Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Ukrainasta pakenevien palveluista ja työllistymisestä

Julkaisuajankohta 17.3.2022 10.51
Uutinen

Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut kotoutuminen.fi:ssä verkkosivun, jossa on vastauksia yleisiin, Ukrainasta sotaa pakenevia koskeviin kysymyksiin. Tämä usein kysyttyjen kysymysten (UKK) kooste sisältää tietoa muun muassa tilapäisestä suojelusta, palveluista ja työllistymisestä. Koostetta päivitetään tarvittaessa.

Jo yli kolme miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan Ukrainasta sotaa. Myös Suomeen saapuu Ukrainasta sotaa pakenevia ihmisiä. He voivat hakea tilapäistä suojelua. Ukrainasta voi tulla Suomeen myös ilman viisumia ja oleskella maassa kolme kuukautta, jos tulijalla on biometrinen passi ja hän tulee Schengen-alueelta. 

Tilapäistä suojelua saavat rinnastuvat oikeuksiltaan pääosin turvapaikanhakijoihin ja ovat oikeutettuja vastaanottopalveluihin. Heillä on kuitenkin heti luvan saatuaan oikeus tehdä töitä ja opiskella Suomessa.

Etenkin tilapäistä suojelua saavien tilanteeseen liittyy edelleen erilaisia lainsäädäntöä koskevia avoimia kysymyksiä. Kotoutuminen.fi:n kysymyksiä ja vastauksia päivitetään jatkuvasti, kun tiedot tarkentuvat. 

Lisätietoa:

Tietoa Ukrainan tilanteeseen liittyen kotoutumistoimijoille
Päivittyvää tietoa Ukrainasta saapuvien oleskelusta, tilapäisestä suojelusta, työskentelystä ja palveluista Suomessa

Takaisin uutisiin