Hoppa till innehåll

Kommunen planerar och utvecklar integrationsfrämjande åtgärder i samarbete

Kommunen har ålagts den allmänna skyldigheten att planera, utveckla och uppfölja främjandet av integration. Vid behov ska kommunen genomföra denna skyldighet i samarbete med andra parter. Bestämmelser om denna uppgift finns i 5 kap. i lagen om främjande av integration (681/2023, härefter integrationslagen) som gäller från och med den 1 januari 2025. 

Planeringen av främjandet av integration i kommunen omfattar alla invandrare som bor i kommunen. Det inbegriper också främjande av goda befolkningsrelationer mellan kommuninvånarna. Det kommunala planeringsdokumentet bör gärna innehålla en hänvisning till integrationsprogrammet, det vill säga tjänstehelheten som kommunen ordnar i inledningsskedet av integrationen. Alternativt kan integrationsprogrammet inlemmas i planeringen. 

Kommunerna och välfärdsområdena är självstyrda områden, men samarbetet mellan dem är centralt inom främjandet av integration. Kommunen ska samordna sin egen och sysselsättningsområdets planering och utveckling av integrationsfrämjandet med planeringen och utvecklingen av den service som välfärdsområdet tillhandahåller. Bestämmelser om välfärdsområdets skyldigheter finns i 6 kap. integrationslagen. 

Den lag om främjande av integration som gäller till utgången av 2024 (1386/2010) innehåller bestämmelser om ett kommunalt planeringsdokument, som kallas program för integrationsfrämjande. Programmet för integrationsfrämjande slopas som begrepp när den nya integrationslagen börjar gälla den 1 januari 2025, men planeringsskyldigheten kvarblir  hos kommunen. 

Kommunen utför planering och utveckling enligt sina behov och omständigheter

Kommunen ska skriva in 

  • målen 
  • åtgärderna 
  • ansvarsinstanserna 
  • samarbetet och 
  • uppföljningen 

som avser integrationsfrämjande i ett separat åtgärdsprogram eller inkludera dem i ett annat kommunalt planeringsdokument med indikatorer. 

Alternativt kan kommunen genomföra sitt planeringsåtagande genom att beskriva de lagstadgade målen samt åtgärderna, ansvarsinstanserna, samarbetet och uppföljningen som stöder målen (härefter målen och åtgärderna) i ett annat kommunalt planerings- eller strategidokument.

Kommunen ska beakta integrationskunderna och invandrarna i sina strategiska planer, såsom kommunstrategin, till vilken även det ovannämnda planeringsdokumentet kan fogas. Syftet är att integrationsfrämjandet införlivas i planeringen och utvecklingen inom kommunens olika sektorer.

Kommunen tar upp målen, åtgärderna och uppföljningen av invandrarnas

  • sysselsättning och utbildning
  • välfärd, hälsa och boende 
  • delaktighet, likabehandling och jämlikhet 
  • möjligheter att upprätthålla det egna språket och den egna kulturen 
  • främjande av goda befolkningsrelationer

i sin planering av integrationsfrämjande. Kommunen kan ställa upp även andra mål för främjandet av integration. 

NTM-centralen övervakar att integrationsplaneringen inom dess verksamhetsområde genomförs på ett ändamålsenligt sätt och kan ta upp eventuella missförhållanden med kommunerna. NTM-centralerna ska stödja kommunerna vid planeringen, genomförandet och samordningen av integrationsfrämjande. Kommunerna bör gärna kontakta den lokala NTM-centralen redan när de inleder integrationsplaneringen. Relevanta teman kring integration kan också tas upp i regionala uppföljnings- och samarbetsdiskussioner om sysselsättning och integration.

Kommunal samarbetsgrupp för invandring och integrationsfrämjande

Kommunen ska tillsätta en sektorsövergripande samarbetsgrupp på lokal nivå för att främja invandring och integration samt goda befolkningsrelationer, om invandrarnas servicebehov i kommunen kräver sektorsövergripande samarbete. Samarbete kan också genomföras i en regional samarbetsgrupp som tillsätts av NTM-centralen. Kommunalt samarbete med planeringen av integrationsfrämjande kan ge många fördelar och därför är det bra att etablera samarbete.
Kommunen sammankallar samarbetsgruppen på eget initiativ eller på initiativ av någon annan part i gruppen. 

Deltagare i en grupp som inrättats av en kommun eller flera kommuner i samarbete kan vara

  • myndigheter, såsom andra kommuner, sysselsättningsområdet, NTM-centralen, välfärdsområdet, FPA, Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, Migrationsverket och Polisen 
  • förläggningar eller flyktingslussar i regionen
  • lokala invandrar-, medborgar-, arbetar- och arbetsgivarorganisationer och religiösa sammanslutningar
  • leverantörer av integrationsfrämjande tjänster.

Kommunen ska säkerställa att i synnerhet organisationer och invandrare som bor i kommunen kan delta i planeringen av integrationsfrämjande.

Mer information:
Kommunal integrationsplaneringsdokument
Checklista för kommunens planering av integrationsfrämjande
Integrationsprogrammet