Työ- ja elinkeinoministeriö on yhdessä Sanastokeskuksen kanssa päivittänyt Kotoutumisen sanaston käsitteitä 1.1.2025 voimaan tulevan kotoutumislain mukaisiksi. Päivitetty sanasto julkaistaan kokonaisena viimeistään tammikuussa, kun kaikki uutta kotoutumislakia koskevat hallituksen esitykset on käsitelty ja tarvittavat muutokset sanastoon on tehty. Tälle sivulle on koottu sanaston kotoutumislakiin liittyvät käsitteet määritelmineen ja huomautuksineen. Huomautuksia on voitu tiivistää varsinaisen sanaston huomautuksista.
Määritelmä: Maahanmuuttajan yksilöllinen prosessi, joka tapahtuu vuorovaikutuksessa yhteiskunnan kanssa ja jonka aikana maahanmuuttajan osallisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo yhteiskunnassa lisääntyvät
Huomautukset: Kotoutuminen edellyttää maahanmuuttajan omaa aktiivisuutta, yhteiskunnan vastaanottavuutta sekä vastaanottavuuden kehittämistä viranomaisten ja muiden toimijoiden yhteistyönä. Omaiset ja muut läheiset henkilöt voivat vaikuttaa henkilön kotoutumiseen. Kotoutumiseen kuuluu maahanmuuttajan oman kielen ja kulttuurin ylläpitäminen.
Kotoutumista voidaan tarkastella esimerkiksi rakenteellisen kotoutumisen (työllisyys, asuminen, koulutus, terveys ja hyvinvointi), vuorovaikutuksellisen kotoutumisen (sosiaalisten suhteiden ja verkostojen rakentuminen), suomen tai ruotsin kieleen ja suomalaiseen yhteiskuntaan perehtymisen sekä samastumisen ja identiteetin (yhteenkuuluvuus samaan yhteiskuntaan kuuluvien ihmisten kanssa) kannalta.
Englanniksi: integration
Määritelmä: Kotoutumisen tukeminen tarjoamalla tarpeenmukaisia palveluja, tukemalla maahanmuuttajan mahdollisuuksia oman kielen ja kulttuurin ylläpitämiseen ja edistämällä yhteiskunnan vastaanottavuutta
Huomautukset: Kotoutumista edistetään eri toimialojen viranomaisten ja muiden tahojen monialaisena yhteistyönä, ja tähän tarkoitukseen tarjotaan erilaisia kotoutumista edistäviä palveluja sekä tietoa, neuvontaa ja ohjausta.
Termiä kotouttaminen ei suositella käytettäväksi, koska termin voi tulkita niin, että maahanmuuttaja on vain toiminnan kohde eikä hänellä ole aktiivista omaa roolia kotoutumisessa.
Englanniksi: promotion of integration; promotion of immigrant integration
Määritelmä: Maahanmuuttajan asioiden järjestäminen heti maahantulon jälkeen
Huomautukset: Asettautumiseen liittyvät muun muassa asumisen järjestäminen, verokortin hankkiminen, rekisteröintiasiat, pankkitilin avaaminen, Kela-kortin saaminen, vastaanotto työyhteisössä ja lasten varhaiskasvatus- ja koulupaikkojen järjestäminen.
Kotoutumisen edistämisestä annetun lain (681/2023) mukaan asettautuminen koskee ensisijaisesti työn tai opiskelun perusteella muuttavia.
Englanniksi: settling in
Määritelmä: Toiminta, jolla tuetaan asettautumista
Huomautukset: Asettautumisen edistäminen helpottaa maahanmuuttajan Suomeen ja kuntaan asettautumista, esimerkiksi heti maahantulon jälkeen tarvittavaa asiointia eri viranomaisissa ja antamalla perustietoaineisto ja muuta tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja palvelujärjestelmästä.
Asettautumisen edistämiseen liittyviä palveluja tarjoavat muun muassa kunnat (esim. osana kotoutumisen ohjausta ja neuvontaa), työnantajat ja oppilaitokset.
Englanniksi: support in settling in; settling-in support; support and assistance for settling in
Määritelmä: Yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja hyvien väestösuhteiden tosiasiallinen toteutuminen yhteiskunnassa
Huomautukset: Yhteiskunnan vastaanottavuus vaikuttaa maahanmuuttajan kotoutumiseen.
Englanniksi: receptiveness of society; society’s receptiveness; receptivity of society; society’s receptivity
Määritelmä: Toiminta, jolla kehitetään yhteiskunnallisia rakenteita ja vuorovaikutusta yhteiskunnan vastaanottavuuden lisäämiseksi
Huomautukset: Yhteiskunnan vastaanottavuuteen voidaan vaikuttaa esimerkiksi tunnistamalla ja purkamalla yhteiskunnan eriarvoistavia ja syrjiviä rakenteita sekä kehittämällä rakenteita ja palveluita osallisuuden lisäämiseksi.
Yhteiskunnan vastaanottavuutta voidaan lisätä myös vaikuttamalla asenteisiin, parantamalla ihmisten turvallisuuden tunnetta ja lisäämällä vuorovaikutusta.
Englanniksi: promotion of receptiveness of society; promotion of society’s receptiveness; promotion of receptivity of society; promotion of society’s receptivity
Määritelmä: ELY-keskuksen ja kunnan välisen sopimuksen perusteella henkilölle tarjottava paikka, johon ohjattavalle henkilölle kunta järjestää asunnon tai alaikäiselle ilman huoltajaa maahan tulleelle lapselle hyvinvointialue järjestää asumisen, kunta koordinoi vastaanottoon liittyvää yhteistyötä, tarjoaa neuvontaa ja tarvittaessa ohjaa muiden viranomaisten palveluihin
Huomautukset: ELY-keskuksen tulee ohjata kuntapaikoille kiintiöpakolaiset, alaikäisenä ilman huoltajaa tulleet lapset ja nuoret sekä haavoittuvassa asemassa olevat vastaanottokeskuksen esittämät kansainvälisen suojelun hakemuksen perusteella oleskeluluvan saaneet, kotikunnan saaneet tilapäistä suojelua saavat, humanitaarisin perustein Suomeen vastaanotetut ja ihmiskaupan uhrit. ELY-keskus voi ohjata kuntapaikalle edellä esitettyihin ryhmiin kuuluvan henkilön, jos hänen katsotaan tarvitsevan ohjausta, vaikka hän ei olisi haavoittuvassa asemassa oleva.
Kunta vastaa kuntapaikalle ohjattavan henkilön vastaanottoon liittyvistä tehtävistä ja vastaanoton koordinaatiosta muiden toimijoiden kuten hyvinvointialueen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.
Englanniksi: municipal place; assigned municipal place; assigned place in a municipality
Määritelmä: Menettely, jossa ELY-keskus ohjaa kuntapaikalle kiintiöpakolaisen, kansainvälisen suojelun hakemuksen perusteella oleskeluluvan saaneen, kotikunnan saaneen tilapäistä suojelua saavan, humanitaarisin perustein Suomeen vastaanotetun henkilön, ihmiskaupan uhrin tai edellä mainittujen henkilöiden perheenjäsenen tai jossa henkilö muuttaa vastaanottokeskuksesta kuntaan vastaanottokeskuksen tukitoimia hyödyntäen tai itsenäisesti.
Englanniksi: municipal placement; assigning to a municipality; assigning to a municipal place; assigning a municipal place; assigning to a place in a municipality; allocation to municipalities
Määritelmä: Maahanmuuttajille suunnattu tietoaineisto, joka sisältää keskeisiä asioita suomalaisesta yhteiskunnasta
Huomautukset: Perustietoaineistossa maahanmuuttajalle annetaan tietoa ennen kaikkea hänen oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Perustietoaineisto on saatavilla useilla eri kielillä.
Englanniksi: basic information package
Määritelmä: Valtion muulle kuin Ahvenanmaan maakuntaan kuuluvalle kunnalle lain perusteella maksama osuus kunnan tiettyjen palvelujen laskennallisista kustannuksista
Huomautukset: Kunnalle myönnetään valtionosuutta kotoutumisen ohjaukseen ja neuvontaan ja kotoutumista edistävään monialaiseen yhteistyöhön. Lisäksi valtionosuutta maksetaan muiden kuin kiintiöpakolaisten, kansainvälisen suojelun hakemuksen perusteella oleskeluluvan saaneiden, kotikunnan saaneiden tilapäistä suojelua saavien, humanitaarisin perustein Suomeen vastaanotettujen henkilöiden, ihmiskaupan uhrien sekä edellä mainittujen henkilöiden perheenjäsenten osalta kotoutumisen palvelutarpeen ja osaamisen arvioinnin ja monialaisen kotoutumisen palvelutarpeen ja osaamisen arvioinnin tekemiseen ja kotoutumissuunnitelman, monialaisen kotoutumissuunnitelman ja perheen kotoutumissuunnitelman laatimiseen ja näiden suunnitelmien tarkistamiseen ja monikielisen yhteiskuntaorientaation järjestämiseen. Lisäksi kunnille myönnetään valtionosuutta muiden kuin edellä mainittujen, työnhakijana olevien henkilöiden työvoimapalveluina toteutettavien kotoutumispalveluiden järjestämiseen.
Englanniksi: central government transfers pl to municipalities; central government transfer to municipalities
Määritelmä: Valtion kunnalle, hyvinvointialueelle tai muulle toimijalle lain perusteella maksama korvaus kuntien, hyvinvointialueiden tai muiden toimijoiden tiettyjen palvelujen järjestämisestä.
Englanniksi: specified government transfer
Määritelmä: Laskennallinen valtion korvaus, jolla korvataan kunnille ja hyvinvointialueille kiintiöpakolaisten, kansainvälisen suojelun hakemuksen perusteella oleskeluluvan saaneiden, kotikunnan saaneiden tilapäistä suojelua saavien, humanitaarisin perustein Suomeen vastaanotettujen henkilöiden, ihmiskaupan uhrien sekä edellä mainittujen henkilöiden perheenjäsenten palveluista aiheutuneita kustannuksia
Huomautukset: Korvaus perustuu arvioon kuntien ja hyvinvointialueiden kustannuksista. Laskennallisen korvauksen maksatuksesta vastaa KEHA-keskus.
Englanniksi: imputed specified transfer; imputed specified government transfer
Määritelmä: Toteutuneisiin kustannuksiin perustuva valtion korvaus, jota KEHA-keskus maksaa ELY-keskuksen päätökseen ja hakemuksessa ilmoitettuihin kustannuksiin perustuen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen erityisen tuen kustannuksista ja tietyistä huomattavista sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista
Huomautukset: Kotoutumisen edistämisestä annetun lain (681/2023) mukainen erityiskustannuskorvaus voidaan maksaa kiintiöpakolaisten, kansainvälisen suojelun hakemuksen perusteella oleskeluluvan saaneiden, kotikunnan saaneiden tilapäistä suojelua saavien, humanitaarisella perusteella Suomeen vastaanotettujen henkilöiden, ihmiskaupan uhrien sekä edellä mainittujen henkilöiden perheenjäsenten palveluista aiheutuneista kustannuksista.
Erityiskustannuksia voidaan korvata kunnille, hyvinvointialueille ja Ahvenanmaan maakunnan terveys- ja sairaanhoitoviranomaiselle niiden järjestämisvastuulla olevien tehtävien mukaan.
Englanniksi: specified government transfer for special costs
Määritelmä: Erityisesti muiden kuin työnhakijana olevien kotoutuja-asiakkaiden tietojen käsittelyyn tarkoitetut valtakunnalliset tietojärjestelmäpalvelut, jotka tukevat kotoutumisen edistämisen toimeenpanoa, kotoutumispalvelujen, työvoimapalvelujen ja hyvinvointialueiden välistä yhteistyötä sekä kotoutumisen ja sen edistämisen seurantaa
Huomautukset: Kotoutumisen edistämisen valtakunnallisiin tietojärjestelmäpalveluihin kuuluvat kotoutumisen valtakunnallinen tietovaranto ja asiakastietojärjestelmä. Kunnat voivat täydentää palveluita omilla lisäosillaan.
Englanniksi: national integration information system (services)
Määritelmä: Valtakunnallinen tietovaranto, johon kotoutuja-asiakkaiden tai muiden maahanmuuttajien asiakastietoja tallennetaan kotoutumispalvelujen ja -tehtävien tuottamista, kehittämistä ja ohjausta varten
Huomautukset: Tiedot tallentuvat kotoutumisen valtakunnalliseen tietovarantoon automaattisesti eri asiakastietojärjestelmistä.
Englanniksi: national integration data repository
Määritelmä: Palvelu, joka tukee maahanmuuttajan kotoutumista
Huomautukset: Kotoutumista edistävä palvelu voi olla kehitetty kotoutumisen edistämistä varten tai se voi olla yleisen palvelujärjestelmän palvelu tai kolmannen sektorin toimintaa, joka osaltaan tukee kotoutumista.
Englanniksi: service promoting integration
Määritelmä: Kotoutumista edistävä palvelu, jossa tarjotaan maahanmuuttajalle tietoa yhteiskunnasta ja työelämästä, hänelle sopivista palveluista sekä hänen oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan
Huomautukset: Kunta vastaa maahanmuuttajien ja kotoutuja-asiakkaiden yleisestä kotoutumisen ohjauksesta ja neuvonnasta sekä kotoutumisohjelmaan sisältyvästä kotoutumisen ohjauksesta ja neuvonnasta. Lisäksi kaikilla viranomaisilla on velvollisuus antaa ohjausta ja neuvontaa omaan toimivaltaansa kuuluvissa asioissa.
Englanniksi: guidance and advice on integration; integration guidance and advice
Määritelmä: Kunnan järjestämä lakisääteinen kotoutumista edistävä palvelu
Huomautukset: Kotoutumispalvelut on tarkoitettu pääsääntöisesti kotoutumisen alkuvaiheessa oleville maahanmuuttajille.
Kotoutumispalveluja ovat kunnan kotoutumisohjelmaan kuuluvat kotoutumisen palvelutarpeen ja osaamisen arviointi, monialainen kotoutumisen palvelutarpeen ja osaamisen arviointi, kotoutumissuunnitelman tai monialaisen kotoutumissuunnitelman laadinta, monikielinen yhteiskuntaorientaatio, kotoutumiskoulutus (ml. kielitaidon päättötestaus) ja muu suomen ja ruotsin kielen osaamista, luku- ja kirjoitustaitoa, yhteiskunta- ja työelämävalmiuksia sekä työllistymistä ja yrittäjyyttä edistävä koulutus sekä kotoutumisohjelmaan sisältyvä kotoutumisen ohjaus ja neuvonta.
Englanniksi: integration service; service included in an integration programme
Määritelmä: Kotoutumispalveluista koostuva kunnan palvelukokonaisuus
Huomautukset: Kotoutumisohjelmaan voi sisältyä kotoutumispalvelujen lisäksi myös muita kotoutumista edistäviä palveluja ja muita kunnan järjestämiä palveluja.
Englanniksi: integration programme
Määritelmä: Ensisijaisesti äskettäin maahan tulleelle kotoutuja-asiakkaalle tarkoitettu, hänen äidinkielellään tai muulla hyvin osaamallaan kielellä järjestetty kotoutumispalvelu, jonka tavoitteena on vahvistaa kotoutuja-asiakkaan ymmärrystä suomalaisesta yhteiskunnasta ja arjen kansalaistaidoista sekä omista oikeuksista ja velvollisuuksista
Huomautukset: Monikielinen yhteiskuntaorientaatio toteutetaan ensisijaisesti vuorovaikutteisena opetuksena.
Englanniksi: multilingual civic orientation
Määritelmä: Kokonaisuus, joka muodostuu yksilöllä olevista tiedoista ja taidoista sekä valmiuksista käyttää niitä tiettyyn tarkoitukseen
Huomautukset: Osaaminen kehittyy muun muassa koulutuksen, työkokemuksen ja arkioppimisen kautta.
Englanniksi: skills pl; competence; skills pl and competence; knowledge and skills pl; competency
Määritelmä: Toimenpide, jossa selvitetään henkilön osaaminen sekä muut lähtökohdat suhteessa tarpeeseen
Huomautukset: Osaaminen ja muut lähtökohdat voidaan selvittää esimerkiksi henkilön esittämien asiakirjojen ja muiden mahdollisten selvitysten tai henkilön oman toiminnan, kuten hänen antamiensa työnäytteiden, perusteella. Osaamisen tunnistamiseen kuuluu henkilöllä olevien tietojen, taitojen ja valmiuksien selvittäminen.
Englanniksi: identification of skills; identification of competence; identification of competences; identification of skills and competences; identification of competencies; identification of prior learning
Määritelmä: Kotoutumispalvelu, jonka avulla kunta tai kunnan työvoimaviranomainen selvittää yhdessä maahanmuuttajan kanssa tämän osaamisen, työllistymis- ja kotoutumisvalmiudet sekä koulutuksen ja kotoutumista edistävien palvelujen tarpeet
Huomautukset: Kotoutumisen palvelutarpeen ja osaamisen arvioinnissa selvitetään maahanmuuttajan tavoitteet ja toiveet, aikaisempi koulutus, työhistoria, kielitaito, työllistymisen ja kotoutumisen edellytyksiin vaikuttava työ- ja toimintakyky sekä muut työllistymiseen ja kotoutumiseen merkittävästi vaikuttavat tekijät. Lisäksi maahanmuuttaja voidaan ohjata tarvittaviin asiantuntija-arviointeihin ja tutkimuksiin.
Englanniksi: assessment of skills and service needs related to integration; assessment of skills and the need for integration services
Määritelmä: Kotoutumispalvelu, jonka avulla kunta tai kunnan työvoimaviranomainen selvittää yhdessä maahanmuuttajan ja hyvinvointialueen työntekijän kanssa tämän elämäntilanteen, tavoitteet, osaamisen, työllistymis- ja kotoutumisvalmiudet sekä mahdollisten sosiaali- ja terveyspalvelujen ja kotoutumista edistävien palvelujen tarpeet
Huomautukset: Monialaisessa kotoutumisen palvelutarpeen ja osaamisen arvioinnissa selvitetään maahanmuuttajan osaaminen, työllistymis-, opiskelu- ja muut kotoutumisvalmiudet sekä mahdollisten työllisyys-, koulutus-, sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalvelujen ja muiden kotoutumista edistävien palvelujen tarpeet. Arvioinnin aikana selvitetään maahanmuuttajan tavoitteet ja toiveet, aikaisempi koulutus, työhistoria ja kielitaito sekä muut työllistymiseen ja kotoutumiseen merkittävästi vaikuttavat tekijät. Arviointiin voi sisältyä myös työ- ja toimintakyvyn arviointia.
Englanniksi: multi-sectoral assessment of skills and service needs related to integration; multi-sectoral assessment of skills and the need for integration services; multi-sectoral assessment of the need for integration services and of skills
Määritelmä: Yksilöllinen kotoutumisen edistämiseksi laadittava suunnitelma, jossa kunta tai kunnan työvoimaviranomainen sopii yhdessä maahanmuuttajan kanssa hänelle sopivista kotoutumisen ja työllistymisen tavoitteista, palveluista ja palveluihin osallistumisesta
Huomautukset: Kotoutumissuunnitelmaan voi sisältyä kotoutumispalveluja sekä muita kotoutumista edistäviä palveluja.
Kotoutumissuunnitelman tarkoituksena on edistää henkilön mahdollisuuksia hankkia riittävä suomen tai ruotsin kielen taito sekä muita suomalaisessa yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja sekä edistää hänen mahdollisuuksiaan osallistua yhdenvertaisena jäsenenä yhteiskunnan toimintaan.
Maahanmuuttajan tulee osallistua kotoutumissuunnitelman laatimiseen ja noudattaa suunnitelmaa.
Englanniksi: integration plan
Määritelmä: Yksilöllinen kotoutumisen edistämiseksi laadittava suunnitelma, jossa kunta tai kunnan työvoimaviranomainen sopii yhdessä hyvinvointialueen työntekijän ja maahanmuuttajan kanssa hänelle sopivista kotoutumista ja työllistymistä edistävistä tavoitteista ja kotoutumista edistäviin palveluihin osallistumisesta
Huomautukset: Kotoutumissuunnitelma laaditaan monialaisena, jos maahanmuuttajan palvelutarve edellyttää monialaista yhteistyötä ja työllisyys-, koulutus-, sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä muiden kotoutumista edistävien palvelujen yhteensovittamista.
Englanniksi: multi-sectoral integration plan
Määritelmä: Kotoutumista edistävä suunnitelma, joka laaditaan silloin, kun perheen kokonaistilanne ja sen jäsenten hyvinvoinnin, terveyden tai osallisuuden kokonaistilanne sitä edellyttää
Huomautukset: Perheen kotoutumissuunnitelma laaditaan esimerkiksi silloin, jos perheellä on lapsen kasvuun ja kehitykseen tai vanhemmuuteen sekä kotoutumisen edistämiseen liittyviä monialaisen tuen tarpeita.
Perheen kotoutumissuunnitelman tavoitteena on tukea kaikkien perheenjäsenten kotoutumista ja osallisuutta sekä pääsyä palveluihin.
Englanniksi: integration plan for a family
Määritelmä: Luku- ja kirjoitustaidon kehittymiseen tähtäävä koulutus, joka on tarkoitettu maahanmuuttajille, joiden oppivelvollisuus on päättynyt
Huomautukset: Luku- ja kirjoitustaidon koulutusta annetaan aikuisten perusopetuksen lukutaitovaiheessa ja vapaan sivistystyön lukutaitokoulutuksessa. Luku- ja kirjoitustaidon koulutuksen tavoitteena on mahdollistaa opintojen jatkaminen esimerkiksi kotoutumiskoulutuksessa.
Englanniksi: literacy training; literacy instruction; literacy studies pl
Määritelmä: Kotoutumispalvelu, jota järjestetään ensisijaisesti sellaisille kotoutuja-asiakkaille, joiden oppivelvollisuus on päättynyt, ja jonka tarkoituksena on kehittää henkilön suomen tai ruotsin kielen taitoa ja muita kotoutumista edistäviä valmiuksia, jotka tukevat henkilön pääsyä opintoihin ja työelämään sekä osallistumista yhteiskunnan toimintaan
Huomautukset: Kotoutumiskoulutuksena järjestetään 1) suomen tai ruotsin kielen opetusta; 2) ammatillisten tai muiden työelämässä tarvittavien valmiuksien opetusta, uraohjausta tai ammatillista suunnittelua ja ohjausta jatko-opintoihin, työllistymistä edistäviin palveluihin tai työmarkkinoille; 3) muuta opetusta, joka edistää yhteiskunnallisia, kulttuurisia ja arjen kansalaistaitoihin liittyviä valmiuksia. Kotoutumiskoulutukseen sisältyy myös työssäoppimisjakso tai työ- ja toimintakykyä tukevaa toimintaa sekä aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamista.
Englanniksi: integration training
Määritelmä: Koulutus, jonka tavoitteena on parantaa maahanmuuttajan suomen tai ruotsin kielen osaamisen tasoa
Englanniksi: language training for immigrants; language training
Määritelmä: Arviointi, jonka tarkoitus on selvittää maahanmuuttajan suomen tai ruotsin kielen osaamisen olemassaolo ja taso
Huomautukset: Maahanmuuttaja voidaan ohjata kielitaidon lähtötason arviointiin muun muassa kotoutumisen palvelutarpeen ja osaamisen arvioinnin yhteydessä, ja kielitaitoa arvioidaan esimerkiksi kotoutumiskoulutuksen päätteeksi.
Englanniksi: assessment of an immigrant's language skills; assessment of an immigrant's language proficiency
Määritelmä: Kotoutumiskoulutuksen päätteeksi toteutettava testaus, jossa selvitetään maahanmuuttajan saavuttamaa suomen tai ruotsin kielen osaamisen tasoa
Englanniksi: final examination of language proficiency
Määritelmä: Toiminta, jossa työnhakija-asiakas opiskelee itse valitsemassaan koulutuksessa ja täyttää työvoimapalveluiden järjestämisestä annetussa laissa (380/2023) tai kotoutumisen edistämisestä annetussa laissa (681/2023) opiskelun tukemiseksi maksettavan työttömyysetuuden edellytykset
Huomautukset: Kotoutuja-asiakkaan kotoutumista ja työllistymistä edistävän omaehtoisen opiskelun tukeminen työttömyysetuudella edellyttää, että kyse on suomen tai ruotsin kielen opiskelusta taikka opiskelu tapahtuu pääasiassa suomen tai ruotsin kielellä. Lisäksi edellytyksenä on, että asiakkaalla on työvoimaviranomaisen toteama koulutustarve ja että kyseinen koulutus tulee asiakkaan kotoutumista ja työllistymistä.
Muiden työnhakijoiden kuin kotoutuja-asiakkaiden osalta omaehtoisen opiskelun tukeminen työttömyysetuudella edellyttää, että kyse on tutkintoon tai sen osaan johtavasta koulutuksesta, perusopetuksesta, lukiokoulutuksesta tai luku- ja kirjoitustaidon koulutuksesta.
Englanniksi: self-motivated studies pl subsidised with unemployment benefit; subsidised self-motivated studies pl
Määritelmä: Henkilö, joka ei ole työllinen tai työtön työnhakija
Huomautukset: Työvoiman ulkopuolella olevat voivat olla esimerkiksi koululaisia, kotivanhempia, työkyvyttömiä ja eläkkeensaajia.
Englanniksi: person outside the labour force; person not in the labour force; economically inactive person
Määritelmä: Henkilö, joka hakee kansainvälistä suojelua ja oleskeluoikeutta vieraasta valtiosta
Huomautukset: Jos turvapaikanhakija saa kansainvälistä suojelua ja sen myötä turvapaikan, hän saa pakolaisaseman ja pakolaisasemaan perustuvan oleskeluluvan. Turvapaikanhakijalle voidaan myöntää oleskelulupa myös muuten kuin pakolaisaseman perusteella.
Englanniksi: asylum seeker; asylum applicant; applicant for asylum
Määritelmä: Ulkomailla syntynyt henkilö, joka ei ole Suomen kansalainen, mutta asuu Suomessa ja on saanut oleskeluoikeuden
Huomautukset: Termejä tulee käyttää vain sellaisissa tilanteissa, joissa termillä on selittävää arvoa (esimerkiksi tilastoissa). Monissa tilanteissa esimerkiksi henkilön asuinpaikka tai ammatti voi olla merkittävämpi kuin se, onko hän muuttanut maahan.
Englanniksi: immigrant
Määritelmä: Henkilö, jolla on pakolaisasema tai voimassa oleva oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella
Huomautukset: Kun henkilölle myönnetään kansainvälistä suojelua Suomesta, hän saa oleskeluoikeuden Suomeen.
Englanniksi: beneficiary of international protection; person granted temporary protection
Määritelmä: Henkilö, jolle on myönnetty tilapäinen oleskelulupa, koska henkilön turvallinen paluu kotimaahansa tai pysyvään asuinmaahansa ei ole mahdollinen sen vuoksi, että maasta tai sen lähialueilta on tapahtunut ihmisten joukkopako aseellisen selkkauksen tai muun väkivaltatilanteen taikka ympäristökatastrofin vuoksi
Huomautukset: Tilapäisen suojelun antaminen edellyttää, että suojelun tarve voidaan arvioida lyhytaikaiseksi. Tilapäisen suojelun myöntäminen on poikkeusluonteinen menettely joukoittaisen maahantulon tilanteisiin, joissa Euroopan unioniin saapuu muiden maiden kansalaisia, jotka eivät voi palata kotimaahansa erityisesti sodan, väkivallan tai ihmisoikeusloukkauksien takia. Tilapäisen suojelun toteuttaminen perustuu kaikissa EU:n jäsenvaltioissa Euroopan unionin neuvoston päätökseen.
Englanniksi: beneficiary of temporary protection; person granted temporary protection
Määritelmä: Kansalaisuusvaltionsa tai entisen pysyvän asuinmaansa ulkopuolella oleskeleva henkilö, jolla on perustellusti aihetta pelätä joutuvansa kansalaisuusvaltiossaan tai entisessä pysyvässä asuinmaassaan vainotuksi alkuperän, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen vuoksi ja jolle on vainon perusteella myönnetty pakolaisasema
Huomautukset: Pakolaisaseman saa henkilö, jolle jokin valtio antaa turvapaikan tai jonka YK:n pakolaisjärjestö (UNHCR) katsoo olevan pakolainen. Suomessa pakolaisasemasta säädetään ulkomaalaislaissa (301/2004).
Yleiskielessä sanaa pakolainen voidaan käyttää myös laajemmassa merkityksessä, jolloin sillä viitataan vainon vuoksi pakenevien henkilöiden lisäksi ihmisiin, jotka ovat joutuneet pakenemaan joko maan sisäisesti tai toiseen maahan esimerkiksi aseellisen selkkauksen, laajalle levinneen väkivallan, ihmisoikeusloukkausten, luonnonkatastrofien tai muiden tällaisten ilmiöiden seurausten välttämiseksi.
Englanniksi: refugee
Määritelmä: YK:n pakolaisjärjestön tunnistama pakolainen, joka siirretään maasta, josta hän on hakenut suojelua, kolmanteen maahan, joka on myöntänyt hänelle oleskeluluvan kansainvälisen suojelun perusteella
Huomautukset: Suomessa eduskunta päättää vuosittain valtion talousarvion hyväksymisen yhteydessä, kuinka monta kiintiöpakolaista Suomi sitoutuu ottamaan.
Englanniksi: quota refugee; resettled refugee
Määritelmä: Alaikäisenä maahan tullut tai alaikäisenä pakolaiskiintiöpaikan saanut ja maassa ilman huoltajaa oleva lapsi tai nuori, joka on saanut oleskeluluvan kansainvälisen tai tilapäisen suojelun hakemuksen perusteella tai omaisena tai ihmiskaupan uhriksi joutumisen perusteella tai kiintiöpakolaisena
Huomautukset: Hyvinvointialueen on järjestettävä alueellaan olevalle alaikäisenä ilman huoltajaa maahan tulleelle alle 18-vuotiaalle hoiva, huolenpito ja kasvatus tämän tarpeita vastaavalla tavalla perheryhmäkodissa, perhehoitona tai muuten tarkoituksenmukaisella tavalla. Alaikäisenä ilman huoltajaa maahan tulleelle alle 18-vuotiaalle määrätään edustaja, joka käyttää huoltajalle kuuluvaa puhevaltaa lapsen asioissa.
Englanniksi: unaccompanied minor
Määritelmä: Maahanmuuttaja, jolla on voimassa oleva kotoutumissuunnitelma tai monialainen kotoutumissuunnitelma
Englanniksi: integration client
Määritelmä: Henkilö, jolla on lakien määrittelemien toimintamallien mukainen oikeus käyttää huoltajalle kuuluvaa puhevaltaa alaikäisenä ilman huoltajaa maahan tulleen lapsen puolesta
Huomautukset: Käräjäoikeus määrää alaikäisenä ilman huoltajaa maahan tulleelle lapselle edustajan. Ilman huoltajaa Suomeen tullut alaikäinen tarvitsee edustajan, joka voi käyttää huoltajalle kuuluvaa puhevaltaa, koska Suomen lainsäädännön lähtökohta on, että alle 18-vuotiaat ovat oikeudellisesti vajaavaltaisia ja tarvitsevat siksi jonkun käyttämään puolestaan huoltajalle kuuluvaa puhevaltaa viranomaiskäsittelyissä esimerkiksi tuomioistuimissa. Alaikäisellä henkilöllä voi olla rinnakkainen puhevalta edustajan kanssa.
Englanniksi: representative
Määritelmä: Henkilö, joka on saatettu alisteiseen asemaan ja hyväksikäytön kohteeksi, jotta hänestä voi saada taloudellista tai muuta hyötyä
Huomautukset: Ihmiskauppa on prosessimaista hyväksikäyttöä, jossa uhrin määräysvaltaan ottaminen tapahtuu asteittain. Tekijä pyrkii kontrolloimaan uhria fyysisesti tai psykologisesti niin, ettei hän voi irtautua tilanteesta turvallisesti. Ihmiskaupan ilmenemismuotoja voivat olla muun muassa työvoiman hyväksikäyttö, ihmiskauppa seksuaalisen hyväksikäytön tarkoituksessa ja rikolliseen toimintaan pakottaminen.
Ihmiskaupan uhrin osalta voidaan poiketa kotoutumisen palvelutarpeen ja osaamisen arviointia ja kotoutumissuunnitelman laatimista koskevasta kolmen vuoden määräajasta ensimmäisen oleskeluluvan tai oleskelukortin myöntämisestä tai oleskeluoikeuden rekisteröimisestä, jos hänet tavoitetaan kunnan kotoutumispalvelujen piiriin vasta määräajan päätyttyä.
Englanniksi: victim of human trafficking; victim of trafficking in human beings