I integrationslagen anges en serviceprocess för invandrare som är arbetslösa arbetssökande och invandrare som står utanför arbetskraften. Dess syfte är att stödja invandrarens möjligheter att skaffa sig tillräckliga färdigheter i finska eller svenska och andra kunskaper och färdigheter som behövs i samhället och arbetslivet och att främja invandrarens möjligheter att delta i samhällsverksamheten som en jämlik samhällsmedlem.
Det finns i flera avseenden behov att utveckla de tjänster som tillhandahålls under den inledande integrationen vad gäller tillgången till och kvaliteten på tjänsterna samt tydligheten i ansvarsfördelningen mellan olika myndigheter. För att uppfylla de ändringskrav som riksdagen framfört i sitt ställningstagande och de utvecklingsbehov som har kommit fram i undersökningar föreslås det i redogörelsen att det bereds ett integrationsprogram med syfte att göra integrationstjänsterna klarare.
De reformer som föreslås i samband med integrationsprogrammet avses eliminera de luckor i servicesystemet som beror på invandrarens livssituation och göra den inledande integrationen klarare och integrationsprocessen mera individuell och arbetslivsorienterad. Genom integrationsprogrammet stärks invandrarnas delaktighet och deras övergång till arbetslivet, utbildnings- och social- och hälsovårdstjänster och andra behovsgrundade tjänster samt organisationers verksamhet.
- 11.1. Integrationsprogrammet i översikt
- 11.2. Sysselsättning, språkkunskaper och kunskap om samhället ska stödjas
- 11.3. Målgruppen är de som siktar på arbetsmarknaden, de som står utanför arbetskraften och de som har internationellt skydd
- 11.4. Organiseringsansvar enligt integrationsprogrammet samt sektorsövergripande samarbete
- 11.5. Programmets innehåll och utveckling av tjänsterna
- 11.6. Varaktigheten är individuell och i regel högst
- 11.7. Finansieringen av integrationsfrämjandet