Kotoutumiskoulutuksen laajuus ja sisältö vaihtelevat yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arvioinnin aikana saatuja tietoja maahanmuuttaneen työllistymis- ja opiskeluvalmiuksista, muista kotoutumisvalmiuksista sekä kielikoulutuksen ja muiden kotoutumista edistävien toimenpiteiden ja palveluiden tarpeista hyödynnetään silloin, kun työvoimaviranomainen tai kunta laatii yhdessä maahanmuuttaneen kanssa kotoutumissuunnitelmaa ja kun työvoimaviranomainen tai kunta arvioi, millainen koulutus on henkilölle sopiva.
Osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arvioinnin yhteydessä tai viimeistään ennen opiskelun aloittamista työvoimaviranomainen tai kunta voi toteuttaa kielitaidon lähtötason arvioinnin, jonka avulla opiskelija ohjataan sopivalle opintopolulle, sopivaan moduuliin ja opetusryhmään. Käytännössä kielitaidon lähtötason arvioinnin tekee yleensä palveluntuottaja, joka on erillinen kielitaidon lähtötasoarvioinnin palvelun tuottaja. Arvion voi tehdä myös sama taho, esimerkiksi oppilaitos, joka toteuttaa varsinaisen kotoutumiskoulutuksen.
Kotoutumiskoulutuksen toteuttaja hyödyntää lähtötason arvioinnin tuloksia, kun maahanmuuttaneelle laaditaan henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa. Arvioinnin tekemistä varten kerätään tietoja haastattelemalla opiskelijaa ja kartoittamalla hänen valmiuksiaan muun muassa seuraavissa asioissa:
- opiskelijan luku- ja kirjoitustaito latinalaisin aakkosin
- suomen tai ruotsin kielen suullinen ja kirjallinen taito
- aiempi opiskelu- ja työkokemus, nykyinen elämäntilanne
- omat työllistymis- ja koulutustoiveet.
Opiskelija ohjataan oikealle opintopolulle
Ennakkoon tehdyn arvioinnin tavoitteena on ohjata opiskelija viivytyksettä hänelle sopivaan koulutukseen. Koulutuksen järjestämisessä otetaan huomioon opiskelijoiden yksilölliset tarpeet sekä alueellinen koulutustarjonta ja työmarkkinatilanne. Kun muodostetaan opetusryhmiä, pyritään ottamaan huomioon oppimisvalmiudet ja erilainen etenemisvauhti opinnoissa.
Kotoutumiskoulutusta voidaan organisoida esimerkiksi seuraavasti:
Peruspolku
Peruspolulle ohjataan opiskelijat, joilla on perusopiskeluvalmiudet: tekninen luku- ja kirjoitustaito latinalaisin aakkosin ja yleensä kokemusta vähintään jonkin vieraan kielen opiskelusta. Opiskelijan tavoitteena on työllistyminen tai ammatillinen koulutus.
Hitaasti etenevien polku
Hitaasti etenevien polulle ohjataan opiskelijat, joilla on kehitettävää opiskeluvalmiuksissa tai oppimisen kannalta haastava elämäntilanne. Heidän luku- ja kirjoitustaitonsa latinalaisin aakkosin on usein tyydyttävä. Opiskelijan tavoitteena on työllistyminen tai ammatillinen koulutus.
Nopeasti etenevien polku
Nopeasti etenevien polulle ohjataan kielenopiskeluun tottuneet opiskelijat, joiden luku- ja kirjoitustaito latinalaisin aakkosin on sujuva. Heillä on hyvät opiskelutaidot ja valmiudet itsenäiseen ja oma-aloitteeseen opiskeluun sekä usein korkeakoulutus tai kokemusta akateemisesta opiskelusta. Opiskelijan tavoitteena on työllistyminen akateemiseen ammattiin tai oman alan täydennyskoulutus.
Kotoutumiskoulutus voidaan toteuttaa opintopolun mukaisessa opiskelijaryhmässä tai heterogeenisessa ryhmässä eriyttämällä opetusta opiskelijan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan. Toteutustapaan vaikuttavat muun muassa alueelliset resurssit ja opiskelijoiden määrä.
Koulutuksen järjestäjä voi mahdollisuuksien mukaan tarjota opiskelijalle mahdollisuutta vaihtaa opintopolkua kotoutumiskoulutuksen aikana, jos opiskelija ja kouluttaja yhdessä arvioivat, että toinen polku tukee paremmin opiskelijan oppimista.
Riittävä tuki auttaa eteenpäin
Maahanmuuttaneen kotoutumista pyritään tukemaan kokonaisvaltaisesti. Työllistymisen ja kouluttautumisen ohella kotoutumistoimien tavoitteena on myös osallistumisen ja osallisuuden vahvistaminen.
Kotoutumiskoulutuksessa tulee huomioida erityisryhmien tarpeet sekä muu erityisen tuen tarve. Esimerkiksi hiljattain luku- ja kirjoitustaidon koulutuksen suorittaneet saattavat tarvita erityistukea myöhemmissä opinnoissaan. Myös erilaiset opiskelu- ja oppimisvaikeudet tai muut tekijät, kuten sairaus, vamma tai elämäntilanteen muutosten aiheuttamat vaikeudet, on otettava huomioon, kun tuetaan kotoutumiskoulutuksessa olevan opiskelijaa.
Lisätietoja:
Kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteet