Hoppa till innehåll

Reform av integrationslagen (KOTO24)

Målet med integrationslagen är att stärka sysselsättningen bland invandrare, färdigheter som stöder sysselsättning, språkkunskaper och delaktighet i samhället. Målet med lagen är också att främja jämlikhet och likabehandling och en positiv växelverkan mellan olika befolkningsgrupper. 

Den gällande integrationslagen har reformerats så att den motsvarar riksdagens förutsättningar (rapport från riksdagens revisionsutskott) för främjande av integration och beaktar den förändrade verksamhetsmiljön. Den nya lagen ersatte den gamla lagen med samma namn. Den reformerade integrationslagen (681/2023) trädde i kraft den 1 januari 2025 samtidigt med reformen av arbets- och näringstjänsterna.

Den reformerade integrationslagen (14.4.2023/681)

Två kvinnor sitter vid ett bord och ler.

Målet och tidsplan med reformen av integrationslagen

KOTO24 innehåll och material på integration.fi

Vanliga frågor Vanliga frågor och svar om reformen av integrationslagen.
Aktörer och uppgifter De aktörer som definieras i integrationslagen och deras uppgifter enligt lagen, från 1 januari 2025.
Koto-digi Bestämmelser om användningen av Koto-digi-systemtjänster finns i den nya integrationslagen. Koto-digi stöder klientarbetet inom integrationen, förbättrar informationsutbytet och producerar information om integration på kommunal, regional och nationell nivå.
Planering av kommunens integration Kommunen har en allmän skyldighet att planera, utveckla och följa integrationsfrämjandet. Kommunen antecknar målen och åtgärderna för främjande av integration antingen i ett separat åtgärdsprogram eller i något annat planeringsdokument för kommunen.
Integrationsprogram Integrationsprogrammet är en uppsättning tjänster som kommunen organiserar för integrationens inledningsskede. Syftet med integrationsprogrammets tjänster är att främja invandrarens integration, sysselsättning eller företagande, kompetens och arbetslivskompetens.
Att nå ut till personer utanför arbetskraften med kommunala integrationstjänster I detta material sammanställs tillvägagångssätt med vilka man i större omfattning än för närvarande kan nå invandrare som står utanför arbetskraften för integrationsfrämjande tjänster efter totalreformen av integrationslagen.
Flerspråkig samhällsorientering I mån av möjlighet ska kommunen eller arbetskraftsmyndigheten ordna den flerspråkiga samhällsorienteringen för integrationskunder på deras modersmål eller ett språk som de behärskar väl.
Material till stöd för genomförandet av den omfattande reformen av integrationslagen Materialet och användbara länkar som sammanställs på sidan kan stödja kommuner och andra integrations- och flyktingmottagandeaktörer i genomförandet av den genomgripande reformen av integrationslagen (KOTO24). (Materialet kommer snart att publiceras på svenska)

Integrationsordlista

Material läggs till och uppdateras efter behov och efterfrågan.

Nyheter om reformen av integrationslagen

Ändringar i integrationslagen stadfästes vid årsskiftet
15.1.2025 | Nyhet
I integrationslagen, som trädde i kraft vid ingången av 2025, har det gjorts ändringar som stärker de offentliga finanserna. Ändringarna stadfästes den 30 december 2024. Ändringarna innebär att statens ersättningar till kommunerna minskas och kommunernas skyldigheter lättas upp. Utöver ändringarna i integrationslagen trädde också förordningar som preciserar lagen i kraft den 1 januari 2025.
Förordningar preciserar den nya integrationslagen
19.12.2024 | Nyhet
Statsrådet utfärdade den 19 december 2024 tre förordningar som närmare fastställer innehållet i den nya integrationslag som träder i kraft vid ingången av 2025. Förordningarna gäller beloppet av den kalkylerade ersättningen, bedömningen av kompetens och behovet av integrationstjänster samt den nationella informationsresursen för integration.
Kommunernas övergripande ansvar för integrationsfrämjandet stärks
18.12.2024 | Nyhet
Syftet med totalreformen av integrationslagen, dvs. KOTO24, är att påskynda integrationen och sysselsättningen av invandrare samt att stärka deras kunskaper om det finländska samhället. Reformen hänför sig till AN24-reformen, där ansvaret för arbetskrafts- och näringstjänsterna överförs från staten till kommunerna.

Evenemang som hänför sig till totalreformen av integrationslagen (KOTO24)

Kompetenscentret för integration av invandrare strävar efter att samla alla evenemang och utbildningar som gäller totalreformen av integrationslagen på denna sida/den finskspråkiga webbsidan om reformen av integrationslagen på integration.fi och i evenemangskalendern på integration.fi, om de kan publiceras i den offentliga webbtjänsten. En del av de evenemang som hänför sig till ämnet kan vara begränsade till vissa målgrupper eller områden. Kontrollera målgruppen och området för evenemanget när du anmäler dig till ett evenemang.

Följ också Jobbmarknadens evenemangssida TE/KOTO24 (på finska) och Kommunförbundets evenemang om reformerna

På integration.fi publiceras alla evenemang oavsett vilket språk som används vid evenemanget i den finskspråkiga evenemangskalendern. Gå till den finskspråkiga sidan för att bläddra i evenemang och utbildningar med reformen av integrationslagen som tema.

Läs mer om ämnet

Projektsida för reformen av integrationslagen

Lagen om främjande av integration (681/2023) (på finska)

Regeringens proposition om ändring av integrationslagen

Beredning av förordningen om integrationslagen

Integrationsredogörelse

Utskottets betänkande: Fungerande integration

Utskottets betänkande: Statsrådets redogörelse om behoven av att reformera integrationsfrämjandet


Ytterligare information

Arbets- och näringsministeriet:
Hanna-Maria Hyttinen, Specialsakkunnig, arbetskraftsinvandring och integration, [email protected]
Nea Brandt, Specialsakkunnig, arbetskraftsinvandring och integration, [email protected]

UF-centret:
Laura Pajari-Xiang, utvecklingsspecialist, TE-tjänsterna och integration, [email protected]
Emine Karakan, gruppchef, TE-tjänsterna och integration, [email protected]

Kommunförbundet:
Maija Lehtimaa, specialist, [email protected]

KOTO24-innehållet på webbplatsen integration.fi är framtaget i samarbete med arbets- och näringsministeriet, UF-centret och Kommunförbundet.