Justitieministeriets utredning ger anvisningar om bekämpning av hatretorik och trakasserier
I justitieministeriets färska uppföljningsutredning granskas hur olika minoritetsgrupper möter trakasserier och hatretorik. Enligt utredningen upplever allt fler som hör till en minoritet att fenomenet försämrar den allmänna känslan av trygghet. Trakasserier och hatretorik kan motarbetas och förebyggas genom att stärka kommunikationen, informationen och stödtjänsterna som anknyter till ämnet.
Publikationen är en fortsättning på en utredning som justitieministeriet gav ut 2016. Den nya undersökningen har beaktat de politiska åtgärder som vidtagits efter den tidigare undersökningen och effekterna av coronapandemin. Syftet med uppföljningen är att producera information om trakasserier och hatretorik som minoriteter utsätts för samt erbjuda verktyg för att bekämpa och förebygga detta.
Av utredningen framgår att ett växande antal av dem som hör till minoritetsgrupper upplever att hatretorik och trakasserier som de möter påverkar deras allmänna känsla av trygghet. Publikationen lyfter också fram fenomenets samband med minoritetsgruppernas hälsa och välbefinnande. Av dem som svarade upplever 68 procent att trakasserier och hatretorik påverkar deras psykiska hälsa. I den tidigare undersökningen var siffran 52 procent. Upplevelserna av hatretorik och trakasserier visade sig också ha ett samband med respondenternas förtroende för myndigheterna.
För att man ska kunna ingripa i hatretorik och trakasserier krävs konkreta åtgärder och aktivt främjande av likabehandling. Detta betonas i rekommendationerna i justitieministeriets utredning. Enligt publikationen är det viktigt att säkerställa fungerande stödtjänster för offren och utveckla de funk-tioner som hänför sig till dem, såsom organisationernas interna informationskanaler. Dessutom diskuteras bland annat främjandet av likabehandling i skolor och på arbetsplatser, stärkandet av likabehandlingskompetensen i tjänsterna och den aktiva kommunikationen om frågor som gäller trakasserier och hatretorik.
Utredningen har genomförts av Owal Group och utgivare är justitieministeriet. Materialet har samlats in genom en öppen enkät (2 758 respondenter) och genom intervjuer med sakkunniga och målgrupper.
Mer information:
Laura Jauhola, manager, Owal Group Oy, tfn 050 443 1841
Katriina Nousiainen, specialsakkunnig, justitieministeriet, tfn 029 515 0275, [email protected]
Milla Aaltonen, projektchef, justitieministeriet, tfn 029 515 0061, [email protected]
Läs mer:
"Att ingripa konkret": Uppföljande utredning om hatretorik och trakasserier och hur dessa påverkar olika minoritetsgrupper (på finska)
Justitieministeriets pressmeddelande