Jatkossa ulkomaisten luonnonmarjanpoimijoiden pääväylä Suomeen on työsuhteinen kausityö

Julkaisuajankohta 15.5.2024 14.15
Uutinen

Työllisyyden ja yrittäjyyden ministerityöryhmä linjasi kokouksessaan 15.5.2024 kausityölain ja -asetuksen muutosten valmistelusta niin, että jatkossa pääväylä luonnonmarjanpoimintaan olisi työsuhteinen kausityö. Muutokset pyritään saamaan voimaan satokaudelle 2025.

Luonnonmarjojen kerääminen Suomessa on nojautunut voimakkaasti ulkomaisiin, erityisesti Thaimaasta kutsuttaviin ja rekrytoituihin kerääjiin. Vuoteen 2023 saakka poimijat ovat tulleet Suomeen Schengen-turistiviisumilla, jolla he ovat saneet oleskella maassa ja kerätä marjoja enintään kolme kuukautta. Luonnonmarja-alalla on esiintynyt ongelmia ulkomaisten poimijoiden työoloissa ja ansioissa sekä ihmiskauppaepäilyjä ja -syytteitä.

Jatkossa poimintaa ei rinnasteta turismiin, vaan yritysten tulee maahantulon mahdollistamiseksi palkata poimijat työsuhteeseen. Ulkomaisten poimijoiden asemaa parannetaan kausityölakia ja -asetusta muuttamalla. Työ- ja elinkeinoministeriö käynnistää esityksen valmistelun. Hallituksen esitys pyritään antamaan loppuvuodesta 2024.  

Muutoksia maahantuloon jo tänä kesänä

Marja-alan ongelmien vuoksi ulkoministeriö keskeytti poimijoiden viisumihakemusten vastaanoton Thaimaassa maaliskuussa 2024, eli poimijat eivät voi enää tulla Suomeen turistiviisumilla. 

Satokaudella 2024 marja-alan yritykset voivat rekrytoida poimijoita ulkomailta työsuhteeseen, jolloin he tulevat Suomeen työntekijän oleskeluluvalla.

Lisätietoja:
TEM:n tiedote 15.5.2024: Jatkossa ulkomaisten luonnonmarjanpoimijoiden pääväylä Suomeen on työsuhteinen kausityö

Takaisin uutisiin