Työllistyminen on useimpien työikäisten maahanmuuttaneiden tavoite riippumatta siitä, mistä syystä he ovat tulleet maahan. Työn perusteella muuttaneilla on Suomessa työpaikka valmiina, mutta muista syistä saapuneiden polku työmarkkinoille alkaa usein kunnan työllisyys- ja kotoutumispalveluista.
Työllistymiseen vaikuttavat yksilöllisten ominaisuuksien kuten koulutuksen ja kielitaidon lisäksi myös monet muut tekijät kuten kotoutumispalveluiden laatu, työmarkkinoiden tarpeet ja yhteiskunnan vastaanottavuus.
Kunnan työvoimapalvelut auttavat kotoutumisessa ja työllistymisessä
Työmarkkinoille pyrkivä maahanmuuttanut voi ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi kunnan työvoimapalveluihin, jonka palvelut auttavat kotoutumisessa ja työllistymisessä. Tyypillisiä kotoutumisen alkuvaiheen palveluita ovat osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointi, kotoutumissuunnitelma, monikielinen yhteiskuntaorientaatio ja kotoutumiskoulutus.
Kotoutumispalveluista sovitaan yksilöllisen palvelutarpeen ja tavoitteiden perusteella kotoutumissuunnitelmalla. Palvelutarpeen arvioinnissa saatuihin tietoihin perustuen kotoutumissuunnitelmaan voidaan liittää myös muita kotoutumista ja työllistymistä tukevia palveluita tai kolmannen sektorin toimintaan osallistumista.
Osaajien maahanmuutto vahvistaa ja kansainvälistää Suomea
Suomessa työikäisten määrä vähenee ja väestö kasvaa ainoastaan maahanmuuton kautta. Yritykset ja muut organisaatiot tarvitsevat osaavaa työvoimaa. Osaajien maahanmuutto vahvistaa ja kansainvälistää Suomen yritys- ja innovaatiotoimintaa ja houkuttelee kansainvälisiä investointeja Suomeen. Tämä puolestaan edistää uusien työpaikkojen syntymistä.
Yhteiskunnan ja työelämän monimuotoisuus ja syrjimättömyys vaikuttavat siihen, kuinka houkuttelevaksi kansainväliset osaajat kokevat Suomen. Näillä on myös suuri merkitys Suomessa jo asuvien maahanmuuttaneiden ja vieraskielisten työllistymiselle. Työelämän kansainvälisyys edistää lisäksi Suomessa tutkinnon suorittaneiden kansainvälisten opiskelijoiden ja tutkijoiden jäämistä Suomeen töihin.
Työ- ja elinkeinoministeriö vastaa työntekijöiden, yrittäjien, harjoittelijoiden, opiskelijoiden ja tutkijoiden maahanmuuttoon liittyvästä politiikasta ja lainsäädännöstä sekä näihin liittyen Maahanmuuttoviraston ohjauksesta ja valvonnasta yhdessä sisäministeriön kanssa. Työ- ja elinkeinoministeriö vastaa myös Work in Finlandin ja ELY-keskusten tekemien, eettistä ja sujuvaa kansainvälistä rekrytointia edistävien tukitoimien ohjauksesta. Kansainvälistä työnvälitystä tekevät kuntien työvoimaviranomaiset.
Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö vastaa yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa kansallisen Talent Boost -toimenpideohjelman valmistelusta, toimeenpanosta ja koordinoinnista. Talent Boost -toimenpideohjelma on poikkihallinnollinen erityisasiantuntijoiden, työntekijöiden, opiskelijoiden ja tutkijoiden maahanmuuton ohjelma, jonka tavoitteena on nostaa Suomen houkuttelevuutta ja pitovoimaa osaajille ja heidän perheilleen sekä varmistaa sujuvat ja turvalliset oleskelulupamenettelyt.
Työ- ja elinkeinoministeriö koordinoi myös työperäisen hyväksikäytön vastaisen toimenpideohjelman toimeenpanoa.
Lue lisää:
Kansainvälinen osaaminen ja työvoima
Talent Boost -toimenpideohjelma
Työperäisen hyväksikäytön vastainen toimenpideohjelma
Work in Finland -sivusto työnantajille
Kansainvälisen rekrytoinnin opas
Työelämä Suomessa -esite (24 kieltä)