Information till dig som arbetar för en myndighet, till exempel arbets- och näringstjänsterna, kommunen eller social- och hälsovården
På vägen mot integration möter invandrarna flera olika myndigheter. Myndigheten kan underlätta integrationsprocessen genom tvärsektoriellt och branschöverskridande samarbete.
Sektorsovergripande samarbete
Samarbetet över sektors- och yrkesgränserna är en väsentlig del av det integrationsfrämjande arbetet.
Kommunernas integrationsprogram
Här finns kommunernas integrationsprogram och en sammanfattning av regionernas integrationsarbete.
Partnerskapsrogram
Partnerskapsprogram för integrationsfrämjande stöder verkningsfullheten av det integrationsfrämjande arbetet och det integrationsfrämjande samhällets mottaglighet genom att föra samman aktörer och genom att öka det sektorsövergripande och mångstämmiga samarbetet.
Lagstiftning
Integrationen styrs av flera olika lagar. Kom också ihåg att iaktta lagstiftning som gäller specifika tjänster.
Aktorer och uppgifter
Det branschöverskridande samarbetet för att främja integrationen ger arbetet större genomslag. Integrationsfrämjande aktörer finns på den lokala, den regionala och den riksomfattande nivån.
Mottagande av flyktingar
Besluten om kommunplatserna och serviceplaneringen i kommunerna är centrala i flyktingmottagningen.
Nyheter till myndigheterna
Arbetslösheten bland utlänningar fortfarande på rekordnivå, men de första tecknen på avmattning syns i ökningen
20.8.2024
|
Nyhet
I juli fanns det 49 543 utländska arbetslösa arbetssökande. Antalet utländska arbetslösa arbetssökande är den högsta i mäthistorien. Ökningen förklaras förutom av de ekonomiska utsikterna också av den ökade utländska arbetskraften.
Tilläggsstöd för tillfälligt skydd stöder ordnandet av tjänster för personer som har beviljats tillfälligt skydd och andra flyktingar
20.8.2024
|
Nyhet
Arbets- och näringsministeriet utlyser statsunderstöd i form av tilläggsstöd för tillfälligt skydd som kan sökas från och med den 21 augusti 2024. Med hjälp av statsunderstödet underlättas övergången till kommunerna och sysselsättning för de personer som har beviljats tillfälligt skydd samt stöds kommunerna och välfärdsområdena i att ordna och utveckla tjänster för personer som har beviljats tillfälligt skydd och andra flyktingar som har anlänt till kommunen. Statsunderstöd kan beviljas till ett belopp av sammanlagt högst 4 650 000 euro.
Det gjordes färre integrationsplaner jämfört med början av året
15.8.2024
|
Nyhet
I juni fanns det 46 709 utländska arbetslösa arbetssökande. De utgjorde 16 procent av alla arbetslösa arbetssökande. Antalet första integrationsplaner minskade från det första kvartalet 2024. Minskningen kan bero på säsongsvariationer, eftersom det vanligen utarbetas allra minst första integrationsplaner under årets andra kvartal.
Åldersgränsen för stödet för vuxenblivande som kommit till Finland som minderåriga utan vårdnadshavare är i fortsättningen 23 år
1.7.2024
|
Nyhet
Åldersgränsen för stödet för vuxenblivande för unga som kommit till Finland som minderåriga utan vårdnadshavare och åldersgränsen för ersättningar för ordnande av stödåtgärder enligt integrationslagen är 23 år från och med den 1 juli 2024. I enlighet med regeringsprogrammet sjunker åldersgränsen till samma nivå som åldersgränsen för eftervård inom barnskyddet, vars förkortning från 25 år till 23 år trädde i kraft den 1 januari 2024.
Arbets- och näringsministeriets påminner kommunerna om att ordna av integrationsprogram
20.6.2024
|
Nyhet
I lagen om främjande av integration (681/2023, nedan integrationslagen) som träder i kraft den 1 januari 2025 finns bestämmelser om kommunens integrationsprogram. I arbets- och näringsministeriets brev beskrivs integrationsprogrammet och påminner om att integrationsprogrammet och det dokument som beskriver det från och med den 1 januari 2025 är en förutsättning för utbetalning av ersättningar enligt integrationslagen.