Antalet utländska arbetslösa ökade, men sysselsättningen låg kvar på rekordnivå

Utgivningsdatum 23.3.2023 14.27 | Publicerad på svenska 24.3.2023 kl. 14.19
Nyhet

I februari fanns det 35 548 utländska arbetslösa arbetssökande. De utgjorde alltså 14 procent av alla arbetslösa arbetssökande. Jämfört med föregående år ökade antalet utländska arbetslösa arbetssökande med 19 procent (5 601 personer). 

Den sysselsättningsöversikt som baserar sig på siffrorna från februari 2023 visar följande:

  • Över två tredjedelar av ökningen av antalet arbetslösa arbetssökande förklaras av det ökade antalet ukrainska arbetslösa arbetssökande. Utan ukrainare var ökningen jämfört med föregående år 6 procent.
  • Det ökade antalet arbetslösa arbetssökande innebär inte nödvändigtvis att sysselsättningsgraden för utlänningar har sjunkit, eftersom ökningen kan förklaras både av att deltagarfrekvensen har stigit och av den högsta nettoinvandringen (34 780) i mäthistorien 2022. Registerbaserade uppgifter om utvecklingen av deltagarfrekvensen och sysselsättningsgraden syns dock med fördröjning.
  • När det gäller tjänster för utlänningar syntes en ökning jämfört med året innan särskilt i träningar, personer som sysselsatts i kommuner och den privata sektorn samt arbetskraftsutbildningar.

Enligt arbetskraftsundersökningen fortsatte sysselsättningsgraden för utlänningar (70,2 procent) och utrikes födda (72,4 procent) att öka i slutet av 2022. Siffrorna i arbetskraftsundersökningen och sysselsättningsstatistiken skiljer sig avsevärt från varandra bl.a. på grund av olika metoder och definitioner av sysselsättningen.

Kompetenscentret för integration av invandrare publicerar månatligen en översikt över sysselsättningen och deltagandet i service för utländska medborgare och personer med ett främmande språk som modersmål utifrån registeruppgifter i arbetsförmedlingsstatistiken och arbetskraftsundersökningens enkätsvar.

Översikt för mars 2022 över arbetslösheten och deltagandet i service i fråga om utländska medborgare och personer med ett främmande språk som modersmål (endast på finska)

Ytterligare information:
Sysselsättningsöversikter

Tillbaka till nyheter