Kotoutumisen uudistamistarpeita käsittelevän selonteon tarkoituksena on luoda suuntaviivoja kotoutumisen edistämisen kehittämiseksi siten, että kasvavan maahanmuuttajaväestön osallisuus yhteiskunnassa voidaan varmistaa ja yhteiskunnan isoihin murroksiin kuten työikäisen väestön vähenemiseen vastaamisessa hyödyntää myös maahanmuuttajien osaamista. Tämä edellyttää, että maahanmuuttajat pysyvät mukana isoissa muutoksissa, kuten työn murroksessa ja tietoyhteiskuntakehityksessä, sekä yhteiskunnallisen polarisaation ehkäisemistä. Selonteon esityksillä vastataan keskeisiin toimintaympäristön muutoksiin ja kotoutumisen edistämisen tunnistettuihin kehittämiskohteisiin.
Selonteon valmistelu on yhteensovitettu muiden pääministeri Marinin hallituskaudella käynnissä olevien keskeisten uudistusten kanssa, joilla on liittymäpintoja myös maahanmuuttajien kotoutumisen edistämiseen, erityisesti työllisyyden edistämisen kuntakokeilut, työvoima- ja yrityspalveluiden pysyvän palvelurakenteen valmistelu, sosiaali- ja terveyspalveluiden vastuiden uudistaminen, pohjoismaisen työvoimapalveluiden mallin luominen ja jatkuvan oppimisen uudistus. Osin kotoutumisen edistämiseen tehtävistä muutoksista voidaan lopullisesti päättää vasta rakenteellisia ja muita uudistuksia koskevien linjausten valmistuttua.
Suomen väestörakenne muuttuu monista eri syistä. Syntyvyys vähenee, väestö ikääntyy ja globaalin muuttoliikkeen myötä maahanmuuttajataustaisten ihmisten määrä kasvaa myös Suomessa. Muuttoliike ja maahanmuuttajat ovatkin pysyvä osa yhteiskuntaa. Maahanmuuttopolitiikalla edistetään suomalaisen yhteiskunnan elinvoimaisuutta ja toteutetaan Suomen kansainvälisiä velvoitteita. Sujuvat, oikeudenmukaiset ja yksilölliset lupa-, kotoutumis- ja kansalaisuuspalvelut vastaavat yhteiskunnan ja asiakkaiden tarpeisiin. Toimiva ja turvallinen Suomi houkuttelee kansainvälisiä osaajia ja opiskelijoita perheineen.
Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman tavoitteena on lisätä osaajien työperusteista maahanmuuttoa ja parantaa kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden mahdollisuuksia työllistyä Suomeen. Hallitusohjelmassa työperusteisen maahanmuuton painopisteeksi on asetettu työvoimapulasta kärsivät alat sekä TKI-toiminnan kärki- ja kasvualojen kannalta olennaiset erityisosaajat, opiskelijat ja tutkijat.
Hallitusohjelman tavoitteita edistetään Talent Boost -toimenpideohjelmalla, joka hyväksyttiin 16.6.2020. Toimenpideohjelman tavoitteena on vahvistaa yritysten ja TKI-toiminnan kasvua, kansainvälistymistä ja uudistumista sekä vastata osaavan työvoiman saatavuuden, kestävyysvajeen ja taloudellisen huoltosuhteen haasteisiin myös maahanmuuton keinoin. Lisäksi tavoitteena on, että jatkossa työnantajat osaavat ja haluavat rekrytoida entistä enemmän kansainvälisiä osaajia ja että työ- ja koulutusperusteisten muuttajien oleskelulupaprosesseja nopeutetaan. Kotouttamispolitiikan ja Talent Boost-ohjelman avulla edistetään myös työhön ja opiskelemaan muuttavien jäämistä Suomeen pysyvämmin kehittämällä kotoutumista edistäviä palveluita myös tälle ryhmälle. Talent Boost-ohjelman tavoitteet ja toimenpiteet työn ja opiskelun perusteella muuttavien kotoutumisen edistämiseksi on huomioitu ja niitä on täydennetty selonteon valmistelussa.
Hallitusohjelman linjauksen mukaisesti maahanmuuttoa koskevissa uudistuksissa otetaan huomioon ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön ehkäisy. Linjaus on huomioitu myös selonteon valmistelussa. Maahanmuuttajien kotoutumisen edellytyksiä tukee myös hallituksen esitys (HE 253/2020) ulkomaalaislain muuttamiseksi, joka annettiin eduskunnalle 17.12.2020. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ulkomaalaislakia ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön ehkäisemiseksi sekä työvoiman hyväksikäytön uhrin oikeusaseman parantamiseksi. Esityksen tavoitteena on myös edistää työperäisen hyväksikäytön ilmi tulemista.
Kotoutumisen uudistamista koskevalla selonteolla on liittymäpintoja esimerkiksi seuraaviin uudistuksiin, valmisteluihin ja ohjelmiin
- Työllisyyden edistämisen kuntakokeilut
- Työvoima- ja yrityspalveluiden pysyvän palvelurakenteen valmistelu
- Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus
- Sosiaaliturvauudistus
- Pohjoismainen työvoimapalveluiden malli ja palkkatukiuudistus
- Jatkuvan oppimisen uudistus ja jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus
- Koulutuspoliittinen selonteko, jonka puitteissa käsitellään maahanmuuttajalasten ja -nuorten varhaiskasvatukseen ja koulutukseen liittyvät kysymykset
- Oikeus oppia -kehittämisohjelma ja oppivelvollisuuden laajentaminen
- Yrittäjyysstrategia
- Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma
- Kansallinen demokratiaohjelma
- Sisäisen turvallisuuden selonteko (kotoutumisen edistämisen uudistamistarpeita käsittelevän selonteon sisällöt sovitettu yhteen sisäisen turvallisuuden selonteon kanssa)
- Kansallinen väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennaltaehkäisyn toimenpideohjelma 2019–2023
- Lähiöohjelma 2020–2022 ja Asuntopoliittinen kehittämisohjelma
- Hallituksen tasa-arvo-ohjelma
- Rasismin vastainen ja hyvin väestösuhteiden toimintaohjelma
- Valtioneuvoston ihmiskaupan vastainen toimintaohjelma
- Ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäytön torjunnan toimenpiteet
- Kielipoliittinen ohjelma
- Komission tiedonanto kotouttamista ja osallisuutta koskevasta toimintasuunnitelmasta 2021–2027 (COM(2020) 758 final)
Selonteko kotoutumisen edistämisen uudistamistarpeista korvaa PMI Marinin hallituskaudella valtion kotouttamisohjelman.
Eduskunta hyväksyi tammikuussa 2019 kotouttamista koskevan kannanoton, joka perustui tarkastusvaliokunnan kotouttamisen toimivuutta koskevaan mietintöön (TrVM 6/2018 vp). Kannanotossa edellytettiin, että hallitus laatii kokonaisvaltaisen toimenpideohjelman kotouttamistoimien uudistamistarpeista ja toteutettavista uudistuksista sekä antaa toimenpideohjelman eduskunnalle selontekona vuoden 2020 loppuun mennessä sekä uudistaa kotoutumislain (laki kotoutumisen edistämisestä 1386/2010) kokonaisuudessaan ja tarvittavan muun lainsäädännön selonteon eduskuntakäsittelyn pohjalta. Kannanotossa edellytettiin myös, että
- hallitus huolehtii kotouttamisen merkittävästä nopeuttamisesta siten, että kotoutumisjakso määritellään pääsääntöisesti yhden vuoden pituiseksi. Toimintoja tulee tehostaa nykytilanteeseen verrattuna kaikissa vaiheissa siitä lähtien, kun maahanmuuttaja saapuu Suomeen.
- kotouttamisen toimivuuden parantamiseksi ja nopeuttamiseksi hallitus siirtää kotouttamispalveluiden kokonaisvastuun kunnille sekä selvittää ne keinot, joiden avulla kotouttamispalveluita on riittävästi tarjolla muuallakin kuin kasvukeskuksissa.
- hallitus huolehtii siitä, että maahanmuuttajien työllistymistä tukevien palvelujärjestelmien ja -rakenteiden toimivuutta parannetaan vastaamaan myös työllistävien yritysten tarpeita.
- hallitus huolehtii siitä, että työntekijän oleskelulupahakemusten käsittelyaikaa nopeutetaan. Hakemusten käsittely saa kestää enintään kaksi kuukautta. (Pääministeri Marinin hallitusohjelmassa linjattiin, että “varmistetaan työperusteisten oleskelulupien nopea ja sujuva käsittely tavoitteena keskimäärin kuukauden käsittelyaika”.)
- hallitus ryhtyy toimiin kotoutumiskoulutuksen kieliopintojen uudelleen järjestämiseksi, jotta opetuksen laatu turvataan ja oppimistulokset paranevat vastaamaan niille asetettuja oppimistavoitteita sekä työelämän kielitaitovaatimuksia.
- hallitus lisää oleskeluluvan saaneen maahanmuuttajan kotoutumissuunnitelmaan sisältyvän kielikoulutuksen velvoittavuutta siten, että kielikoulutukseen sisältyy kielitaitoa mittaava koe.
- hallitus lisää turvapaikanhakijan vastaanottopalveluihin sisältyvän opintotoiminnan velvoittavuutta. Turvapaikanhakijalta tulee edellyttää suomalaisen yhteiskunnan toimintatapojen, sääntöjen sekä arvojen tuntemusta. Tämän varmistamiseksi tulee olla koe.
- hallitus ryhtyy viivytyksettä toimiin maahanmuuttajataustaisten naisten työllistämisen edistämiseksi. Maahanmuuttajanaiset tulee asettaa kotouttamispalveluiden erityiseksi kohderyhmäksi.
- hallitus huolehtii kolmannen sektorin eli järjestöjen ja vapaan sivistystyön osuuden kasvattamisesta kotouttamisessa sekä ryhtyy toimiin viranomaisten ja kolmannen sektorin välisen työnjaon määrittelemiseksi uudelleen.
Selonteossa vastataan eduskunnan tarkastusvaliokunnan mietinnön TrVM 6/2018 vp kannanottoehdotuksiin ja PMI Marinin hallituksen ohjelman kotoutumista koskevien linjausten toimeenpanoon.
Selontekoa on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä sidosryhmien kanssa ja valmistelun tueksi on järjestetty
- työpajoja selonteon sisältöjen valmistelemiseksi (14.1.2020 ja 3.3.2020)
- tutkijoille suunnattu kuulemistilaisuus (14.9.2020)
- järjestöille suunnattu kuulemistilaisuus (11.9.2020)
- laaja sidosryhmäkuuleminen (26.10.2020)
- Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY-keskusten) alueellisia kuulemistilaisuuksia (syys-lokakuussa 2020)
- lausuntokierros 3.2.–12.3.2021
Selonteon valmistelun lähtökohtana on ollut olemassa olevan tutkimustiedon laaja-alainen hyödyntäminen. Lisäksi valmistelun tueksi on teetetty ulkopuolisina toimeksiantoina selvityksiä:
- Maahan muuttaneiden koulutus- ja työllisyyspolut/VNTEAS-selvityshanke (julkaistu toukokuussa 2021)
- Maahanmuuttajien ohjauksesta TE-toimistoissa ja kunnissa (kevät 2020)
Alkuperäisen aikataulun mukaisesti selonteko oli tarkoitus antaa eduskunnalle vuoden 2020 loppuun mennessä. Aikataulua jouduttiin siirtämään muun muassa koronaepidemiasta ja muista käynnissä olevista valmisteluista johtuvista syistä.
Kotoutumisen ja maahanmuuton yhteydessä käytetyt käsitteet ovat viime vuosina keskusteluttaneet Suomessa. Kotoutumisen ja maahanmuuton toimijat ja maahanmuuttajat itse ovat kohdistaneet uudistamistoiveita erityisesti termeihin maahanmuuttaja/maahanmuuttanut ja kotouttaminen/kotoutuminen.
Selonteon valmistelun rinnalla työ- ja elinkeinoministeriössä on ollut käynnissä kotoutumisen sanastotyö yhteistyössä sidosryhmien edustajien ja Sanastokeskuksen kanssa. Sanastotyössä on tarkasteltu erityisesti kotoutumislakiin ja kotoutumisen palveluihin sekä maahanmuuttoon liittyviä käsitteitä.
Kotoutumisen sanaston valmistelua ja uudistamista jatketaan laajassa yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Selonteossa käytetään vakiintuneita käsitteitä sekä tutkimuksissa ja tilastoinnissa käytettyä termistöä.
Kotoutumisen edistämisen suuntaviivat 2020-luvulle ja tiivistelmä askelista eteenpäin (”toimenpideohjelma”)
Hallitus esittää, että maahanmuuttajien työllisyyden ja osallisuuden kehittämiseksi sekä kotoutumisen edistämisen nopeuttamiseksi kaikissa vaiheissa valmistellaan kotoutumisohjelma, kehitetään peruspalveluita ja yleistä koulutusjärjestelmää ja vakinaistetaan ja vahvistetaan ohjausta ja neuvontaa.
Lue lisää kotoutumisen edistämisen suuntaviivoista
Selonteon PDF-versio valtioneuvoston julkaisuarkistossa
Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Sari Haavisto, p. 050 327 2145, [email protected]