Kotoutumisen sanasto yhdenmukaistaa kotoutumislain ja -palveluiden käsitteiden käyttöä

Julkaisuajankohta 22.6.2021 11.40
Uutinen

Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut Kotoutumisen sanaston, jolla on vastattu tarpeeseen yhdenmukaistaa voimassa olevan kotoutumislain ja sen osoittamien palveluiden käsitteiden käyttöä. Sanaston julkaisu on myös avaus laajemmalle kotoutumisen ja maahanmuuton käsitteiden tarkastelulle. Keskustelua käsitteistä on tarkoitus jatkaa eri kohderyhmille suunnatuissa tilaisuuksissa syksyllä ja kotoutumislain uudistamisen myötä. 

Kotoutumisen sanastotyön kohteena on ollut kotoutumislakiin (Laki kotoutumisen edistämisestä) ja kotoutumisen keskeisiin palveluihin liittyvien käsitteiden määrittely. Sanastoon on otettu mukaan myös yhdenvertaisuuteen, osallisuuteen ja syrjintään liittyviä käsitteitä.

Sanastossa termejä on arvioitu yhdenvertaisuuden näkökulmasta: edistävätkö käsitteet yhdenvertaisuutta vai vähentävätkö ne sitä.  Arvioinnin perusteella sanastoon on nostettu maahanmuuttaja-termin rinnalle termi maahanmuuttanut. Jälkimmäinen termi osoittaa selkeämmin sen, että kyseessä on henkilö, joka on todella muuttanut maahan. Sanastossa korostetaan sitä, että maahanmuuttaja-termiä ei pitäisi käyttää silloin, kun viitataan henkilöihin, joiden oletetaan olevan maahanmuuttajia esimerkiksi nimensä, ulkonäkönsä tai äidinkielensä perusteella.

Yhteiskunnan vastaanottavuuden edistäminen edistää myös kotoutumista

Kotoutumisen sanastossa käsite kotoutuminen määritellään maahanmuuttajan yksilöllisenä prosessina, joka tapahtuu vuorovaikutuksessa yhteiskunnan kanssa ja jonka aikana maahanmuuttajan osallisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo yhteiskunnassa lisääntyvät. Käsitepari kotoutuminen ja yhteiskunnan vastaanottavuus kuvaavat sanastossa kaksisuuntaisuutta.

Termi kotouttaminen taas on korvattu termillä kotoutumisen edistäminen. Termiä kotouttaminen ei suositella käytettäväksi, koska termin voi tulkita niin, että maahanmuuttaja on vain toiminnan kohde eikä hänellä ole aktiivista omaa roolia kotoutumisessa. Kotoutumisen edistämiseen kuuluu myös yhteiskunnan vastaanottavuuden edistäminen.

Kotoutumisen sanastotyö jatkuu

Erityisesti henkilörooleja koskeva käsitetyö jatkuu yhteistyössä sidosryhmien, kuten erilaisten järjestöjen ja Etnisten suhteiden neuvottelukunnan kanssa, kanssa. 

Sanastotyötä tehdään jatkossa myös osana kotoutumisen keskeisten palveluiden kehittämistä: Kotoutumisen sanastoon lisätään mahdolliset uudet käsitteet kotoutumislain ja kotoutumista edistävien palveluiden uudistamisen yhteydessä. 

Sanastoa on valmistellut monialainen työryhmä

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Sanastokeskus käynnistivät kotoutumisen sanastotyön elokuussa 2019.  Sanastotyötä on tehty työryhmässä, johon on kuulunut oikeusministeriön (Etno), ELY-keskuksen, TE-palveluiden, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Väestöliiton sekä Opetushallituksen edustajia työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijoiden lisäksi. Sanastotyöryhmä on kokoontunut käsittelemään sanastoa useita kertoja vuosien 2019–2021 aikana. 

Kotoutumisen sanasto oli lausuttavana lausuntopalvelu.fi:ssä 16.12.2020–27.1.2021. Lausuntoja saatiin yhteensä 41 kappaletta eri toimijoilta. Lausunnot käsiteltiin sanastotyöryhmässä kevään 2021 aikana.

Kotoutumisen sanasto on julkaistu suomenkielisenä 1. laitoksena, joka sisältää myös ruotsinkieliset vastineet. Määritelmien ja huomautuksien ruotsinkieliset käännökset lisätään sanastoon elokuussa.

Lisätietoja:

Lue työ- ja elinkeinoministeriön tiedote 22.6.2021 Kotoutumisen sanastosta 
Kotoutumisen sanasto 

Tillbaka till nyheter