Hoppa till innehåll

Planering och utveckling av integrationsfrämjan hör till kommunstrategin

Kommunen har det allmänna ansvaret och samordningsansvaret för planeringen, utvecklingen och uppföljningen av främjandet av integrationen av invandrare och integrationskunder. Planering av integrationsfrämjande kan bidra till kommunens livskraft, invånarnas välbefinnande och jämlikhet, en balanserad befolkningsutveckling samt arbetskraftstillgången. 

Kommunen ska vid planeringen av integrationsfrämjandet ta hänsyn till de nationella mål som fastställs i Statens program för integrationsfrämjande och, avseende integrationskunderna, till de nationella mål för främjande av sysselsättningen som antas av arbets- och näringsministeriet. Statens program för integrationsfrämjande upprättas för varje regeringsperiod separat. 

En del regioner har upprättat regionala strategier för invandring och en del landskap har i sina program tagit med teman kring integrationsfrämjande. NTM-centralen ansvarar för den regionala planeringen och utvecklingen av anvisande till kommunerna samt för den regionala strategin för anvisande till kommunerna. Dessa regionala program och strategier bör beaktas i den lokala planeringen av integrationsfrämjande.

God planering av integrationsfrämjande på lokal nivå driver arbetet för de mål som är viktiga enligt kommunstrategin, eventuella regionala strategier och Statens program för integrationsfrämjande.

Separat åtgärdsprogram eller inlemma integration i andra strategier?

Kommunen bör bedöma vilket genomförande som bäst stödjer planeringen och uppföljningen i kommunen. Ett separat åtgärdsprogram för integrationsfrämjande kan göra det enklare att följa upp status för integrationen och befolkningsrelationerna hos invandrare i kommunen. Åtgärdsprogrammet eller annat planeringsdokument kan bygga på eventuella befintliga dokument, förfaranden och samarbetsformer. 

Även om kommunen upprättar ett separat åtgärdsprogram ska den också beakta integrationsfrämjande och invandrare i kommunen i

  • kommunstrategin 
  • budgeten och ekonomiplanen 
  • välfärdsberättelsen och välfärdsplanen 
  • planen för ordnande av arbetskraftsservice  
  • annan kommunal planering och service.  

Åtgärdsprogrammet för integrationsfrämjande eller annat planeringsdokument kan tillsammans med kommunens integrationsprogram utgöra ett verktyg för de integrationsfrämjande instanserna i kommunen. Genom den kommunala integrationsplaneringen fastställs de lokala målen för integrationsfrämjande och åtgärderna med vilka målen ska uppnås. Åtgärdsprogrammet eller annat planeringsdokument ska ge en bild av åtgärderna för integrationsfrämjande i kommunen inom de kommunala sektorerna, inklusive arbetskraftsservicen, och hos andra aktörer, såsom läroanstalter, organisationer och företag.

En av utgångspunkterna för planeringen av integrationsfrämjande är en bild av kommunens omvärld och förändringarna i den. Den bygger på bland annat följande frågor: 

  • Hurdana invandrare bor det i kommunen? 
  • Vilka åldersgrupper och nationaliteter är särskilt framträdande i kommunen? 
  • Hurdana är relationerna mellan befolkningsgrupperna och kommunens mottaglighet? 
  • Vilken beredskap bör finnas inför framtiden?

Internationalisering, olika invandrargrupper som kommuninvånare och framgångsrikt integrationsfrämjande kräver samarbete mellan de kommunala sektorerna och andra som verkar inom kommunen, såsom organisationer, företag, läroanstalter och sysselsättningsområdet, samt noggrann planering av samarbetet. Åtgärdsprogrammet för integrationsfrämjande eller något annat planeringsdokument kan utgöra en färdplan för framgångsrikt integrationsfrämjande i kommunen. 

Processen för utarbetande och genomförande spelar en central roll vid planeringen och uppföljningen av integrationsfrämjande, oavsett om kommunen upprättar ett separat åtgärdsprogram eller inlemmar åtgärderna i någon av sina strategier. Olika aktörer binds till samarbete och kommunens beslutsfattare binds till målen för integrationsfrämjandet.

På Integration.fi finns en checklista för utarbetande av kommunens integrationsprogram, som kommunen kan använda sig av vid integrationsplaneringen.

Mer information:
Kommunal integrationsplanering
Checklista för kommunens planering av integrationsfrämjande 
Integrationsprogrammet