Policy Brief tarkastelee ulkomaalaistaustaisten lasten hyvinvointia

Julkaisuajankohta 30.8.2022 12.48
Uutinen

Ulkomaalaistaustaisten lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyy usein erityisiä haasteita. Lapsiperheköyhyyden vähentäminen, vanhempien tukeminen kotoutumisessa ja vanhemmuudessa sekä rasismin ja eriarvoisen kohtelun vähentäminen on tärkeää myös lasten hyvinvoinnin kannalta. 

Kotoutumisen osaamiskeskuksen uusi Policy Brief eli politiikkasuositus tarkastelee ulkomaalaistaustaisten lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyviä haasteita sekä esittää keinoja, joilla heidän hyvinvointiaan ja yhdenvertaisuuttaan voidaan vahvistaa. 

Hyvinvointi kytkeytyy läheisesti osallisuuteen yhteiskunnassa ja on tärkeää esimerkiksi oppimisen ja koulumenestyksen kannalta. 

Joka kymmenes lapsi jo ulkomaalaistaustainen 

Suomessa asuvista lapsista joka kymmenes – noin 115 000 – oli ulkomaalaistaustainen vuonna 2021. Heistä noin 63 prosenttia on syntynyt Suomessa. Muita haavoittuvammassa asemassa ulkomaalaistaustaisista lapsista ovat erityisesti ne, joiden perhe on tullut Suomeen kansainvälisen suojelun vuoksi tai jotka ovat tulleet ilman huoltajaa sekä näkyvään vähemmistöön kuuluvat lapset. 

Maahanmuuttajalapset ja -nuoret voivat Suomessa huonommin kuin muissa Pohjoismaissa.
Heidän hyvinvointiaan heikentää moni tekijä: Pienituloisuus on heidän perheissään räikeästi muita yleisempää. 

Vuoden 2021 kouluterveyskyselyn mukaan ulkomaalaistaustaisia lapsia koulukiusataan ja syrjitään muita enemmän ja he ovat yksinäisempiä kuin muut. Ulkomailla syntyneet ulkomaalaistaustaiset pojat kokevat muita yleisemmin myös väkivaltaa ja voivat selvästi muita nuoria huonommin.  

Vanhempien kotoutuminen parantaa myös lasten hyvinvointia

Politiikkasuositus esittelee lukuisia keinoja, joilla ulkomaalaistaustaisten lasten ja nuorten hyvinvointia voidaan parantaa. Vanhempien taloudellisten, henkisten ja tiedollisten resurssien parantaminen on niin ikään tärkeää, koska näin tuetaan merkittävästi myös lasten ja nuorten hyvinvointia.  

Politiikkasuosituksen tärkeimmät suositukset ovat: 

•    Vähennetään lapsiperheköyhyyttä. 
•    Tuetaan vanhemmuutta maahanmuuttajaperheissä. 
•    Parannetaan vanhempien mahdollisuuksia kotoutua.
•    Vähennetään rasismia ja eriarvoista kohtelua. 

Policy Brief 1/2022: Eritaustaisille lapsille tasavertaiset mahdollisuudet hyvinvointiin

Lisätietoja:
johtava asiantuntija Minna Säävälä, p. 050 536 2986

Policy Brief -artikkelisarja 

Tillbaka till nyheter