Hoppa till innehåll

Den kommunala basservicen främjar integrationen

Kommunen har en nyckelställning när det gäller att främja integrationen. I kommunerna bedrivs integrationsfrämjande arbete särskilt inom basservicen. Invandrarna behöver till exempel tjänster inom småbarnspedagogik och utbildning, precis som andra kommuninvånare. Även boende- och fritidstjänsterna är viktiga för integrationen.

Kommunerna har ålagts särskilda uppgifter i lagen om främjande av integration. Enligt den ska kommunerna

  • ansvara för och samordna utvecklandet, planeringen och uppföljningen av integrationsfrämjandet på lokal nivå,
  • se till att de kommunala tjänsterna även lämpar sig för invandrare,
  • se till att de kommunala åtgärder och tjänster som avses i lagen om främjande av integration till innehåll och omfattning motsvarar behovet,
  • se till att den egna personalens kompetens i fråga om integration utvecklas.
  • utarbeta en integrationsplan för minderåriga barn som anlänt utan vårdnadshavare och som fått uppehållstillstånd tillsammans med barnets, välfärdsområdets och barnets företrädare.

Arbets- och näringsbyrån eller kommunen kan inleda en inledande kartläggning även för en annan invandrare, om han eller hon begär det och anses vara i behov av det. Av grundad anledning får kommunen och invandraren eller arbets- och näringsbyrån och invandraren också göra upp planen sinsemellan.

Kommunerna som deltar i kommunförsöket ansvarar också delvis för tillhandahållandet av arbets- och näringstjänster (TE-tjänster) inom sitt område. Målgruppen för kommunförsök inkluderar till exempel invandrare eller främmandespråkiga personer som antingen är arbetslösa eller deltar i arbetskraftsservice vid arbets- och näringsbyråerna inom försöksområdena.

Kommunen kan dessutom vid behov utarbeta en integrationsplan tillsammans med barnet eller den unga personen samt en integrationsplan för familjen.

Mer information:
Lagen om främjande av integration (finlex.fi)
Tjänster för integration