Arbets- och näringsministeriet har tillsammans med Terminologicentralen uppdaterat begreppen i integrationsordlistan i enlighet med integrationslagen som träder i kraft den 1 januari 2025. Den uppdaterade ordlistan publiceras i sin helhet senast i januari när alla regeringspropositioner som gäller den nya integrationslagen har behandlats och behövliga ändringar i ordlistan har gjorts. På denna sida finns de begreppen i ordlistan som har att göra med integrationslagen samt begreppens definitioner och anmärkningar. Anmärkningarna har i vissa fall komprimerats i jämförelse med den egentliga ordlistans anmärkningar.
Definition: Individuell process som sker hos invandraren i samspel med samhället, under vilken invandrarens delaktighet, likabehandling och jämlikhet i samhället ökar
Anmärkning: Integration förutsätter egen aktivitet hos invandraren, samhällets mottaglighet samt att mottagligheten utvecklas i samarbete mellan myndigheter och andra aktörer. Anhöriga och andra närstående kan påverka integrationen av en individ. I integration ingår upprätthållande av invandrarens eget språk och egen kultur.
Integration kan till exempel undersökas med tanke på strukturell integration (sysselsättning, boende, utbildning, hälsa och välbefinnande), interaktiv integrering (sociala relationer och nätverk), kunskaper i finska eller svenska och orientering i det finländska samhället samt identifiering och identitet (samhörighet med andra i samhället).
Definition: Stöd för integrationen genom ändamålsenliga tjänster och främjande av samhällets mottaglighet
Anmärkning: Integration främjas ofta genom sektorsövergripande samarbete mellan myndigheter på olika förvaltningsområden och andra aktörer, och integrationsfrämjande tjänster liksom information, rådgivning och vägledning erbjuds för syftet.
Definition: Organisering av en invandrares angelägenheter efter ankomsten till landet
Anmärkning: Etablering hänger bland annat samman med arrangemang för boende, skötsel av registerärenden, förvärv av skattekort, bankkonto, Fpa-kort samt med mottagandet på arbetsplatsen och ordnande av platser inom småbarnspedagogik och skola för barn.
Enligt lagen om främjande av integration (681/2023) gäller etablering främst invandrare som anländer med anledning av arbete eller studier.
Definition: Verksamhet till stöd för etablering
Anmärkning: Främjande av etablering underlättar för invandraren att etablera sig i Finland och i aktuell kommun, till exempel genom att nödvändiga ärenden uträttas vid olika myndigheter och personen ges basinformationsmaterial och annan information om det finländska samhället och servicesystemet.
Tjänster för främjande av etablering tillhandahålls bland annat av kommuner (t.ex. inom ramen för vägledning och rådgivning om integration), arbetsgivare och läroanstalter.
Definition: Faktiskt uppnående av likabehandling, delaktighet och goda relationer mellan befolkningsgrupper i samhället
Anmärkning: Samhällets mottaglighet påverkar integrationen av en invandrare.
Definition: Verksamhet som syftar till att utveckla samhällsstrukturerna och interaktionen för att öka samhällets mottaglighet
Anmärkning: Samhällets mottaglighet kan till exempel påverkas genom identifiering och undanröjande av diskriminerande samhällsstrukturer som skapar ojämlikhet och genom att skapa strukturer och tjänster som ökar delaktigheten.
Samhällets mottaglighet kan även förbättras genom attitydpåverkan, förbättrad säkerhetskänsla bland människor och ökad interaktion.
Definition: En plats som tillhandahålls genom avtal mellan NTM-central och kommun, så att kommunen ordnar bostad till den som anvisats kommunplatsen eller, i fråga om barn som har kommit till landet som minderårig utan vårdnadshavare, välfärdsområdet ordnar bostad medan kommunen koordinerar samarbetet kring mottagandet, erbjuder rådgivning och hänvisar vid behov vidare till andra myndighetstjänster
Anmärkning: NTM-centralen ska anvisa kommunplats till kvotflyktingar, barn eller ung person som har kommit till landet som minderårig utan vårdnadshavare, utsatta personer som på framställning av förläggning fått uppehållstillstånd på basis av ansökan om internationellt skydd, personer som av humanitära skäl får tillfälligt skydd i Finland och har fått en hemkommun samt offer för människohandel. NTM-centralen kan anvisa någon ur dessa grupper kommunplats om han eller hon anses behöva vägledning, även om han eller hon inte är utsatt.
Kommunen är ansvarig för uppgifter i anknytning till mottagande av den som anvisas kommunplats och för koordinering av mottagandet tillsammans med andra aktörer, såsom välfärdsområdet och aktörer inom tredje sektor.
Definition: Förfarande där en NTM-central anvisar en kommunplats till en kvotflykting, en person som fått uppehållstillstånd på grund av ansökan om internationellt skydd, en person som av humanitära skäl får tillfälligt skydd i Finland och har fått en hemkommun eller ett offer för människohandel eller ovannämnda kategoriers familjemedlemmar eller någon annan person som flyttar från en förläggning till kommunen med hjälp av förläggningens stödåtgärder eller självständigt
Definition: Informationsmaterial avsett för invandrare, vilket innehåller viktig information om det finländska samhället
Anmärkning: I basinformationsmaterialet för invandrare ges framför allt information om individens rättigheter och skyldigheter i det finländska samhället. Basinformationsmaterialet finns på flera olika språk.
Definition: Andel som betalas av staten till andra kommuner än de som tillhör landskapet Åland för de kalkylerade kostnaderna av vissa kommunala tjänster
Anmärkning: Kommuner beviljas statsandel för vägledning och rådgivning om integration och sektorsövergripande, integrationsfrämjande samarbete. Vidare betalas statsandel för bedömning av kompetens och behovet av integrationstjänster, för sektorsövergripande bedömning av kompetens och behovet av integrationstjänster samt för utarbetande av integrationsplan, sektorsövergripande integrationsplan och integrationsplan för familj liksom för kontroll av nämnda planer och anordnande av samhällsorientering på flera språk för andra än kvotflyktingar, personer som fått uppehållstillstånd på grund av ansökan om internationellt skydd, personer som av humanitära skäl får tillfälligt skydd i Finland och har fått en hemkommun samt offer för människohandel och för avsedda personers familjemedlemmar. Dessutom beviljas kommuner statsandel för anordnande av tjänster som stöder integrationen för andra än dem som avses ovan om det gäller arbetssökande personer och integrationstjänsterna ordnas som arbetskraftsservice.
Definition: Ersättning från staten som enligt lag betalas till kommuner, välfärdsområden eller andra aktörer för vissa tjänster som dessa ordnar
Definition: Kalkylmässig statlig ersättning för kostnader som uppkommer för tjänster till kvotflyktingar, personer som på basis av ansökan om internationellt skydd fått uppehållstillstånd, personer som får tillfälligt skydd i Finland av humanitära skäl, offer för människohandel samt till nämnda personers familjemedlemmar
Anmärkning: Ersättningen baserar sig på en uppskattning av kommunernas och välfärdsområdenas kostnader. UF-centret ansvarar för att betala ut den kalkylerade ersättningen.
Definition: Statlig ersättning baserad på faktiska kostnader vilken UF-centret betalar utifrån NTM-centralens beslut och de kostnader som uppgetts i ansökan, där kostnaderna i fråga är för särskilt stöd inom den grundläggande utbildningen och för vissa betydande kostnader inom social- och hälsovården
Anmärkning: Ersättningen för specialkostnader enligt lagen om främjande av integration (681/2023) kan betalas för kostnader som uppkommer för tjänster till kvotflyktingar, personer som fått uppehållstillstånd på grund av ansökan om internationellt skydd, personer som får tillfälligt skydd av humanitära skäl och har fått en hemkommun, offer för människohandel samt till nämnda personers familjemedlemmar.
Specialkostnader kan ersättas till kommuner, välfärdsområden och i landskapet Åland dess hälso- och sjukvårdsmyndighet för de uppgifter de är skyldiga att ordna.
Definition: Riksomfattande datasystemtjänster avsedda särskilt för behandling av uppgifter som gäller andra integrationskunder än de som är arbetssökande; tjänsterna stöder förverkligandet av främjande av integration, samarbetet mellan tjänsterna som stöder integration, arbetskraftsservicen och välfärdsområdena samt uppföljningen av integrationen och hur den utvecklas
Anmärkning: Till de riksomfattande informationssystemtjänsterna för integrationsfrämjande hör den nationella informationsresursen för integration och kunddatasystemen. Kommunerna kan komplettera tjänsterna med egna tilläggskomponenter.
Definition: Riksomfattande informationslager där integrationskunders och andra invandrares kunduppgifter lagras för produktion, utveckling och styrning av uppgifter och tjänster som stöder integrationen
Anmärkning: Uppgifter sparas automatiskt i den nationella informationsresursen för integration ur de olika kunddatasystemen.
Definition: Tjänst som stöder integration av invandrare
Anmärkning: Integrationsfrämjande tjänster kan ha tagits fram för integrationsfrämjande eller vara tjänster inom det allmänna servicesystemet eller sådan verksamhet inom tredje sektorn som stöder integrationen.
Definition: Integrationsfrämjande tjänster där invandrare erbjuds information om samhället och arbetslivet, lämpliga tjänster för henne eller honom samt om hennes eller hans rättigheter och skyldigheter
Anmärkning: Kommunen ansvarar för den allmänna vägledningen och rådgivningen om integration för invandrare och integrationskunder samt för den handledning och rådgivning om integration som ingår i integrationsprogrammet. Dessutom är alla myndigheter skyldiga att ge vägledning och rådgivning i ärenden som ingår i deras behörighet.
Definition: Lagstadgade kommunala integrationsfrämjande tjänster
Anmärkning: Tjänsterna som stöder integration är huvudsakligen avsedda för invandrare i intialskedet av integrationsprocessen.
Tjänsterna som stöder integrationen kan utöver invandrares integration även stödja sysselsättning eller företagande, kompetens och arbetslivsfärdigheter, hälsan och välbefinnandet, medborgarfärdigheter i vardagen samt deltagande i föreningsverksamhet och andra former av samhällsliv.
Definition: Kommunal servicehelhet som består av tjänster som stöder integrationen
Anmärkning: Utöver tjänster som stöder integration kan integrationsprogrammet även inkludera andra integrationsfrämjande tjänster och andra kommunala tjänster.
Definition: Tjänst som stöder integrationen av en nyanländ invandrare i syfte att på personens modersmål eller ett språk hon eller han kan väl orientera henne eller honom i hur det finländska samhället fungerar
Anmärkning: Samhällsorienteringen på flera språk sker i första hand i form av interaktiv undervisning.
Definition: Helhet som består av individens kunskaper och färdigheter samt beredskap att använda dem för något specifikt ändamål
Anmärkning: Kompetensen utvecklas bland annat genom utbildning, arbetserfarenhet och lärande i vardagen.
Definition: Insats där individens kompetens och andra utgångspunkter i förhållande till behovet utreds
Definition: Tjänst som stöder integration med vilken kommunen eller den kommunala arbetskraftsmyndigheten tillsammans med invandraren utreder hans eller hennes behov av kompetens, sysselsättnings- och integrationsfärdigheter samt av utbildning och integrationsfrämjande tjänster
Anmärkning: I bedömningen av kompetens och behovet av integrationstjänster utreds invandrarens målsättningar och önskemål, tidigare utbildning, yrkeserfarenhet, språkkunskaper, den arbets- och funktionsförmåga som påverkar förutsättningarna för sysselsättning och integration samt andra faktorer som avsevärt påverkar sysselsättningen och integrationen. Dessutom kan invandraren hänvisas vidare för nödvändiga expertutlåtanden och undersökningar.
Definition: Tjänst som stöder integration med vilken kommunen eller den kommunala arbetskraftsmyndigheten tillsammans med invandraren och en anställd vid välfärdsområdet utreder invandrarens livssituation, mål, kompetens och sysselsättnings- och integrationsfärdigheter samt eventuella behov av social- och hälsovårdstjänster och integrationsfrämjande tjänster
Anmärkning: I den sektorsövergripande bedömningen av kompetens och behovet av integrationstjänster utreds invandrarens kompetens, beredskap för sysselsättning, studier och andra aspekter av integration samt eventuella behov av utbildnings-, social- och hälsovårds- och rehabiliteringstjänster liksom övriga integrationsfrämjande tjänster. Under bedömningen utreds invandrarens målsättningar och önskemål, tidigare utbildning, yrkeserfarenhet och språkkunskaper samt andra faktorer som avsevärt påverkar sysselsättning och integration. Bedömningen kan även inkludera en bedömning av arbets- och funktionsförmågan.
Definition: Personlig plan för främjande av integrationen, i vilken en myndighet tillsammans med invandraren kommer överens om lämpliga integrations- och sysselsättningsmål och tjänster och om deltagande i tjänstern.
Anmärkning: Integrationsplanen kan innefatta tjänster som stöder integration och andra tjänster.
Syftet med integrationsplanen är att stödja invandrarens möjligheter att inhämta tillräckliga kunskaper i finska eller svenska och andra kunskaper och färdigheter som behövs i samhället och arbetslivet och främja invandrarens möjligheter att delta som en likvärdig medlem i samhällsverksamheten.
Invandraren ska delta i arbetet med integrationsplanen och följa planen.
Definition: Individuell plan för främjande av integration i vilken kommunen eller dess arbetskraftsmyndighet tillsammans med invandraren och en anställd vid välfärdsområdet avtalar om lämpliga mål för främjande av integration och sysselsättning och om deltagande i integrationsfrämjande tjänster
Anmärkning: Integrationsplanen utarbetas multiprofessionellt om invandrarens servicebehov förutsätter sektorsövergripande samarbete och samordnande av sysselsättnings-, utbildnings-, social- och hälsovårdstjänster liksom andra integrationsfrämjande tjänster.
Definition: Integrationsfrämjande plan som utarbetas om familjens helhetssituation och helhetssituationen i fråga om familjemedlemmarnas välbefinnande, hälsa eller delaktighet förutsätter det
Anmärkning: I integrationsplaner för familjer beaktas familjemedlemmarnas individuella integrationsplaner, sektorsövergripande integrationsplaner och andra relaterade planer.
Syftet med integrationsplanen för familjer är att stötta alla familjemedlemmars integration och delaktighet liksom deras tillgång till tjänster.
Definition: Utbildning för invandrare som passerat läropliktsåldern i syfte att utveckla läs- och skrivkunnigheten
Anmärkning: Utbildningen i läs- och skrivkunnighet ges vid behov antingen vid läskunnighetsskedet inom den grundläggande utbildningen för personer som passerat läropliktsåldern eller genom utbildning i grundläggande litteracitet inom det fria bildningsarbetet. Syftet med utbildningen i läs- och skrivkunnighet är att möjliggöra fortsatta studier till exempel inom integrationsutbildning.
Definition: Tjänst som stöder integrationen i syfte att hos den som passerat läropliktsåldern utveckla kunskaperna i finska eller svenska och andra integritetsfrämjande färdigheter som stöder personens tillgång till studier och arbetslivet och delaktighet i samhällsverksamhet
Anmärkning: Som integrationsutbildning ges 1) undervisning i finska eller svenska; 2) undervisning i yrkesmässiga och andra färdigheter som behövs i arbetslivet, yrkesplanering och yrkesvägledning för fortsatta studier, för sysselsättningsfrämjande tjänster eller för arbetsmarknaden samt 3) annan undervisning som främjar medborgarfärdigheter.
Definition: Utbildning med syftet att förbättra invandrares språkliga kompetens i finska eller svenska
Definition: Bedömning i syfte att utreda invandrares språkliga kompetens och nivå i finska eller svenska
Anmärkning: Invandrare kan hänvisas till bedömning av utgångsnivån på språkkunskaperna bland annat i samband med en bedömning av kompetens och behovet av integrationstjänster, och språkkunskaperna bedöms exempelvis som avslutning på integrationsutbildningen
Definition: Sluttest som görs som avslutning på integrationsutbildning för att utreda den kunskapsnivå invandraren uppnått i finska eller svenska
Definition: Verksamhet där en arbetssökande bedriver studier i självvald utbildning och hon eller han uppfyller förutsättningarna för arbetslöshetsförmån till stöd för studierna enligt lagen om ordnande av arbetskraftsservice (380/2023) eller lagen om främjande av integration (681/2023)
Anmärkning: Stöd för integrationskunders frivilliga, integrations- och sysselsättningsfrämjande studier med arbetslöshetsförmån förutsätter att det handlar om studier på finska eller svenska eller att studierna huvudsakligen sker på finska eller svenska. Dessutom förutsätts det att arbetskraftsmyndigheten har identifierat ett utbildningsbehov hos kunden och att utbildningen i fråga stöder kundens integration och sysselsättning.
För andra arbetssökande än integrationskunder förutsätter studier med arbetslöshetsförmån att det handlar om en utbildning som leder till examen eller del av examen, om grundläggande utbildning, gymnasieutbildning eller utbildning för läs- och skrivkunnighet.
Definition: Henkilö, joka ei ole työllinen tai työtön työnhakija
Anmärkning: Personer som inte tillhör arbetskraften är exempelvis skolelever, hemmaföräldrar, arbetsoförmögna och pensionstagare.
Definition: Person som söker internationellt skydd och uppehållsrätt i en främmande stat
Anmärkning: Om en asylsökande får internationellt skydd och därigenom asyl, får hon eller han flyktingstatus och uppehållstillstånd baserat på sin flyktingstatus. En asylsökande kan beviljas uppehållstillstånd även på andra grunder än flyktingstatus
Definition: Utrikes född person som inte är finsk medborgare men bor i Finland och har fått uppehållsrätt
Anmärkning: Termerna ska enbart användas i sammanhang där de har förklaringsvärde (till exempel i statistik). I många sammanhang kan en persons bostadsort eller yrke vara viktigare än huruvida personen invandrat till landet.
Definition: Person som har flyktingstatus eller ett gällande uppehållstillstånd på basis av alternativt skydd eller humanitärt skydd
Anmärkning: När en person beviljas internationellt skydd i Finland får hon eller han uppehållsrätt i Finland.
Definition: Person som beviljats tillfälligt uppehållstillstånd eftersom hon eller han inte tryggt kan återvända till sitt hemland eller sitt permanenta bosättningsland på grund av att en väpnad konflikt eller någon annan våldssituation eller en miljökatastrof har lett till massflykt från landet eller dess närområden
Anmärkning: För att tillfälligt skydd ska kunna ges förutsätts det att skyddsbehovet kan bedömas bli kortvarigt. Beviljande av tillfälligt skydd är ett exceptionellt förfarande för situationer av massinvandring där medborgare från andra länder anländer till Europeiska unionen och inte kan återvända till sina hemländer särskilt på grund av krig, våld eller människorättskränkningar. Genomförandet av det tillfälliga skyddet baserar sig i samtliga EU-medlemsstater på beslut från Europeiska unionens råd.
Definition: Person som med anledning av välgrundad fruktan för förföljelse på grund av sin ras, religion, nationalitet, tillhörighet till viss samhällsgrupp eller politiska åskådning vistas utanför sitt medborgarskapsland eller sitt tidigare vanliga vistelseland och som på grund av förföljelsen beviljats flyktingstatus
Anmärkning: Flyktingstatus beviljas personer som ges asyl i någon stat eller som FN:s flyktingorgan (UNHCR) betraktar som flyktingar. I Finland regleras flyktingstatusen i utlänningslagen (301/2004).
I allmänspråket kan ordet flykting också användas i vidare bemärkelse, och åsyftar då förutom dem som flyr undan förföljelse även människor som tvingats fly antingen inom landet eller till ett annat land till exempel undan följderna av väpnade konflikter, utbrett våld, människorättskränkningar, naturkatastrofer eller andra liknande fenomen.
Definition: Person som betraktas som flykting av FN:s flyktingorgan och som flyttas från det land där hon eller han sökt skydd till ett tredje land som beviljat uppehållstillstånd på basis av internationellt skydd
Anmärkning: I Finland beslutar riksdagen årligen i samband med godkännandet av statsbudgeten om hur många kvotflyktingar Finland förbinder sig att ta emot.
Definition: Barn eller ung person som anlänt utan vårdnadshavare eller fått kvotflyktingplats som minderårig och befinner sig i landet utan vårdnadshavare och som på basis av ansökan om internationellt eller tillfälligt skydd eller i egenskap av anhörig eller offer för människohandel eller som kvotflyktning fått uppehållstillstånd
Anmärkning: Välfärdsområdet ska för minderåriga personer under 18 år som anlänt utan vårdnadshavare ordna omvårdnad, omsorg och fostran på ett sätt som motsvarar individens behov i ett familjegrupphem, i form av familjevård eller på något annat ändamålsenligt sätt. En minderårig person under 18 år som anlänt utan vårdnadshavare förordnas en företrädare som använder den talan som ankommer på vårdnadshavaren i barnets angelägenheter.
Definition: Invandrare med en giltig integrationsplan eller sektorsövergripande integrationsplan
Definition: Person som har rätt att för ett barn som har kommit till landet som minderårig utan vårdnadshavare föra den talan som ankommer på vårdnadshavaren i de förfaranden som fastslås i lag
Anmärkning: Tingsrätten förordnar ett minderårigt barn som kommit till landet utan vårdnadshavare en företrädare. En minderårigt som anlänt utan vårdnadshavare behöver en företrädare som kan föra den talan som ankommer på vårdnadshavaren, eftersom utgångspunkten i finsk lagstiftning är att personer under 18 år är juridiskt omyndiga och därför behöver någon som för den talan som ankommer på vårdnadshavaren i myndighetshandläggning till exempel i domstol. En minderårig person kan ha en med företrädaren parallell rätt att föra talan.
Definition: Henkilö, joka on saatettu alisteiseen asemaan ja hyväksikäytön kohteeksi, jotta hänestä voi saada taloudellista tai muuta hyötyä
Anmärkning: Människohandel är processliknande utnyttjade där offrets självbestämmande gradvis tas ifrån henne eller honom. Gärningspersonen eftersträvar fysisk eller psykisk kontroll över offret så att hon eller han inte tryggt kan ta sig ur situationen. Former av människohandel är bland annat utnyttjande av arbetskraft, människohandel för sexuellt utnyttjande och tvångskriminalitet.
För offer för människohandel kan tidsfristen på tre år från det att det första uppehållstillståndet eller uppehållskortet beviljats eller uppehållsrätten registrerats frångås i fråga om bedömning av kompetens och behovet av integrationstjänster samt för utarbetande av en integrationsplan, om individen inte når kommunens tjänster som stöder integration förrän efter tidsfristen.