 tilapäistä suojelua saavaa kotikunnan saanutta henkilöä. 
  • että kunnalla on voimassa oleva kotouttamisohjelma ja ELY-keskuksen kanssa tehty sopimus pakolaisten kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä.

Valtionavustuksen määrä kunnille 

  • vähintään 50 tilapäistä suojelua saavaa kotikunnan saanutta henkilöä kunnassa = 30 000 euroa 
  • vähintään 500 tilapäistä suojelua saavaa kotikunnan saanutta henkilöä kunnassa = 60 000 euroa 

Kunta voi hakea valtionavustusta myös yhteistyössä muiden kuntien kanssa. Hakuohjeessa on tarkempia ohjeita yhteistyössä hakemiselle.

Avustuksen myöntämisen edellytyksenä hyvinvointialueelle on,  

  • että hyvinvointialueen kotoutumislain 45 a §:n mukaisen laskennallisen korvauksen automatisoidun maksatuksen piirissä on ollut 1.5.2024 vähintään 150 tilapäistä suojelua saavaa kotikunnan saanutta henkilöä.  

Valtionavustuksen määrä hyvinvointialueille 

  • vähintään 150 tilapäistä suojelua saavaa kotikunnan saanutta henkilöä hyvinvointialueella = 30 000 euroa 
  • vähintään 1500 tilapäistä suojelua saavaa kotikunnan saanutta henkilöä hyvinvointialueella = 60 000 euroa

Hyvinvointialueet eivät voi hakea avustusta yhteistyössä. 

Ahvenanmaan maakuntaan kuuluvalle kunnalle ja Helsingin kaupungille voidaan myöntää kunnan sekä hyvinvointialueen valtionavustus, jos valtionavustuksen myöntämisen edellytykset täyttyvät.

Avustuksen erityisten ehtojen lisäksi avustukseen sovelletaan valtionavustuslakia (688/2001) sekä Valtioneuvoston asetusta sisäasioiden rahastoista ohjelmakaudella 2021–2027 (119/2022). Valtionavustus myönnetään AMIF-rahaston uudelleensijoittamisen erillismäärärahasta kotoutumislain mukaisten korvausten lisänä myönnettävänä korvauksena. 

Valtionavustuksen käyttökohteet

Valtionavustuksen tuella kunta tai hyvinvointialue järjestää tai kehittää tilapäistä suojelua saavien kotikunnan saaneiden tai muiden pakolaisina saapuneiden työllistymistä, kotoutumista ja osallisuutta tukevaa toimintaa tai palveluita vastaavasti kuten kotoutumislain mukaisesti maksettavalla laskennallisella korvauksella. Valtionavustusta voi käyttää esimerkiksi palkkakustannuksiin, kehittämistoimintaan tai asiakastyöhön. Kunta tai hyvinvointialue suunnittelee valtionavustuksen käyttöä oman organisaation ja kohderyhmien tarpeiden mukaisesti.

Valtionavustuksen hakeminen ja maksatus

Kunnat ja hyvinvointialueet voivat hakea valtionavustusta 21.8.–9.10.2024 välillä toimittamalla hakulomakkeen työ- ja elinkeinoministeriön kirjaamoon. Kunnat ja hyvinvointialueet hakevat avustusta eri lomakkeilla, koska valtionavustuksen edellytykset ja käyttökohteet ovat erilaiset.

Kunnan tai hyvinvointialueen tulee tarkistaa hakemusta varten valtionavustuksen myöntämisen edellytyksenä oleva tilapäistä suojelua saavien kotikunnan saaneiden henkilöiden määrä 1.5.2024 UMA-järjestelmän LAKO-AUTO-toiminnallisuuden tiedoista. Henkilömäärän voi tarkistaa UMA-järjestelmän Kuntakorvaukset/Hyvinvointialueet -näkymästä. Ohjeita toiminnallisuuden käyttöön on UMA-järjestelmän ohjeissa.

Työ- ja elinkeinoministeriö käsittelee hakemukset saapumisjärjestyksessä. Avustusta voidaan myöntää vain, jos valtionavustuslain mukaiset yleiset edellytykset ja valtionavustuksen erityiset edellytykset täyttyvät. 

Valtionavustuksen maksatuksesta vastaa KEHA-keskus. Valtionavustuksen saajan pitää hakea valtionavustuksen maksatusta aluehallinnon sähköisessä asiointipalvelussa 1.11.2024–28.2.2025 välillä. KEHA-keskus maksaa valtionavustuksen kertasuorituksena avustuspäätöksen mukaisesti.

Raportointi valtionavustuksen käytöstä

Valtionavustus on tarkoitettu käytettäväksi viimeistään kahden vuoden kuluessa avustuspäätöksen antamisesta.

Valtionavustuksen käytöstä tulee tehdä selvitys työ- ja elinkeinoministeriölle valtionavustuspäätöksen mukaisesti. Raportissa kuvataan valtionavustuksen avulla saavutettuja tuloksia ja hyötyjä. Raportointi tehdään erilliselle lomakkeelle, joka toimitetaan avustuksen saajalle avustuspäätöksen yhteydessä. Loppuraportin liitteenä valtionavustuksen saajalta ei edellytetä kustannusten todentamista kirjanpidosta.

Lisätietoja:
Hakuohje
Hakulomake kunnille
Hakulomake hyvinvointialueille
Päätös valtionavustuksesta: tilapäisen suojelun lisätuki kunnille ja hyvinvointialueille

Lisätietoja avustuksen ehdoista ja hakemisesta saa myös sähköpostilla osoitteesta kuntiinohjaaminen.tem(at)gov.fi.


Kysymyksiä ja vastauksia

Kauan avustushakemuksen käsittely kestää?

Työ- ja elinkeinoministeriö käsittelee hakemukset saapumisjärjestyksessä. Avustushakemukset käsitellään mahdollisimman pian, ja päätös pyritään toimittamaan 1-2 kuukauden kuluessa hakemuksen vastaanottamisesta.

Vaikuttaako hallituksen esitys kotoutumisen edistämisestä annetun lain muuttamisesta avustushakuun?

Hallituksen esityksessä (VN/13118/2024) on esitetty muutoksia 1.1.2025 voimaan tulevaan kotoutumislakiin (681/2023). Esitys ei aiheuta muutoksia avoinna olevaan avustushakuun.

Esityksessä ehdotetaan kumottavaksi muun muassa kunnan ja hyvinvointialueen velvollisuus laatia monialainen osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointi ja monialainen kotoutumissuunnitelma. Osaamisen ja palvelutarpeen arviointi ja kotoutumissuunnitelma voitaisiin edelleen laatia monialaisesti kunnan ja hyvinvointialueen yhteistyönä. Monialaisesti laadittu palvelutarpeen arviointi ja kotoutumissuunnitelma tukevat etenkin maahanmuuttaneita, jotka tarvitsevat palveluiden yhteensovittamista.

Yhtenä tilapäisen suojelun lisätuen mahdollisista käyttökohteista hyvinvointialueille on ehdotettu työntekijän palkkaamista uudistetun kotoutumislain (681/2023) mukaisten osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointien ja kotoutumissuunnitelmien laatimiseen. Kunnille on vastaavasti ehdotettu yhdeksi käyttökohteeksi työntekijän palkkaamista osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointien ja kotoutumissuunnitelmien sekä niiden monialaisten versioiden laatimiseen. Mahdollisuus monialaisesti laadittaviin suunnitelmiin säilyisi, vaikka hallituksen esityksessä ehdotetut muutokset tulisivat voimaan 1.1.2025 alkaen. Kunnan ja hyvinvointialueen monialainen yhteistyö on edelleen tärkeää ja tarpeellista.

Valtionavustuksen hakijan tulee arvioida sitä, millaiseen toimintaan valtionavustus on tarpeellista kohdentaa hakijaorganisaatiossa. Valtionavustusta voi ehtojen mukaisesti kohdentaa laajasti tilapäistä suojelua saavien kotikunnan saaneiden ja muiden pakolaisten kotoutumista, työllistymistä ja osallisuutta tukevaan toimintaan. Tarkempia tietoja käyttökohteista on saatavilla hakuohjeessa.

Jos avustushakemuksen jo toimittanut hakija haluaa muuttaa avustushakemuksella ilmoitettua käyttökohdetta, hakijan tulee olla yhteydessä työ- ja elinkeinoministeriöön osoitteeseen kuntiinohjaaminen.te(at)gov.fi.
 


Haku- ja maksatusprosessi

  • Varmista ehtojen täyttyminen ja suunnittele avustuksen käyttöä.
    • Suunnittele avustuksen käyttöä kunnassa tai hyvinvointialueella oman organisaation käytäntöjen mukaisesti.  
    • Tarkista tilapäistä suojelua saavien kotikunnan saaneiden henkilöiden määrä 1.5.2024 UMA-järjestelmän LAKO-AUTO-toiminnallisuuden tiedoista Kuntakorvaukset/Hyvinvointialueet -näkymästä.
  • Hae valtionavustusta 9.10.2024 mennessä.
    • Täytä kunnan tai hyvinvointialueen hakemuslomake.
    • Toimita allekirjoitettu lomake työ- ja elinkeinoministeriöön. 
    • Toimita tarvittaessa pyydetyt lisätiedot.
  • Tutustu avustuspäätökseen.
    • Työ- ja elinkeinoministeriö käsittelee hakemuksen ja tekee päätöksen.
    • Tutustu päätökseen ja sen ehtoihin.
    • Toimita päätös tiedoksi tarvittaville henkilöille omassa organisaatioissasi.
  • Toteuta avustuspäätöksen mukaista toimintaa.
    • Käytä avustus avustuspäätöksen mukaiseen toimintaan, joka tukee tilapäistä suojelua saavien kotikunnan saaneiden tai muiden pakolaisina saapuneiden työllistymistä, kotoutumista, osallisuutta tai hyvinvointia. 
    • Ilmoita mahdollisista mahdollisimman pian muutoksista työ- ja elinkeinoministeriölle. 
  • Hae maksatusta.
    • Hae avustuksen maksatusta aluehallinnon asiointipalvelussa 1.11.2024–28.2.2025.
    • KEHA-keskus maksaa avustuksen kertakorvauksena. 
  • Raportoi avustuksen käytöstä avustuspäätöksen mukaisesti.