Suomessa on kartoitettu mahdollisuuksia auttaa Ukrainasta tulleita lastensuojelulapsia - mahdollisissa siirroissa noudatetaan kansallista lastensuojelulakia

Julkaisuajankohta 21.9.2022 13.40
Uutinen

Ukrainasta tulleen pyynnön seurauksena Suomi on selvittänyt voisiko se ottaa vastaan Ukrainasta sotaa pakenevia lastensuojelulapsia. Asiaa on kartoitettu yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. 

Ukraina pyysi keväällä 2022 Suomea selvittämään, voisiko Suomi ottaa vastaan ukrainalaisia lastensuojelulapsia Haagin sopimukseen nojaten. Aiheesta keskusteltiin kesän aikana Helsingin kaupungin kanssa.

Helsinki vastaa kansainvälisistä lastensuojeluasioista kansallisen lastensuojelulain mukaisesti. Mahdollinen alaikäisten vastaanottaminen koordinoidaan yhteistyössä Maahanmuuttoviraston kanssa. 

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja sisäministeriön (SM) edustajat tapasivat Ukrainan konsuli Daniil Kononenkon 15. syyskuuta. Keskustelussa STM ilmaisi, että Suomi on varautunut ukrainalaisten lasten vastaanottamiseen, jos tähän on yhä tarve.

Sosiaali- ja terveysministeriö muistuttaa, että koska ilman huoltajaa sotaa pakenevat alaikäiset tarvitsevat erityistä tukea, heidän auttamisestaan vastaavat viranomaiset.

Lisätietoja: 

Anna Cantell-Forsbom, sosiaali- ja terveysministeriö p. 0295 163 351, [email protected]

Lue sosiaali- ja terveysministeriön tiedote 21.9.2022: Ukraina ja Suomi keskustelevat lastensuojelulasten auttamisesta

Takaisin uutisiin