Kansainvälistä suojelua saavat henkilöt voivat tulla kuntaan sovitusti kiintiöpakolaisina tai siirtyä kuntaan vastanottokeskuksista. Oleskeluluvan saanut turvapaikanhakija tai kotikunnan saanut tilapäistä suojelua saava voi muuttaa vastaanottokeskuksesta kuntaan omatoimisesti tai vastaanottokeskuksen tuella. Kiintiöpakolaiset tulevat kuntaan aina sovitusti.
Turvapaikkamenettelyn kautta vastaanottokeskuksista kuntiin saapuvilla henkilöillä on jo jonkin verran kokemusta Suomessa elämisestä, mutta he tarvitsevat usein ohjausta ja neuvontaa. Heitä ohjataan eteenpäin palvelujärjestelmässä vaihe vaiheelta ja tarpeen mukaan.
Lähtökohtaisesti kunta järjestää asunnon kuntapaikalle ohjatulle kiintiöpakolaiselle tai muulle kuntapaikalle ohjatulle pakolaiselle. Kiintiöpakolaisille asunnon välttämätön kalustus, ruoat ja tarvikkeet ensimmäisiä päiviä varten hankitaan ennen kuin henkilö saapuu Suomeen. Kunta vastaa välttämättömästä asunnon kalustamisesta ja ensi päivien varustelusta, joka ei perustu yksilöllisiin sosiaalipalvelutarpeisiin. Hyvinvointialue vastaa asumisen järjestämisestä niille kuntapaikalle osoitettaville, jotka tarvitsevat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutarpeista johtuen tuetun asumisen palveluita sekä alaikäisenä ilman huoltajaa tulleille lapsille.
Kiintiöpakolaisryhmän saapuminen paikkakunnalle saattaa kestää kuukausia, mikä useimmiten johtuu lähtömaasta poistumiseen liittyvistä muodollisuuksista ja matkajärjestelyistä. Vastaanoton järjestelyt kannattaa tämän vuoksi pitää mahdollisimman joustavina.
Alkuvaiheen palveluita ovat terveystarkastus, alkukartoitus ja kotoutumissuunnitelman laatiminen
Kun pakolaiset ovat saapuneet kuntaan, heidän terveydentilansa selvitetään hyvinvointialueen alkuvaiheen terveystarkastuksessa. Kunta tai työvoimaviranomainen tekee asiakkaalle osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arvioinnin. Kiintiöpakolaisille, toimeentulotukea muuten kuin tilapäisesti saaville ja alaikäisenä ilman huoltajaa tulleille palvelutarpeen arviointi on hyvä laatia monialaisesti yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa. Kunta tai työvoimaviranomainen voi laatia alkukartoituksen yhdessä hyvinvointialueen kanssa, jos henkilön palveluntarve edellyttää palveluiden yhteensovittamista.
Koska useimmilla kansainvälistä suojelua saavilla henkilöillä ei ole suomen tai ruotsin kielen taitoa ja heidän polkunsa esimerkiksi työelämään voi olla pidempi, heille laaditaan osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arvioinnin jälkeen henkilökohtainen kotoutumissuunnitelma. Kotoutumissuunnitelmassa sovitaan palveluihin osallistumista. Kunta tai työvoimaviranomainen voi tarvittaessa laatia myös kotoutumissuunnitelman monialaisesti hyvinvointialueen kanssa.
Kansainvälistä suojelua saavien henkilöiden asiointi kunnan ja hyvinvointialueen viranomaisten kanssa edellyttää yleensä alkuvaiheessa tulkkia. Jos uudet kuntalaiset ovat kiintiöpakolaisia, heidän käyttämänsä kieli on useimmiten etukäteen tiedossa ja tulkkaukseen voidaan varautua. Vastaanottokeskuksista omatoimisesti muuttavien kohdalla aikaa voi kulua sen selvittämiseen, millä kielellä kommunikointi on parasta hoitaa ja milloin tulkkeja on saatavilla.
Valtio korvaa pakolaisten vastaanoton korvauksia kunnille ja hyvinvointialueille
Valtio korvaa pakolaisten vastaanottoon liittyviä kustannuksia osana laskennallista korvausta ja toteutuneiden kustannusten mukaan korvattavina kustannuksina.
Uusista tulijoista pysyviksi kuntalaisiksi
Uuden kuntalaisen kotoutuminen edellyttää laadukkaiden palveluiden lisäksi avointa ja vastaanottavaa ilmapiiriä. Siksi kunnassa ja alueella on tärkeää tukea kuntalaisten kohtaamisia ja edistää yhdenvertaisuutta, hyviä väestösuhteita ja avointa asenneilmapiiriä.
Kansainvälistä suojelua saavien pysyvää asettumista kuntaan tukevat
- laadukkaat kotoutumis- ja peruspalvelut,
- mahdollisuus opiskeluun tai työelämään siirtymiseen ja
- aito kokemus kunnan yhteisöihin kuulumisesta.
Kuntien kannattaa ottaa käyttöön muissa kunnissa hyviksi todettuja, pysyvää kuntaan asettumista ja sujuvia palvelupolkuja tukevia toimintamalleja. Useat kunnat tekevätkin yhteistyötä pakolaisten vastaanoton järjestämisessä ja jakavat vastaanoton hyviä käytäntöjä.
Lisätietoa:
Valtion korvaukset kunnille
Kotoutumista edistävät palvelut