I rapporten erbjuds lösningar på de utmaningar som det demokratiska deltagandet för invandrade personer och flerspråkiga finländare innebär
Delegationen för etniska relationer (ETNO) har publicerat en rapport som behandlar hinder för deltagande i samhället för invandrade personer och flerspråkiga finländare. I rapporten presenteras också rekommendationer som kan bidra till att undanröja hindren och det demokratiunderskott som dessa skapar.
Det låga deltagandet i demokratiska processer och beslutsfattande hos invandrade personer och flerspråkiga finländare är ett skadligt fenomen, eftersom det leder till underrepresentation av en stor del av befolkningen i samhällsverksamheten. Rapporten Åtgärda demokratiunderskottet hos invandrade personer och flerspråkiga finländare presenterar lösningar på detta problem och informerar olika aktörer om god praxis. Den arbetsgrupp som utarbetat rapporten har samlat rekommendationer om åtgärder som gör det möjligt för myndigheter, politiska partier och organisationer att delta i att minska demokratiunderskottet.
Stöd till språk- och kulturföreningar är en viktig del av demokratifostran
I publikationen har man särskilt granskat förekomsten av demokratiunderskott avseende valdeltagande samt mekanismer för direktdemokrati och deltagardemokrati. I rapporten lyfts också demokratifostran fram som en del av samhällsorienteringen inom integrationsutbildningen. När det gäller integrationsutbildning rekommenderar arbetsgruppen ett mer funktionellt och praktiskt tillvägagångssätt och betonar betydelsen av språk- och kulturföreningar för invandrare och flerspråkiga finländare när det gäller att stödja demokratifostran. I rapporten identifieras också i övrigt organisa-tionernas viktiga roll när det gäller att stärka invandrarnas deltagande i samhället.
I den reform av integrationslagen som är under beredning vid arbets- och näringsministeriet föreslås en samhällsorienteringsperiod på flera språk som stöd för integrationen. Den arbetsgrupp som sammanställt rapporten anser att detta är god praxis. Andra rekommenderade åtgärder är bland annat att öka den lättlästa och mångspråkiga kommunikationen och att stärka myndighetsverksamhet som främjar likabehandling.
Rapporten har utarbetats av arbetsgruppen för flerspråkiga finländare som samhällsaktörer (MOVA-arbetsgruppen), som tillsatts av delegationen för etniska relationer (ETNO). Den nationella delegationen är verksam i anslutning till justitieministeriet.
Ytterligare information om rapporten:
Abdirahim Hussein, arbetsgruppens ordförande tfn 045 899 2522, [email protected]
Priyanka Sood, arbetsgruppens vice ordförande tfn 044 703 1674, [email protected]
Minna Seikkula, arbetsgruppens rapportör tfn 050 340 0054, [email protected]
Nina Suorsa, sakkunnig, tfn 029 515 0279, [email protected]