Kotoutumissuunnitelman tekemisestä vastaa joko työvoimaviranomainen tai kunta. Hyvinvointialue osallistuu TE-toimiston tai kunnan pyynnöstä suunnitelman laatimiseen ja tarkistamiseen, jos maahanmuuttaneen palvelutarve edellyttää myös hyvinvointialueen palvelujen yhteensovittamista. Työvoimaviranomainen tai kunta huolehtii hyvinvointialueen kutsumisesta mukaan suunnitelman laatimiseen ja tarkistamiseen. Kotoutumissuunnitelma laaditaan yhteistyössä maahanmuuttaneen kanssa tukien asiakkaan osallistumista kotoutumisen ja työllistymisen edistämisen suunnitteluun alusta lähtien.
Kotoutumissuunnitelma perustuu maahanmuuttaneen tavoitteisiin ja kotoutumisen ja osaamisen palvelutarpeen arvioinnissa tehtyyn arvioon maahanmuuttaneen palvelutarpeesta sekä palveluista ja toimenpiteistä, joiden avulla maahanmuuttaneen kotoutumista ja työllistymistä tai yrittäjyyttä voidaan edistää.
Kotoutumissuunnitelmassa otetaan huomioon maahanmuuttaneen yksilölliset tarpeet, tavoitteet ja valmiudet. Suunnitelman sisältöön vaikuttavat henkilön osaaminen ja koulutus, työkokemus ja muut työelämävalmiudet, ikä, terveydentila ja muut henkilökohtaiset tekijät. Pyrkimys yksilöllisen suunnitelman laatimiseen tarkoittaa myös maahanmuuttaneen henkilökohtaisten tavoitteiden, toiveiden, ja motivaation huomioon ottamista.
Suunnitelman sisältöön vaikuttaa myös esimerkiksi se, millaisia palveluja ja mitä koulutus- ja työllistymismahdollisuuksia alueella on tarjolla.
Kotoutumissuunnitelmassa sovitaan:
- maahanmuuttaneen suomen tai ruotsin kielen opiskelun aloittamisesta tai jatkamisesta
- työnhausta ja sen tavoitteista sekä työnhakua tukevista ja työllistymistä tai yrittäjyyttä edistävistä palveluista
- muihin kotoutumista sekä terveyttä, hyvinvointia ja yhteiskunnallisia valmiuksia edistäviin palveluihin osallistumisesta
- kolmannen sektorin tarjoamaan toimintaan osallistumisesta
- ohjauksesta ja neuvonnasta.
Kotoutumissuunnitelmaan on sisällytettävä yksilöllisen tarpeen mukaan vähintään kunnan kotoutumisohjelman palveluita tai muita kotoutumista ja työllistymistä edistäviä palveluita. Kotoutumissuunnitelmassa on keskeistä sopia monikielisestä yhteiskuntaorientaatiosta sekä suomen tai ruotsin kielen taidon ja ammatillisten ja työelämävalmiuksien kehittämisestä kotoutumiskoulutuksessa tai omaehtoisesti suoritettavissa opinnoissa, kuten esimerkiksi lukutaitokoulutuksessa tai aikuisten perusopetuksessa tai muissa tarvetta vastaavissa kieliopinnoissa. Kotoutumissuunnitelmassa voidaan myös tarvittaessa sopia oman äidinkielen opetuksesta. Kotoutumissuunnitelman laativalla työvoimaviranomaisella tai kunnalla on kokonaisvastuu siitä, että maahanmuuttaneen kanssa kotoutumissuunnitelmassa sovituista palveluista muodostuu selkeä kotoutumista ja työllistymistä edistävä kokonaisuus. Lisäksi maahanmuuttanut tulee tarpeen mukaan ohjata muiden viranomaisten järjestämiin palveluihin tai muuhun toimintaan.
Työvoimapalveluissa laadittava kotoutumissuunnitelma
Työvoimaviranomaisen laatimassa kotoutumissuunnitelmassa sovitaan kotoutumista, työllistymistä tai yrittäjyyttä edistävästä koulutuksesta, työnhausta ja sen tavoitteista sekä muista palveluista, joiden avulla tuetaan maahanmuuttaneen työnhakua ja työllistymistä. Kotoutumissuunnitelmassa sovitaan myös työnhakuvelvollisuudesta työvoimapalveluiden järjestämislain edellyttämällä tavalla.
Suunnitelmassa sovitut palvelut perustuvat kotoutumisen ja osaamisen palvelutarpeen arvioinnissa tehtyyn arvioon maahanmuuttaneen tilanteesta ja palvelutarpeesta (kielitaito, työkokemus, osaaminen ja koulutus, muut työelämä- ja yhteiskunnalliset valmiudet) sekä hänen omiin tavoitteisiinsa, toiveisiinsa ja suunnitelmiinsa. Arviointiin perustuvaa arviota palvelutarveesta voidaan täsmentää kotoutumissuunnitelmaa laadittaessa ja myöhemmin, kun kotoutumissuunnitelmaa päivitetään. Samalla kun suunnitelma laaditaan, sovitaan myös siitä, miten suunnitelman toteutumista seurataan.
Kotoutumissuunnitelmassa sovitaan usein aluksi osallistumisesta monikieliseen yhteiskuntaorientaatioon ja kotoutumiskoulutukseen. Kotoutumiskoulutuksen jälkeen työvoimaviranomainen tarkistaa ja tarvittaessa päivittää kotoutumissuunnitelman. Tällöin suunnitelmassa voidaan esimerkiksi sopia työvoimapalveluiden järjestämislain mukaisista palveluista, joiden arvioidaan parhaiten tukevan maahanmuuttaneen työllistymistä ja/tai ammatillista kehittymistä. Suunnitelmaa päivitettäessä voidaan myös arvioida, onko maahanmuuttaneella edelleen kotoutumista edistävien palveluiden tarve vai voidaanko työllistymisen tai yrittäjyyden edellytysten vahvistamista jatkaa työvoimapalveluiden järjestämislain mukaisilla palveluilla ja työllistymissuunnitelmalla.
Lisätietoa:
Laki työvoimapalveluiden järjestämisestä
Osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointi
Kenelle arviointi tehdään?