Alkukiri – räätälöityä kieli- ja työelämäosaamiskoulutusta oleskeluluvan saaneille
Hankkeen kesto: 1.8.2016–31.7.2019
Hankkeen päätavoitteena on oleskeluluvan saaneiden nopea, yksilöllinen ja tehokas kotoutuminen. Hankkeessa rakennetaan uudenlainen kotoutumisen työssäoppimista painottava malli.
Asumistaidot kiintiöpakolaisten kotoutumisessa
Hankkeen kesto: 1.1.2017–31.12.2017
Hankkeessa tuetaan kiintiöpakolaisten asumisen onnistumista levittämällä hyviä toimintamalleja valtakunnallisesti, järjestämällä asumistaitokursseja kunnissa ja tarjoamalla asumisen tukea. Hankkeen toteuttavat Sininauhasäätiö ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA).
Hyvä alku Hämeessä
Hankkeen kesto: 1.1.2016–31.1.2018
Hankkeessa kehitetään toimiva alueellinen palvelumalli, jossa kotoutumisen alkuvaiheessa olevat maahanmuuttajat saavat palveluja joustavasti, tehokkaasti ja asiakaslähtöisesti. Hankkeessa kuvataan kotoutumisen alkuvaiheen prosessit ja palveluketjut alueen eri kotoutumisesta vastuussa oleville toimijoille.
Hyvä alku Länsirannikolla
Hankkeen kesto: 1.1.2016–31.8.2018
Osahankkeessa kehitetään ja toteutetaan Länsirannikolle kotouttamisen alkuvaiheen palvelukokonaisuus, joka on kaikkien maahanmuuttajien käytössä tarpeen mukaan. Malli ja sitä tukeva materiaali paikallistetaan Satakunnan tarpeisiin myös haja-asutusalueet huomioiden. Malli on kuitenkin sovellettavissa valtakunnallisesti.
Lue lisää Hyvä alku Länsirannikolla -hankkeesta
Hyvä alku Pohjanmaalla – En bra start i Österbotten
Hankkeen kesto: 1.1.2016–30.6.2018
Hankkeessa kehitetään toimintamalli, joka tavoittaa kaikki maahanmuuttajaryhmät. Tavoitteena on nostaa esille ne mahdolliset kotoutumista hidastavat tai ehkäisevät tekijät, joihin kunnissa ja alueilla on löydettävä rakenteelliset ratkaisut tai jotka edellyttävät kansallista toimintatapaa ja mahdollisesti myös yhteistä rahoitusmallia.
Lue lisää Hyvä alku Pohjanmaalla -hankkeesta
Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla
Hankkeen kesto: 1.1.2016–31.12.2018
Hankkeen kautta tarjotaan räätälöityjä kotouttamispalveluja myös niille maahanmuuttajaryhmille, joita palvelut eivät ole aikaisemmin tavoittaneet. Hankkeessa kehitetään esimerkiksi suomen kielen kursseja ilta-aikaan ja siten, että myös työssä käyvät tai kotona lapsia hoitavat naiset pystyvät osallistumaan.
Lue lisää Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla -hankkeesta
Hyvä alku Raahessa – maahanmuuttajien sosiaalisen osallisuuden tukeminen
Hankkeen kesto: 1.2.2016–31.1.2019
Hanke edistää vuorovaikutusta kantaväestön ja maahanmuuttajien kesken luomalla yhteistä tekemistä, suvaitsevaista asenneilmapiiriä, sekä mahdollisuutta verkostoitua yhdistysten ja yritysten kanssa.
Järjestöistä voimaa kotoutumiseen
Hankkeen kesto: 1.2.2017–31.2017
Uudenmaan ELY-keskuksen hallinnoimassa hankkeessa vahvistetaan kolmannen sektorin ja viranomaistoimijoiden yhteistyötä, osaamista ja dialogia kotoutumista tukevissa palveluissa sekä tuetaan toimijaverkostojen yhteisen suunnittelun ja alueellisten palvelukokonaisuuksien kehittämistä.
KARIBUNI – Tervetuloa
Hankkeen kesto 4.9.2015–3.9.2017
Hankkeessa parannetaan asiakkaiden elämänhallintaa ja tuetaan heidän kotoutumistaan uudessa elinympäristössä. Hanketta toteuttaa Nurmijärven kunta.
KEPELI – Kotoutumista kehollisilla ja pelillisillä menetelmillä
Hankkeen kesto: 1.2.2016–31.10.2018
Hankkeessa kehitetään kotoutumista edistäviä kehollisia ja pelillisiä menetelmiä maahanmuuttajien ryhmiin. Tavoitteena on luoda innostavia ja vaikuttavia menetelmiä, joiden yhteydessä sekä vahvistetaan suomen kielitaitoa ja yhteiskuntatietoutta että lisätään elämänhallintaa ja itsetuntemusta. Menetelmistä laaditaan materiaalipaketteja, menetelmäohjeet ja videotutoriaalit sekä järjestetään koulutusta.
KIITO – kiinni työhön ja osaamiseen
Hankkeen kesto: 1.9.2016–31.8.2019
Hankkeen ydinajatus on testata, millä toimenpiteillä, rahoituksella, tukitoimilla ja ohjauksella työssä kotoutuminen on mahdollista.
Koti Hyvinkäällä
Hankkeen kesto: 1.3.2018–29.2.2020
Hankkeessa kehitetään sekä julkisia palveluita että niitä täydentäviä kolmannen sektorin ja seurakuntien järjestämiä palveluita, alkuvaiheen ohjausta sekä muita kotoutumistoimintoja Hyvinkäällä.
Kotona Jyväskylässä
Hankkeen kesto: 1.1.2016–30.6.2018
Hankkeessa toteutetaan kunnan vastuulla olevan kotoutumislain mukaista alkukartoitusta, kehitetään neuvontapalveluja, edistetään maahanmuuttajien ammatilliseen ja muuhun jatkokoulutukseen osallistumista kotoutumiskoulutuksen jälkeen ja parannetaan työllisyyttä (Poluttamo-toiminta). Lisäksi vahvistetaan maahanmuuttajien alkuvaiheen suomen kielen oppimista ja luodaan uusi kansainvälistymiseen ja maahanmuuttoon liittyvä asiantuntijaverkosto.
Koulu kotouttaa
Hankkeen kesto: 1.8.2016–31.8.2018
Hankkeessa kehitetään ja uudistetaan maahanmuuttajille suunnattua koulutuspalvelutarjontaa, jotta maahanmuuttajat pääsevät nykyistä nopeammin koulutukseen ja työelämään. Hanketta toteuttaa Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitos.
KYKY-hanke
Hankkeen kesto: 1.9.2015–31.10.2017
KYKY-hankkeen tavoitteena on parantaa helsinkiläisten maahan muuttaneiden kotivanhempien hyvinvointia, kehittää heidän kansalaistaitojaan sekä yhteiskuntatietouttaan ja sitä kautta kannustaa kohti opintoja ja työelämää. Hanketta toteuttaa Helsingin kaupunki.
Stadin aikuisopisto maahan muuttaneiden kouluttajana. Kartoitus ja kehittämisideoita. (Melo, M. 2016, Opinnäytetyö)
Kyvyt käyttöön
Hankkeen kesto:1.9.2017–31.8.2019
Hanke tuottaa maahanmuuttajille tietoa suomalaisista palveluista ja yhteiskunnasta, ja löytää heille polkuja opintoihin, työelämään tai muuhun osallisuutta vahvistavaan toimintaan. Hanke jatkaa KYKY – hankkeessa saatujen kokemusten ja tarpeiden pohjalta.
MARJAT – Maahanmuuttajien kotoutumisen edistäminen terveyden ja hyvinvoinnin keinoin
Hankkeen kesto: 1.2.2017–31.7.2019
Päätavoitteita ovat maahanmuuttajien terveystietouden lisääminen ja palveluohjauksen kehittäminen. Maahanmuuttajien omia terveyden edistämisen valmiuksia parannetaan työpajojen, teemapäivien ja osallisuutta tukevien toimintojen avulla.
MATEAS – Maahanmuuttajat terveyspalveluiden asiakkaina
Hankkeen kesto: 1.2.2017–31.1.2020
Tavoitteena on, että maahanmuuttajat oppisivat käyttämään paremmin suomalaista terveyspalvelujärjestelmää.
MOK – Maahanmuuttajien osallisuus Kainuussa
Hankkeen kesto: 1.5.2016–28.2.2019
Hankkeessa valmennetaan ja sitoutetaan kolmannen sektorin yhteistyöverkosto osallisuuteen ja pysyvään, vastuulliseen, maahanmuuttajien kotoutumista mahdollisimman varhain edistävään kumppanuustyöhön. Hankkeella vahvistetaan kulttuurienvälistä yhteistyötä, edistetään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa ja ehkäistään syrjäytymistä ja ulkopuolisuutta.
MyIntegration.fi
Hankkeen kesto: 28.2.–31.12.2018
Hankkeessa uudistetaan julkisen sektorin kotouttamispalveluja yhdessä kolmannen sektorin kanssa. Sähköisen palvelun on tarkoitus poistaa erilaisia tiedonsaannin vaikeudesta johtuvia kotoutumisen esteitä ja karsia palveluissa mahdollisesti olevia päällekkäisyyksiä. Hankkeesta vastaa Hämeenlinnan kaupunki.
Lue lisää Myintegration.fi -hankkeesta
Navigaattori – Kohti monimuotoisia kuntia
Hankkeen kesto: 1.4.2018–31.3.2021
Hanke vahvistaa kuntapäättäjien ja -työntekijöiden valmiuksia vastaanottaa pakolaisia sekä tukea aikuisia pakolaisia kotoutumisessa suomalaiseen yhteiskuntaan ja uuteen kotikuntaan. Hanke perustuu dialogiperusteiseen lähestymistapaan, joka osallistaa hankkeen hyödynsaajia hanketoteutuksen eri vaiheissa. Hanketta hallinnoi Suomen Pakolaisapu ry.
Lue lisää Navigaattori -hankkeesta
Orimattilan kaupungin kotouttamishanke
Hankkeen kesto: 28.2.2017–27.2.2020
Kotouttamishankkeessa luodaan Orimattilaan valmiuksia ottaa vastaan pakolaisia ja kehitetään toimintamalli kotouttamispalveluiden järjestämiseen. Hankkeessa tuetaan erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien kolmansien maiden kansalaisten kotoutumista.
Osana - maahanmuuttajien osaamista ja sosiaalista osallisuutta edistävä hanke
Hankkeen kesto: 1.1.2016–31.12.2018
Osana-hankkeessa kehitetään tehostettuja kotouttamistoimenpiteitä maahanmuuttajille: tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelua, kansalaistoimijalähtöistä ryhmätoimintaa ja maahanmuuttajien kokonaisvaltaista kotoutumista tukevaa verkostoyhteistyötä.
OSKU – Täsmäohjaus pakolaisten kuntiin siirtymisen tueksi
Hankkeen kesto: 1.5.2017–31.3.2018
Hankkeen tarkoitus on nopeuttaa ja yhdenmukaistaa kansainvälisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneiden kuntiin siirtymistä varmistamalla asunnon löytyminen ja siihen asettuminen viivytyksettä sekä luomalla edellytyksiä pysyvään asettumiseen alueelle.
OSMA – Osaamista maahanmuuttajille työelämälähtöisesti
Hankkeen kesto: 1.8.2016–31.12.2018
Hankkeen tavoitteena on nopeuttaa maahanmuuttajien kotoutumista yhdistämällä nykyinen peräkkäin etenevä kotoutumismalli samanaikaistoiminnaksi. Kotoutus ja koulutus toteutetaan työpainotteisella toteuttamistavalla.
Paras alku Porvoossa – Bra början i Borgå
Hankkeen kesto: 1.3.2016–28.2.2018
Hankkeessa luodaan yksinkertainen ja toimiva ”hyvä alku”-malli maahanmuuttajien vastaanottamiselle Porvoon seudulle. Tavoitteena on malli, jonka avulla integroituminen suomalaiseen yhteiskuntaan lähtee nopeasti käyntiin.
Pikku-Mustikka – Opetuskotimalli maahanmuuttajanaisen sopeutumisen tukena
Opetuskoti Mustikka Turun Halisissa tarjoaa maahanmuuttajanaisille ja -lapsille avoimen kohtaamispaikan, suomen kielen ja arjen taitojen opetusta sekä kulttuuritietoista palveluohjausta. Kohderyhmänä pääasiallisesti kotona pitkään lasten kanssa olleet, pitkäaikaistyöttömät tai kuntoutuksen tarpeessa olevat.
Lue lisää Opetuskoti Mustikasta
Pohjoinen luonto maahanmuuttajien kotoutumisessa
Hankkeen kesto: 1.3.2017–30.9.2019
Hankkeessa kehitetään ja arvioidaan luontolähtöisiä kotouttamisen menetelmiä, joilla vahvistetaan maahanmuuttajien toiminta- ja työkykyä.
Polkuja yhteisöön
Hankkeen kesto: 1.7.2016–31.12.2017
Kehittämishankkeessa pilotoidaan toimintamalli maahanmuuttajien ja erityisesti oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kotoutumisen tukemiseksi ja työllistymisen nopeuttamiseksi. Hankkeen päätavoite on tukea oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita kotoutumisprosessin siirtymävaiheissa sekä nopeuttaa maahanmuuttajien kotoutumista ja työllistymistä Etelä-Savon alueella.
Resurssipankki: järjestöyhteistyö ja ohjaus kuntiin kotoutumisen tukena
Hankkeen kesto: 1.4.2018–31.3.2020
Hankkeella luodaan kuntien ja järjestöjen välille toimintamalli, joka vahvistaa alueelle muuttaneiden pakolaisten kotoutumista Vihdissä, Lohjalla, Raaseporissa ja Karkkilassa.
Siltoja rakentamassa -hanke
Hankkeen kesto: 2016–2018
Hankkeessa kehitetään alkuvaiheen tukipalveluita pakolaisille ja edistetään heidän osallisuuttaan, yhteiskuntaan sopeutumista sekä työllistymisen edellytyksiä Joensuun seudun kunnissa. Hankkeessa kartoitetaan ja ylläpidetään alueen kunnissa olevien työntekijöiden ammattitaitoa sekä tarjotaan kotouttamis- ja maahanmuuttoasioiden osaamista yhteistyötahoille ja kuntalaisille.
Stig in! Astu sisään! Come In!
Hankkeen kesto:1.2.2017–31.1.2020
Hankkeessa maahan saapuneiden pakolaisten kotouttamista koskevaa osaamista ja kokemusta jaetaan kaksikielisissä kunnissa kokousten muodossa, sekä koko maassa verkostoitumisen ja hankkeen kaksikielisen portaalin kautta.
Suomi taskussa
Hankkeen kesto: 1.2.2017–31.10.2018
Tavoitteena on kehittää uusi käyttäjäystävällinen videopohjainen palvelu, jonka avulla maahanmuuttajat oppivat suomea sekä saavat tietoa miten eri tilanteissa kuuluu toimia.
Lue lisää Suomi taskussa -hankkeesta
Taidevaihde – Kaksisuuntainen kotoutuminen nuorten tukena
Hankkeen kesto: 1.1.2016–31.12.2018
Hanke kehittää uusia keinoja nuorten maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten vuorovaikutuksen kehittymiselle. Tavoitteena on vähentää rasistisia asenteita ja tukea kaksisuuntaista kotoutumista. Hanke on myös kehittämistutkimus, jossa etsitään uusia taideperustaisia toimintamalleja. Tavoitteena on yhdistää sosiaalityön ja kuvataiteen menetelmiä kaksisuuntaisessa kotoutumisprosessissa.
Lue lisää Taidevaihe-hankkeesta
Tehokkuutta kotouttamistyöhön – Joensuun seudun maahanmuuttajapalveluiden kokeilu- ja käynnistämis- hanke
Hankkeen kesto: 1.1.2016–31.5.2018
Hankkeessa kehitetään alkuvaiheen kotouttamiseen liittyviä tukipalveluita kiintiöpakolaisille, kolmansien maiden kansalaisille ja ilman kansalaisuutta oleville henkilöille. Joensuun seudun kuntiin luodaan yhteinen maahanmuuttajien kotouttamisen toimintamalli pakolaisten sekä kiintiöpakolaisten vastaanottoon sekä muodostetaan osaamiskeskittymä.
TEKO – Tehostettu kotoutuminen
Hankkeen kesto: 1.11.2016–31.10.2019
Hankkeessa luodaan erityisesti kotoutumisensa alkuvaiheessa oleville maahanmuuttajille hyvinvointikeskuksen Kototori, jonka toimintaan myös kantaväestö osallistuu. Yhtenä tavoitteena on luoda monialainen, tehostettujen toimenpiteiden ja osallisuuden kokemisen malli. Hanketta toteuttaa Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä.
Turvasatama – kunnat, viranomaiset ja kolmannen sektorin toimijat yhdistävät voimansa kehittääkseen pakolaisten vastaanottamista ja kotouttamista Ahvenanmaalla
Hankkeen kesto: 15.3.2018–14.3.2021
Hankkeessa kehitetään terveyden ja sairaanhoidon taitoja ja palveluita, jotta mahdollistetaan kiintiöpakolaisten erityistarpeiden huomioiminen Ahvenanmaalla. Hankkeessa kehitetään myös helposti saatavilla olevaa tiedotusmateriaalia.
Valmiudet kuntoon
Hankkeen kesto: 3.8.2015–31.7.2017
Hankkeessa vahvistetaan maahanmuuttajien ammatillista osaamista sekä kehitetään heidän kielitaitoaan toiminnallisen koulutuksella, henkilökohtaisella valmennuksella ja tukipalveluiden avulla. Hankkeessa kehitetään verkkoyhteistyössä toimintamalli, joka vastaa työnhakijoiden ja toimeksiantajien tarpeisiin Hankkeessa luodaan työmahdollisuuksia ja suunnitellaan yksilöllisiä työllistymispolkuja sekä vaikutetaan kotoutumiseen ja elämänlaadun paranemiseen.
VIEKKU – Vieraat kulttuurit vierelle kulkemaan
Hankkeen kesto: 1.10.2015–1.10.2018
Hankkeessa luodaan valmiuksia pakolaisten vastaanottoon Rautalammin kuntaan ja tuetaan saapuvien pakolaisten nopeaa kotoutumista yhteisöön ja yhteiskuntaan. Kantaväestön ja kotoutustoimiin osallistuvien toimijoiden tietoja, taitoja ja osaamista kehitetään koulutuksen ja tiedotuksen avulla.
VOIMA – Yhteistyöstä voimaa kotouttamiseen
Hankkeen kesto: 1.1.2016–31.12.2017
Hanke keskittyy viranomaisten ja järjestöjen yhteistoiminnan koordinointiin ja kehittämiseen kotouttamistoimenpiteissä. Hankkeen avulla pyritään aktivoimaan ja lisäämään kolmannen sektorin toimijoiden osallisuutta. Hanketta toteuttaa Iisalmen kaupunki.
Yhteinen kuntamme
Hankkeen kesto 1.2.2017–30.1.2020
Kauniaisissa toteutettavassa hankkeessa kehitetään kotouttamispalveluita yhteistyössä seurakuntien ja järjestöjen kanssa.
Info Gloria – maahanmuuttajaneuvonnan kehittämishanke
Hankkeen tavoitteena on luoda alueelle pysyvät maahanmuuttajien neuvontapalvelut käyntiasiointia, etäpalveluita ja omakielisten neuvojien koulutusta kehittämällä. Hanketta toteuttaa Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry.
Kansalaistoimijalähtöinen maahanmuuttajataustaisten henkilöiden osallisuuden ja kotoutumisen edistäminen sekä työelämävalmiuksien lisääminen Kuopiossa
Parannetaan maahanmuuttajien valmiuksia selvitä arjessa, hoitaa talouttaan ja toimia vastuullisina kuluttajina, tutustuttaa heidät suomalaiseen yhteiskuntaan ja mahdollistaa heidän siirtymisensä kodinhoito- ja puhtaanapitoalan opintoihin ja työelämään.
Hankkeen kuvaus RR-tietopalvelussa
Kotomaatti – ammatillinen kotoutumiskoulutus
Kotomaatissa edistettiin maahanmuuttajan polkua ammatillisen koulutuksen kautta työelämään kehittämällä sekä maahanmuuttajien ammatillista kotoutumiskoulutusta että ammatillisessa koulutuksessa jo opiskelevien maahanmuuttajien työssäoppimisen ohjausta.
Leijat-hanke
Hankkeessa maahanmuuttajat kehittävät ja toteuttavat heille tarkoitettuja palveluja. Lisäksi hankkeen kautta järjestetään erilaisia koulutustilaisuuksia, jotka lisäävät maahanmuuttajien osaamista ja tietämistä yhteiskunnallisista asioista. Hanketta toteuttaa Lieksan Somaliperheyhdistys ry.
Maahanmuuttajat kylille -hanke
Hankkeessa edistetään maahanmuuttajien työllistymismahdollisuuksia maatiloilla, pienyrityksissä ja kolmannella sektorilla sekä tuottaa työvoimaa maaseudun pk-sektorille. Hanke jatkuu