Hoppa till innehåll

Tilläggsstöd för tillfälligt skydd till kommuner och välfärdsområden

Inom ramen för arbets- och näringsministeriets Handlingsprogrammet för anvisande av flyktingar till kommunerna utlyses under 2024 statsunderstöd i form av tilläggsstöd för tillfälligt skydd. Med hjälp av statsunderstödet underlättas övergången till kommunerna för de personer som har beviljats tillfälligt skydd samt stöds kommunerna och välfärdsområdena i att ordna och utveckla tjänster för personer som har beviljats tillfälligt skydd och andra flyktingar som har anlänt till kommunen. Syftet med statsunderstödet är att stärka kommunernas förutsättningar att ta emot flyktingar samt kommunernas och välfärdsområdenas förutsättningar att tillhandahålla integrationsfrämjande tjänster för personer som beviljats tillfälligt skydd och andra flyktingar. 

Förutsättningar och kategorier för beviljande av statsunderstöd

Statsunderstödet kan beviljas kommuner och välfärdsområden. Statsunderstöd beviljas på basis av antalet personer som har beviljats tillfälligt skydd och fått en hemkommun och som har vistats i kommunen eller i kommuner som hör till välfärdsområdet den 1 maj 2024. Antalet sådana personer den 1 maj 2024, som är en förutsättning för beviljande av statsunderstöd, baserar sig på UMA-systemets uppgifter om automatisk utbetalning av sådan kalkylerad ersättning som avses i 45 eller 45 a § i lagen om främjande av integration (LAKO-AUTO).

Understödet kan beviljas till kommuner och välfärdsområden i två olika kategorier.

Förutsättningar för att statsunderstöd ska beviljas en kommun är

  • att minst 50 personer som har beviljats tillfälligt skydd och fått en hemkommun har hört till de personer som kommunen automatiskt betalas kalkylerad ersättning för i enlighet med 45 § i integrationslagen den 1 maj 2024
  • att kommunen har ett gällande program för integrationsfrämjande och ett avtal med närings-, trafik- och miljöcentralen (nedan NTM-centralen) om anvisande av flyktingar till kommunen och främjande av integration.

Statsunderstödets belopp för kommuner är

  • 30 000 euro, om minst 50 personer som beviljats tillfälligt skydd och fått en hemkommun vistas i kommunen 
  • 60 000 euro, om minst 500 personer som beviljats tillfälligt skydd och fått en hemkommun vistas i kommunen. 

En kommun kan ansöka om statsunderstöd också i samarbete med andra kommuner. Närmare anvisningar om hur man ansöker i samarbete finns i ansökningsanvisningen.

En förutsättning för att understöd ska beviljas ett välfärdsområde är 

  • att minst 150 personer som har beviljats tillfälligt skydd och fått en hemkommun har hört till de personer som välfärdsområdet automatiskt betalas kalkylerad ersättning för i enlighet med 45 a § i integrationslagen den 1 maj 2024. 

Statsunderstödets belopp för välfärdsområden är

  • 30 000 euro, om minst 150 personer som beviljats tillfälligt skydd och fått en hemkommun vistas i välfärdsområdet 
  • 60 000 euro, om minst 1 500 personer som beviljats tillfälligt skydd och fått en hemkommun vistas i välfärdsområdet. 

Välfärdsområden kan inte ansöka om understöd i samarbete med andra områden.

Helsingfors stad och kommuner som hör till landskapet Åland kan beviljas statsunderstöd för både kommuner och välfärdsområden i enlighet med denna anvisning, om förutsättningarna för beviljande av statsunderstöd uppfylls.

Utöver de särskilda villkoren för understödet tillämpas statsunderstödslagen (688/2001) och statsrådets förordning om fonderna inom området för inrikes frågor under programperioden 2021–2027 (119/2022). Statsunderstödet beviljas som en ersättning som beviljas kommunerna och välfärdsområdena i form av ett tillägg till de ersättningar som betalas enligt lagen om främjande av integration. 

Användning av statsunderstödet

Med hjälp av statsunderstödet ordnar eller utvecklar kommunen eller välfärdsområdet verksamhet eller tjänster som stöder sysselsättning, integration och delaktighet för personer som beviljats tillfälligt skydd och fått en hemkommun eller för andra som anlänt som flyktingar på motsvarande sätt som med den kalkylerade ersättning som betalas enligt integrationslagen. 

Statsunderstödet kan användas för till exempel lönekostnader, utvecklingsverksamhet eller fördelning av resurser till kundarbetet. Kommunen eller välfärdsområdet planerar användningen av statsunderstödet utifrån den egna organisationens och målgruppernas behov. 

Ansökan om statsunderstöd och utbetalning

Kommunerna och välfärdsområdena kan ansöka om statsunderstöd 21.8–9.10.2024. Den undertecknade blanketten lämnas in till arbets- och näringsministeriets registratorskontor. Kommuner och välfärdsområden ansöker om understöd på olika blanketter, eftersom användningsändamålen och betalningskategorierna för statsunderstödet är olika för kommuner och välfärdsområden.

  • Ansökningsblankett för kommuner
  • Ansökningsblankett för välfärdsområden

Kommunen eller välfärdsområdet ska för ansökan kontrollera det antal personer som har beviljats tillfälligt skydd och fått en hemkommun och som är en förutsättning för beviljande av statsunderstödet, dvs. hur många sådana personer det fanns i UMA-systemets LAKO-AUTO-funktion den 1 maj 2024. Anvisningar för hur man använder funktionen finns i UMA-systemets anvisningar. 

Arbets- och näringsministeriet behandlar ansökningarna i den ordning de kommer in. Understöd kan beviljas endast om de allmänna förutsättningarna enligt statsunderstödslagen och de särskilda förutsättningarna för statsunderstödet uppfylls.

Utvecklings- och förvaltningscentret betalar ut statsunderstödet. Mottagare av statsunderstöd ska ansöka om utbetalning av statsunderstöd enligt understödsbeslutet i regionförvaltningens e-tjänst. Utvecklings- och förvaltningscentret betalar ut statsunderstödet som ett engångsbelopp i enlighet med understödsbeslutet. 

Rapportering om användningen av understödet

Om användningen av statsunderstödet ska det rapporteras till arbets- och näringsministeriet i enlighet med statsunderstödsbeslutet. I rapporten ska det beskrivas vilka resultat och gynnsamma effekter som har åstadkommits med det. Rapporten lämnas på en blankett som mottagare av understöd får i samband med understödsbeslutet. 

Mer information:
Ansökningsanvisning
Ansökningsblankett för kommuner
Ansökningsblankett för välfärdsområden
Beslut om utlysning av statsunderstöd: tilläggsstöd för tillfälligt skydd till kommuner och välfärdsområden

Mer information om understödsvillkoren och hur man ansöker om understöd fås per e-post från  kuntiinohjaaminen.tem(at)gov.fi.


Ansöknings- och utbetalningsprocessen

  • Se till att understödsvillkoren uppfylls och planera hur understödet ska användas.
    • Planera användningen av understödet i kommunen eller välfärdsområdet i enlighet med den egna organisationens praxis.  
    • Titta på uppgifterna i LAKO-AUTO-funktionen i vyn Kommunersättning-ar/Välfärdsområden i UMA-systemet för att kontrollera hur många personer det den 1 maj 2024 fanns som hade beviljats tillfälligt skydd och fått en hemkommun.
  • Ansök om statsunderstöd senast den 9 oktober 2024.
    • Fyll i ansökningsblanketten för kommuner eller välfärdsområden.
    • Sänd den undertecknade blanketten till arbets- och näringsministeriet. 
    • Lämna tilläggsuppgifter om det behövs.
  • Läs igenom understödsbeslutet.
    • Arbets- och näringsministeriet behandlar ansökan och fattar ett beslut.
    • Läs igenom beslutet och dess villkor.
    • Sänd beslutet för kännedom till relevanta personer i din organisation.
  • Genomför den verksamhet som understödsbeslutet gäller.
    • Använd understödet för verksamhet som överensstämmer med understödsbeslutet och som stöder sysselsättningen, integrationen, delaktigheten och välfärden för personer som har beviljats tillfälligt skydd och fått en hemkommun eller andra flyktingar. 
    • Meddela eventuella ändringar till arbets- och näringsministeriet. 
  • Ansök om utbetalning av understöd.
    • Ansök om utbetalning av understöd i regionförvaltningens e-tjänst 11.1.2024–28.2.2025.
    • Utvecklings- och förvaltningscentret betalar ut understödet som en engångsersättning. 
  • Rapportera om användningen av understödet om hur statsunderstödet har använts.