Hyppää sisältöön

Turvapaikanhakijoita tuetaan vastaanottokeskuksesta kuntaan muuttamisessa 

Sen jälkeen, kun turvapaikanhakija on saanut tiedon myönteisestä oleskeluluvasta Maahanmuuttovirastolta tai poliisilta, vastaanottokeskus järjestää hänelle kuntaan siirtymisen infon. Tapaamisen aikana kerrotaan mitä oikeuksia ja velvollisuuksia henkilöllä on oleskeluluvan saamisen jälkeen sekä keskustellaan eri vaihtoehdoista muuttaa kuntaan ja omaan asuntoon. Myös yksityismajoituksessa asuville järjestetään info, jossa käydään läpi kuntaan siirtymiseen liittyviä asioita.

Vastaanottokeskus ohjaa oleskeluluvan saaneen

  • hakemaan asuntoa 
  • hakemaan kotikunnan rekisteröimistä väestötietojärjestelmään
  • hakeutumaan suomalaisen sosiaaliturvan piiriin ja tarvittaessa hakemaan etuuksia
  • sekä tekemään hakemuksen ulkomaalaisen henkilökortista, jotta pankkitilin avaaminen onnistuu. 

Vastaanottokeskus ohjaa työikäiset asiakkaat rekisteröitymään työnhakijoiksi. 

Ilman huoltajaa olevien alaikäisten kuntaan muutosta ja siihen liittyvistä toimista sovitaan yhteistyössä lapsen, edustajan, vastaanottokeskuksen, hyvinvointialueen, ELY-keskuksen ja vastaanottavan kunnan kanssa. 

Vastaanottokeskus antaa kunnalle tiedon muuttajasta

Vastaanottokeskus pyytää oleskeluluvan saaneelta turvapaikanhakijalta suostumuksen palveluiden järjestämisen kannalta oleellisten asiakastietojen siirtämisestä kuntaan ja hyvinvointialueelle. Jos vastaanottokeskuksella on tieto hakijan muuttokunnasta, se toimittaa saamansa tiedot kunnalle ja on tarvittaessa yhteydessä hyvinvointialueeseen henkilön tarvitsemien sosiaali- ja terveyspalveluiden jatkumisesta.

Oleskeluluvan saanut vastaanottokeskuksen majoituksessa ollut henkilö voi saada vastaanottopalveluja kunnes hän muuttaa pois keskuksesta. Yksityismajoituksessa olevan henkilön palvelut päättyvät heti, kun hän saa kotikuntamerkinnän. 

Turvapaikanhakija voi muuttaa hänelle osoitetulle kuntapaikalle

Jos oleskeluluvan saanut henkilö on haavoittuvassa asemassa, ilman huoltajaa tullut alaikäinen tai tarvitsee muista syistä tukea kuntaan muuttamisessa, vastaanottokeskus hakee henkilölle kuntapaikkaa. Kuntapaikka tarkoittaa, että kunta järjestää asiakkaalle asunnon ja avustaa palveluihin pääsemisessä. Kunnan ja hyvinvointialueen pitää varautua järjestämään palveluita sekä kuntapaikalle ohjatuille että kuntaan itsenäisesti muuttaville. 

Alaikäisinä ilman huoltajaa maahan tulleille haetaan aina kuntapaikkaa, kun he ovat saaneet oleskeluluvan.

Turvapaikanhakija voi muuttaa omaehtoisesti

Omaehtoisesta muutosta on kyse silloin, kun oleskeluluvan saanut henkilö ei muuta kuntapaikalle. Muutto on omaehtoinen esimerkiksi silloin, kun turvapaikanhakija asuu valmiiksi yksityismajoituksessa ja jää asumaan nykyiseen asuntoonsa, muuttaa oleskeluluvan saatuaan ystäviensä tai sukulaistensa luokse tai haluaa etsiä asunnon itse. Enemmistö oleskeluluvan saaneista turvapaikanhakijoista muuttaa kuntaan itsenäisesti. 

Vastaanottokeskus voi neuvoa oleskeluluvan saanutta henkilöä tarvittaessa asunnon etsimisessä ja tukea kuntaan muuttamisessa. Kela myöntää vuokran ja vuokravakuuden, jos asunto vastaa Kelan asettamia kohtuuvuokran reunaehtoja. Jos vastaanottokeskuksella on varma tieto siitä, mihin oleskeluluvan saanut henkilö jää asumaan tai muuttaa, keskus pyrkii ilmoittamaan asiasta kunnalle ja alueen ELY-keskukselle. Tavoitteena on, että viranomaiset saavat tiedon uudesta kuntalaisesta. 

Lisätietoja: 
Tietoa kuntaan muuttamisesta (Maahanmuuttovirasto)
Perheenyhdistäminen
Kuntapaikat ja kuntiin osoittaminen