Hyppää sisältöön

Seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvien maahanmuuttaneiden tukeminen

Seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvat maahanmuuttaneet kohtaavat usein moniperustaista syrjintää, eli he kohtaavat syrjintää sekä maahanmuuttaneen asemansa että sukupuoli- tai seksuaali-identiteettinsä vuoksi. Erityisen haavoittuvassa asemassa suomalaisessa yhteiskunnassa ovat henkilöt, jotka kuuluvat useampiin eri marginalisoituihin identiteetteihin (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2022). 

Seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvat maahanmuuttaneet ovat hyvin moninainen joukko, joten myös heidän kohtaamansa haasteet ja henkilökohtaiset identiteettinsä eroavat suuresti toisistaan. 

Seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvien turvapaikanhakijoiden kohtaamisessa haasteita voivat olla esimerkiksi tulkkien riittämätön koulutus tai syrjivä asenne, epäluottamus viranomaisiin ja häpeä tai kommunikaation vaikeudet. Seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvat turvapaikanhakijat eivät välttämättä luota oman kulttuurinsa yhteisöön, joten samasta kulttuurista tulevalle tulkille identiteetin kertominen ei ole aina mahdollista. Myöskään henkilön äidinkielessä ei välttämättä ole samoja sanoja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille kuin suomen kielessä tai aiheesta puhuminen koetaan vaikeana häpeän tai negatiivisten asenteiden takia. 

Lisätietoja: 
THL:n raportti: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ulkomaalaistaustaisessa väestössä Suomessa 
Opas seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämiseen viranomaisille ja ammattilaisille
Tietoa sukupuolen moninaisuudesta