Hoppa till innehåll

Lagen om främjande av integration styr integrationen

Lagen om främjande av integration trädde i kraft den 1 september 2011. Syftet med lagen är att stödja och främja integration och invandrares möjligheter att aktivt delta i samhällsverksamheten i Finland. Dessutom är syftet med lagen att främja jämlikhet och likabehandling och en positiv växelverkan mellan olika befolkningsgrupper.

Målet är att alla invandrare ska få grundläggande information om det finländska samhället, arbetslivet och tjänster som främjar integrationen. I lagen satsar man på den inledande fasen av invandringen genom att föreskriva om basuppgifter som invandrare ska få samt om vägledning och rådgivning. 

I integrationslagen föreskrivs om integrationsåtgärder och integrationstjänster för invandrare. I den inledande kartläggningen utreder man personens språkkunskaper, utbildnings- och arbetshistoria samt livssituation. Utgångspunkten för utbudet på integrationstjänster är invandrarens individuella servicebehov och familjens situation.

Dessutom definieras kommunens, välfärdsområdenas och arbets- och näringsbyråernas (TE-byråernas), ministeriernas samt närings-, trafik- och miljöcentralernas (NTM-centralernas) och regionförvaltningsverkens (RFV:s) uppgifter och roller vad gäller främjandet av integration.

Lagen om främjande av integration gäller alla invandrare

Lagen om främjande av integration tillämpas på alla invandrare bosatta i Finland som har ett giltigt uppehållstillstånd i Finland, på den vars uppehållsrätt har registrerats eller för vilken har beviljats ett uppehållskort i enlighet med utlänningslagen. Integrationslagen tillämpas på en person oberoende av grunderna för dennes flytt till Finland.

Alla invandrare har rätt att få basinformation om Finland samt inledande vägledning och rådgivning, men de individuella integrationsåtgärderna och -tjänsterna fastställs i samarbete med invandraren på basis av de behov invandraren och dennes familj har.

Från integration till att vara integrerad

I lagen om främjande av integration vill man framhäva invandrarens egen roll och andel i integrationen. Detta mål kommer också fram genom att man i lagen talar om integration och dess fremjande i stället för integrering. Integrationen är till sin karaktär långvarig och fortlöpande. Den egentliga integrationen sker genom växelverkan med det finländska samhället, mest centralt i vardagliga situationer och i den närmaste gemenskapen, såsom daghem, skolor, hobbyer och arbetsplatser.

Familjerna och samhället ger integrationen kraft

Vid sidan av förbättrade sysselsättningsförutsättningar betonas i lagen om främjande av integration i synnerhet åtgärder för att stöda familjers, barns och ungas integration. Hemmet och familjen utgör ett viktigt närnätverk och familjen har central betydelse för främjandet av integrationen.

Alla inflyttare tillhör olika gemenskaper och blir en medlem av det finländska samhället. Delaktighet och goda befolkningsrelationer är viktiga för hela samhället, dess allmänna säkerhet och stabilitet. Invandrarnas delaktighet i samhällsaktiviteter och ökad växelverkan mellan befolkningsgrupper är mål som genomsyrar både lagen om främjande av integration och statens program för integrationsfrämjande. 

Bra att komma ihåg

  • Lagen för främjande av integration omfattar invandrare alltså utländska personer och personer utan medborgarskap som har uppehållstillstånd uppehållsrätt eller uppehållskort.
  • Lagen om främjande av integration gäller inte asylsökande eller personen som söker sitt första uppehållstillstånd innan tillståndet har beviljatsvistas. Integrationslagen tillämpas inte heller på personen som vistas i Finland med visum eller visumfritt.
  • Lagen om främjande av integration gäller inte personer med finskt medborgaskap eller med dubbla medborgarskap om det ena medborgarskapet är finskt.
  • Lagen om främjande av integration gäller inte barn som har finskt medborgarskap och har en finländsk och en utländsk förälder.
  • Lagen om främjande av integration gäller barn som fötts av en utländsk förälder i Finland, men inte har fått finskt medborgarskap vid födseln. Lagen gäller dock inte barnets förälder som har finskt medborgarskap.

Mer information om integrationslagens syfte och tillämpningsområde hittar du i 1 och 2 i lagen.

Integrationslagen revideras genom en lag med samma namn som träder i kraft den 1 januari 2025.

Läs mer:
Lag om främjande av integration 

Reform av integrationslagen