Ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden määrä laskee hitaasti, mutta työllisyysaste ja osallistumisaste ovat korkealla

Julkaisuajankohta 21.9.2021 11.00
Uutinen

Syyskuun työllisyyskatsauksen mukaan ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden määrä palautuu edelleen pandemiasta selvästi hitaammin kuin suomalaisten työttömien työnhakijoiden määrä ja alueellinen kehitys on ollut epätasaista. Samaan aikaan ulkomailla syntyneiden työllisyys- ja osallistumisasteet ovat kuitenkin nousseet.

Elokuun lukuihin perustuvan katsauksen mukaan: 

  • Ulkomaalaisten työllisyyskehitys on ollut kaksijakoista: työllisyysaste nousee, mutta työttömien määrä laskee hitaasti. 
    • Työnvälitystilaston mukaan ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden määrä on palautunut pandemiasta selvästi hitaammin kuin suomalaisten työttömien työnhakijoiden määrä. 
    • Toisaalta työvoimatutkimuksen mukaan ulkomailla syntyneiden työllisyysaste ja osallistumisaste olivat vuoden toisella neljänneksellä mittaushistorian korkeimmalla tasolla. Jos työvoimatutkimuksen luvut perustuvat todelliseen kehitykseen eivätkä valikoitumisharhaan, vaikuttaa vahvasti siltä, että ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden keskivertoa hitaampaa laskua selittävät ennen kaikkea siirtymät työvoiman ulkopuolelta työvoimaan. 
    • Työllisyyden ja työttömyyden yhtäaikainen kasvu on tyypillistä kasvukauden alkuvaiheessa.
  • Elokuussa 2021 ulkomaalaisia työttömiä työnhakijoita oli 33 792, mikä on 1 043 (-3 %) vähemmän kuin elokuussa 2020 ja 5 500 (-14 %) vähemmän kuin heinäkuussa 2021.
    • Työttömyyden alueellinen kehitys on ollut epätasaista. Etelä-Pohjanmaalla (-28 %) ja Etelä-Savossa (-22 %) ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden määrä on laskenut voimakkaasti, mutta Kainuussa (+22 %) ja Uudellamaalla (+2 %) määrä on noussut edellisvuodesta.
    • Työttömyydessä on merkittävää eroa myös ikäluokittain. Alle 25-vuotiaiden ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden määrä on laskenut (-13 %), mutta yli 50-vuotiaiden ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden määrä noussut (+4 %).
    • Kehitys on polarisoitunutta myös kansalaisuuksien mukaan. Suurimmista kansalaisuuksista Kiinan (-19 %) ja Britannian (-18 %) kansalaisten työttömyys laski merkittävästi, mutta Irakin (+15 %) ja Syyrian (+14 %) kansalaisten työttömyys puolestaan nousi merkittävästi.
    • Ulkomaalaisten pitkäaikaistyöttömyys on edelleen korkealla, mutta pitkäaikaistyöttömien määrä väheni ensimmäistä kertaa maaliskuun 2020 jälkeen. Yli 2 vuotta työttöminä olleiden ulkomaalaisten määrä kuitenkin jatkoi kasvuaan.

Kotoutumisen osaamiskeskus julkaisee kuukausittain katsauksen ulkomaan kansalaisten ja vieraskielisten työllisyydestä ja palveluihin osallistumisesta perustuen työnvälitystilaston rekisteritietoihin ja työvoimatutkimuksen kyselytietoihin.

Syyskuun 2021 katsaus ulkomaan kansalaisten ja vieraskielisten työttömyydestä ja palveluihin osallistumisesta

Lisätietoja:
Työllisyyskatsaukset

Tillbaka till nyheter