Hoppa till innehåll

Inledande kartläggning

Integrationslagen har reviderats den 1 januari 2025. Tyvärr har denna webbplats ännu inte uppdaterats i enlighet med den nya integrationslagen (681/2023). Vi beklagar de olägenheter som detta kan orsaka. Uppdateringen av webbplatsen prioriteras och avsikten är att uppdateringarna ska göras under januari-februari 2025. Information enligt den nya integrationslagen finns samlad på sidan kotoutuminen.fi/KOTO24.

Med en inledande kartläggning enligt integrationslagen avses en helhet av åtgärder, genom vilken myndigheten preliminärt utvärderar invandrarens arbets-, studie- och andra integrationsmöjligheter samt behovet av språkutbildning och andra integrationsfrämjande tjänster och åtgärder. Kommunen eller arbets- och näringsbyrån genomför den inledande kartläggningen i samarbete med invandraren samt vid behov med välfärdsområdet. I den inledande kartläggningen ingår en inledande intervju med myndigheten samt vid behov närmare åtgärder för att bedöma till exempel kunskaperna i finska och svenska och studiefärdigheterna.

Under den inledande kartläggningen utreder myndigheten invandrarens tidigare utbildning, arbetshistoria, språkkunskaper samt andra faktorer som påverkar sysselsättningen och integrationen. Vid den inledande kartläggningen bedömer myndigheten också om det är nödvändigt att utarbeta en integrationsplan för invandraren.  Under den inledande kartläggningen ska myndigheten och invandraren i tvåspråkiga områden även diskutera invandrarens val av integrationsspråk.

Målet med den inledande kartläggningen är att flexibelt och utgående från behoven hänvisa invandraren till arbetslivet eller sådana utbildningar och tjänster som främjar möjligheterna att bli en aktiv medlem i det finländska samhället.

Alla drar nytta av att integrationen kommer igång smidigt

Både invandraren själv och det mottagande samhället drar nytta av att integrationen inleds effektivt. Exempelvis har forskning visat att motivationen för att lära sig språk och för andra studier är störst i det första skedet efter invandringen. Viljan att hitta sysselsättning och hitta sin plats som medlem i samhället är också stark. Utdragen väntan och felriktade åtgärder passiviserar.

Syftet med den inledande kartläggningen är att effektivisera integrationen. Den är vid sidan av basinformation och nödvändig vägledning och rådgivning ett effektivt verktyg för att inleda en effektiv integrationsprocess. När myndigheten har gjort en inledande kartläggning utan dröjsmål och hänvisat invandraren till tjänster som motsvarar behoven i rätt tid, kan behovet av integrations- och andra specialtjänster minska.

När integrationen och övergången till arbetslivet går snabbare ger det inbesparingar i utgifterna för arbetslöshetsskydd och utkomststöd samt i kostnaderna för social- och hälsovårdstjänster. Anknytning till det nya närsamhället och övriga samhället stöder skapandet av en känsla av tillhörighet och kan förebygga marginalisering.

Den inledande kartläggningen lägger grunden för fortsatta åtgärder

Den inledande kartläggningen och den bedömning av utgångsnivån på språkkunskaperna som ofta hör till den ger en god grund för utarbetandet av en integrationsplan och inledande av integrationsutbildning. Genom en tillräckligt omfattande inledande kartläggning kan en invandrare hänvisas till en lämplig undervisningsgrupp eller andra tjänster. Den inledande kartläggningen är ett stöd för vägledningen före utbildningen och en grund för utarbetandet av en personlig studieplan i utbildningen.

Mer information:
Statsrådets förordning om inledande kartläggning i anslutning till främjande av integration