Kun pakolaiset ovat saaneet oleskeluluvan ja muuttaneet kuntaan, he ovat kuntalaisia ja oikeutettuja samoihin palveluihin kuin muutkin kuntalaiset. Kunnan ja hyvinvointialueen pitää huolehtia siitä, että niiden tarjoamat palvelut soveltuvat myös pakolaisille.
Pakolaiset ovat joutuneet pakenemaan vainoa ja konflikteja. Pakolaiset saattavat tarvita tukea esimerkiksi traumojen käsittelyyn muiden kotoutumista tukevien palvelujen ohella. Pakolaiset ovat kuitenkin moninainen ryhmä: he saapuvat Suomeen erilaisista olosuhteista ja heillä on erilaisia tukitarpeita ja osaamista.
Yhteistyö auttaa varautumaan palveluiden tarpeeseen ja tukee pakolaisten ohjausta palveluihin
Kunta vastaa kiintiöpakolaisten ja muiden kansainvälistä suojelua saavien vastaanotosta ja kotoutumisen edistämisestä. Pakolaisilla on usein myös sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeita. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisestä vastaa hyvinvointialue, joka tekee asiakkaalle tarvittaessa yksilöllisen palvelutarpeen arvioinnin.
Pakolaisten vastaanotto ja palveluiden yhteensovittaminen edellyttävätkin tiivistä monialaista yhteistyötä kunnan ja hyvinvointialueen välillä. Yhteistyö vähentää asioiden päällekkäistä hoitamista ja sujuvoittaa palveluita. Monialaisessa tiimissä tai toimintamallissa pystytään tarkastelemaan asiakkaan tilannetta kokonaisvaltaisesti. Kunta ja hyvinvointialue sopivat yhteyshenkilöistä ja yhteistyökäytännöistä lain edellyttämällä tavalla. Hyvinvointialueen kuuleminen tukee varautumista ja yhteistyötä jo ennen henkilön saapumista kuntaan, jos henkilöllä on ilmeisiä sote-tarpeita.
Kunnassa täytyy selvittää jokaisen pakolaisena kuntaan saapuneen yksilöllinen palvelutarve kotoutumisen ja osaamisen palvelutarpeen arvioinnilla, jonka kunta voi tarvittaessa laatia myös monialaisessa yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa . Monialaisessa yhteistyössä laadittu suunnitelma voi tukea etenkin kiintiöpakolaisena vastaanotetun henkilön, alaikäisenä ilman huoltajaa saapuneen lapsen tai nuoren tai muusta syystä haavoittuvassa asemassa olevan paikolaisen kotoutumisen alkuvaihetta ja palveluiden yhteensovittamista. Kunnan täytyy myös tarvittaessa ohjata pakolainen matalalla kynnyksellä sosiaalihuollon palvelutarpeen arviointiin hyvinvointialueelle tai muiden viranomaisten palveluihin.
Keskeisiä toimijoita pakolaisten vastaanotossa ja kotoutumisen edistämisessä ovat esimerkiksi kunnan koulut, päivähoito, vapaa-ajan palvelut sekä työvoimapalvelut sekä työhallinto. Lisäksi tulkit, vertaistukihenkilöt ja monipuolista matalan kynnyksen toimintaa tarjoavat kolmannen sektorin toimijat ovat tärkeitä kotoutumisen alkuvaiheessa ja kuntaan tutustumisessa. Kunnan ja hyvinvointialueen kannattaakin tutustua kunnassa ja alueella toimiviin yhdistyksiin ja järjestöihin ja niiden palveluihin. Palveluiden järjestämisen lisäksi myös pakolaisten vastaanoton suunnittelu ja seuranta kannattaa toteuttaa monialaisessa yhteistyössä esimerkiksi osana kunnan kotoutumisen edistämisen toimenpideohjelmaa tai paikallista ja alueellista strategiaa.
Jotta pakolaiset pystytään ohjaamaan heidän tilanteeseensa sopivien palvelujen ja toiminnan pariin, pakolaisia kohtaavan ammattilaisen on tärkeä tuntea maahanmuuttoon ja pakolaisuuteen liittyviä prosesseja ja taustatekijöitä. Kunnan ja hyvinvointialueen onkin huolehdittava, että henkilöstöä on riittävästi ja pakolaisia kohtaavilla ammattilaisilla on osaamista pakolaisuudesta ja kotoutumisen edistämiseen liittyvistä teemoista.
Lisätietoja:
Kuuleminen pakolaisten vastaanotossa