MAUNO-koulutuksesta löydät maahanmuuttaneiden neuvonta- ja ohjaustyöhön tietoa, taitoa ja työkaluja

MAUNO-koulutus on tarkoitettu ohjaus- ja neuvontatyön ammattilaisille taustaorganisaatiosta riippumatta. 

Suoritettuasi MAUNO-koulutuksen maahanmuuttaneiden neuvontaan ja ohjaukseen:

  • Tiedät ohjaus- ja neuvontatyön periaatteet ja osaat toimia niiden mukaisesti.
  • Tunnet maahanmuuttaneiden ja vieraskielisten palvelujärjestelmää ja osaat edelleenohjata asiakkaita oikeiden palveluiden pariin.
  • Osaat huomioida saavutettavuutta ja selkokielisyyttä työssäsi.
  • Tunnet neuvonnan teemoja ja tiedät, mistä voit etsiä tietoa.

MAUNO-koulutus on ollut saatavilla kotoutuminen.fi:ssä helmikuuhun 2025 asti.

Vastuu valtakunnallisesta kotoutumistoimijoiden osaamisen tuesta on siirtynyt KEHA-keskuksen vastuulle, eikä MAUNO-koulutusta toistaiseksi tarjota kotoutuminen.fi-sivuston kautta. MAUNO-koulutusta vastaava verkkokoulutus julkaistaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana ja julkaisusta tiedotetaan kotoutuminen.fi:ssä.

MAUNO-koulutuksen esiteTiedosto avautuu uudessa välilehdessä

Piirroskuva: useita ihmisiä ryhmässä.

Kaikille yhteinen eli valtakunnallinen sisältö

Kaikille yhteisestä sisältökokonaisuudesta löydät teemat:

  • Neuvontatyön periaatteet
  • Neuvonnan saavutettavuus
  • Palvelujärjestelmä
  • Työllisyys ja koulutus
  • Haavoittuvassa asemassa olevat väestöryhmät.

Piirroskuva: kaksi henkilöä osoittaa tietokoneen näytöllä olevaa todistusta.

Todistus suoritetusta koulutuksesta

Kirjautumalla sisään pääset suorittamaan testin, jolla osoitat osaamisesi kaikille yhteisestä sisällöstä. Kun olet suorittanut testit hyväksytysti, saat koulutuksesta itsellesi todistuksen.

MAUNO-koulutus on tuotettu yhteistyössä

MAUNO-koulutus on tehty työ- ja elinkeinoministeriön erityisavustuksella maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalveluiden kehittämiseen 2021–2022. Koulutussisältöjä on tehty valtakunnallisessa hankeyhteistyössä. Neuvontatyön ammattilaiset eri alueiden ohjaus- ja neuvontatyön hankkeista ovat rakentaneet ja suunnitelleen koulutussisällöt.

Kaikille yhteisen osion sisältöjä ovat tuottaneet Etelä-Pohjanmaan, Helsingin, Hämeenlinnan, Länsi-Uudenmaan, Oulun, Turun ja Varsinais-Suomen, Vaasan sekä Vantaan ohjaus- ja neuvontatyön hankkeet yhteistyössä paikallisten toimijoiden, valtion viranomaistahojen ja järjestöjen kanssa. 

Alueellisia sisältöjä ovat tuottaneet Helsingin, Kajaanin ja Kainuun, Kuopion, Mikkelin ja Savonlinnan, Oulun, Tampereen ja Pirkanmaan, Turun ja Varsinais-Suomen, Vantaan sekä Vaasan ohjaus- ja neuvontatyön hankkeet.

Suunnittelu- ja arviointityöryhmässä ovat olleet mukana Etelä-Karjalan soten, Helsingin, Hämeenlinnan Jyväskylän, Kuopion, Lahden, Länsi-Uudenmaan, Oulun, Vaasan, Vantaan ja Varsinais-Suomen ohjaus- ja neuvontatyön hankkeet. 

Koulutuskokonaisuuden koordinaatiosta on vastannut Helsingin Avoin ovi palveluihin -hanke. Työ- ja elinkeinoministeriö on rahoittanut koulutuskokonaisuuden tekemistä ja osallistunut koulutuskokonaisuuden suunnitteluun ja työryhmien fasilitointiin. Koulutuksen on toteuttanut Navisec-alustalle Navicre Oyj

MAUNO-koulutuksen rahoittajien logot