Arbetslivet och arbetskraftsinvandring
Här finns information om arbetslivet, sysselsättning och arbetskraftsinvandring. Innehållet uppdateras under sommaren 2021.
Programmet för att främja mångfald i arbetslivet
Målet med arbets- och näringsministeriets program för att främja mångfald i arbetslivet är att företag och organisationer ska dra nytta av mångfalden och att det ska bli lättare för invandrare att få arbete som motsvarar deras kunnande samt att avancera i karriären.
Partnerskapsprogrammet
Partnerskapsprogram för integrationsfrämjande stöder verkningsfullheten av det integrationsfrämjande arbetet och det integrationsfrämjande samhällets mottaglighet genom att föra samman aktörer och genom att öka det sektorsövergripande och mångstämmiga samarbetet.
Lär dig om integration
Utbildningen "Lär dig om integration" ger en överblick över invandring och integration i Finland. Den är en introduktionsutbildning for alla som ska anställas för att arbeta med dessa ärenden.
Samhällets mottaglighet
I ett mottagligt samhälle går integrationen i många riktningar. Integrationen kan också ses som en dynamisk, dubbelriktad process för ömsesidig anpassning som involverar medlemsstaternas samtliga invandrare och invånare.
InfoFinland.fi
InfoFinland är en webbplats i flera språkversioner där man har samlat viktig information för personer som planerar flytta till Finland eller som redan bor här. Webbplatsen är även till nytta för myndigheterna när de ska informera på flera språk.
Nyheter till arbetsgivare
Invandringen förutspås vara stor även under de kommande åren
26.11.2024
|
Nyhet
Antalet utländska arbetslösa arbetssökande var 43 235 i oktober, vilket är 15 procent av alla arbetslösa arbetssökande. I arbets- och näringsministeriets senaste arbetsmarknadsprognos på kort sikt förutspås nettoinvandringen hålla sig på en hög nivå även under de kommande åren.
Ge din syn till stöd för sysselsättningen av personer med en svår ställning på arbetsmarknaden
30.10.2024
|
Nyhet
Arbets- och näringsministeriet har tillsatt en arbetsgrupp med uppgift att stärka sysselsättningen, kompetensen och delaktigheten i arbetslivet för grupper med särskilda behov. Arbetsgruppen ordnar ett omfattande samråd med intressentgrupperna och samlar genom en enkät in olika aktörers synpunkter och förslag till behövliga åtgärder.
Ökningen av den utländska befolkningen återspeglas i antalet uppgjorda integrationsplaner
22.10.2024
|
Nyhet
I september fanns det 43 952 utländska arbetslösa arbetssökande. De utgjorde 16 procent av alla arbetslösa arbetssökande. Det utarbetas fortfarande betydligt fler första integrationsplaner än före 2022, men antalet var ungefär på samma nivå som under tredje kvartalet 2023.
Botten för minskningen av sysselsättningen bland utlänningar verkar nu ligga bakom oss
27.9.2024
|
Nyhet
I augusti fanns det 44 758 utländska arbetslösa arbetssökande. Jämfört med föregående år ökade antalet utländska arbetslösa arbetssökande med 19 procent. Ökningen av antalet utländska arbetslösa arbetssökande förklaras förutom av de ekonomiska utsikterna även av att den utländska arbetskraften ökar.
Närmare kontakter mellan arbetsgivare och sysselsättningstjänster påskyndade sysselsättningen av invandrare
4.9.2024
|
Nyhet
Ett försök som utnyttjade en ny avtalsmodell hade en positiv inverkan på sysselsättningen, arbetsinkomsterna och de skatter som betalats för de invandrare som deltog i försöket även på längre sikt. Utifrån intervjuer som gjordes i samband med den färska utvärderingen var särskilt arbetsgivarnas nära kontakter med sysselsättningsfrämjande tjänster nyttiga.