KUVAKO-kuvakommunikaatio vastaanottokeskuksissa
Hankkeen kesto: 2017–2020
Hankkeessa pyritään ratkaisemaan kommunikoinnin ongelma tilanteissa, joissa turvapaikanhakijan ja vastaanottokeskuksen työntekijöillä ei ole yhteistä kieltä.
Lapset puheeksi -menetelmä vastaanottopalveluissa – psykososiaalista tukea lapsiperheille ja haavoittuville
Hankkeen kesto: 1.8.2017–31.7.2020
Hankkeessa otetaan valtakunnallisesti vastaanottojärjestelmässä käyttöön Lapset puheeksi -auttamismenetelmä.
ONE – Yleinen oikeudellinen neuvonta vastaanottokeskuksissa
Hankkeen kesto: 1.3.2018–30.1.2020
Hankkeessa laaditaan vastaanottokeskusten käyttöön tietopaketti, joka sisältää materiaalia vastaanottokeskuksen antaman yleisen oikeudellisen neuvonnan tueksi. Hankekokonaisuus tähtää siihen, että yleisen oikeudellisen neuvonnan saatavuus ja laatu varmistetaan heti hakuprosessin alkuvaiheessa mahdollisimman kustannustehokkaalla tavalla ja osallistamalla hakijat siihen.
OSAKA – Turvapaikanhakijoiden työ- ja opintotoiminnan sekä osaamisen kartoittamisen kehittäminen
Hankkeen kesto: 2.4.2018–30.9.2019
Hankkeessa kehitetään vastaanottokeskuksissa järjestettävää työ- ja opintotoimintaa ja muuta aktivoivaa toimintaa, joiden tarkoituksena on tukea turvapaikanhakijan toimintakykyä ja aktiivisuutta. Työ- ja opintotoiminnassa saatujen tulosten sekä aikaisemman koulutuksen ja työkokemuksen keräämiseksi kehitetään ja systematisoidaan turvapaikanhakijoiden osaamisen kartoittamista.
SYLVIA – Pakolaisten kuntiin sijoittamisen tehostaminen
Hankkeen kesto: 1.1.2017–31.3.2021
Hankkeella haetaan tehostetusti kuntapaikkoja niille, jotka ovat saaneet kansainvälisen suojelun perusteella oleskeluluvan Suomessa. Tavoitteena on turvata kuntapaikkojen riittävyys tukemalla kuntia taloudellisesti ja lisäämällä kuntien henkilöstön osaamista.
TUKENA-hanke – Tukea perheryhmäkotitoiminnan kehittämiseen ja yksintulleiden alaikäisten kotoutumiseen Uudellamaalla
Hankkeen kesto 1.3.2018–29.2.2020
Hankkeessa kehitetään organisaatio- ja kuntarajat ylittävää traumatietoista
työskentelyä sekä vahvistetaan psykososiaalisen tuen osaamista Uudenmaan alueen alaikäisyksiköissä. Hankkeessa kehitetään myös kuntien ja asumisyksiköiden kokonaisvaltaista yhteistoimintaa nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi, palveluiden kartoittamiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi.
Turvapaikanhakijoiden alkuterveystarkastuksen valtakunnallinen kehittämishanke (TERTTU)
Hankkeen kesto: 28.2.2017–30.9.2019
Hankkeessa luodaan yhtenäinen toimintamalli turvapaikanhakijoiden terveyden, hyvinvoinnin ja palvelutarpeiden kartoittamiseksi.
ESIKOTO – Esikotouttamisen kehittämishanke Pohjois-Pohjanmaalla
Hankkeen kesto: 1.5.2016–30.4.2018
Hankkeen tavoitteena on luoda esikotouttamisen ja -kotoutumisen hyvä malli, joka mahdollistaa turvapaikanhakijoiden aktiivisen osallisuuden ja jossa toimijoilla, erityisesti järjestöillä, on selkeät roolit ja tarvittava osaaminen ja työkalut esikotouttavaan työhön.
Flow – Turvapaikkamenettelyn alkuvaiheen sujuvoittaminen viranomaisyhteistyötä, -työkaluja ja osaamista parantamalla
Hankkeen kesto: 1.8.2017–31.01.2019
Hankkeessa kehitetään turvapaikka-asian tarkoituksenmukaista ohjautumista prosessissa
hakemuksen erityispiirteiden perusteella, sujuvoitetaan asian selvittämistä turvapaikkapuhuttelussa sekä parannetaan päätöksenteon laatua ja laadun varmistuksen välineitä kehittämällä ulkomaalaisasioiden sähköisen asiankäsittelyjärjestelmän toiminnallisuuksia. Lisäksi parannetaan viranomaisten valmiuksia selvittää turvapaikanhakijoiden henkilöllisyyttä ja taustoja.
Osallistuva arki kotoutumisen tukena –Turvapaikanhakijoiden sosiaalista osallisuutta vahvistava esikotoutumisen malli (OTTO)
Hankkeen kesto: 1.9.2016–31.8.2018
Hankkeen päätavoitteena on luoda esikotoutumista vahvistava toimintamalli vastaanottokeskuksissa asuville turvapaikanhakijoille turvapaikanhakuprosessin alkuvaiheeseen. Esikotoutumisen malli toimii siltana vastaanottokeskusten ja turvapaikanhakijoita vastaanottavien kuntien välillä.
Suomen kieli sanoo tervetuloa! Kielioppaat vastaanottokeskusten kielten opetuksen tukena
Hankkeen kesto: 1.7.2016–30.6.2018
Hankkeen tarkoitus on tarjota kaikkien vastaanottokeskusten asukkaille mahdollisuus päästä opiskelemaan suomea mielekkäällä tavalla. Hanke tarjoaa Toisto-koulutusta ja vapaaehtoistyön ohjausta turvapaikanhakijoiden suomen kielen alkeiden opetuksen tueksi
Turvapaikanhakijoiden yleisen oikeudellisen neuvonnan tila ja kehittämistarpeet
Hankkeen kesto: 1.1.2016–31.12.2016
Neuvonta- ja selvityshanke kartoittaa turvapaikanhakijoiden yleisen oikeudellisen neuvonnan tilan, vakavimmat ongelmakohdat ja kehittämistarpeet sekä toimenpiteitä niiden korjaamiseksi. Hanketta toteuttaa Suomen Pakolaisneuvonta ry.
Turvapaikkaa hakevien henkilöiden työidentiteetin vahvistaminen ja työllistyminen Suomessa
Hankkeen kesto: 15.9.2015–31.1.2017
Hankkeessa kehitetään turvapaikkaa hakeville aikuisille viiden askeleen mallin pohjalta työllistymisen malli, jonka avulla he voivat nopeasti kiinnittyä suomalaiseen yhteiskuntaan. Hankkeessa tutkitaan turvapaikkaa hakevien henkilöiden työidentiteetin kehittymistä vaiheittaisen siirtymisen avulla kohti työelämää.
TRUST – Hyvät väestösuhteet Suomessa -hanke
Hankkeen kesto: 2016–2018
Hanke pyrkii edistämään väestöryhmien välisiä hyviä suhteita paikallisella ja valtakunnallisella tasolla.
TRUST – Yksin tulleiden lasten ja nuorten ylikulttuurisen kuulumisen tukeminen
Hankkeen kesto: 2016–2018
Hanke luo ymmärrystä ja käytännön työkaluja yksin tulleiden alaikäisten tukemiseksi heidän uusissa kotimaissaan.
Turvapaikanhakijoiden perus- ja ihmisoikeuskäsityksen edistäminen ja rikollisuuden ehkäisy (TURVA)
Hankkeen kesto: 2/2017–1/2019
Hankkeen yleistavoitteena on edistää turvapaikanhakijoiden perus- ja ihmisoikeuskäsitystä sekä ymmärrystä suomalaisesta yhteiskunnasta, ehkäistä rikollisuutta sekä kouluttaa vastaanottokeskusten ja säilöönottoyksikköjen henkilöstöä väkivaltatyöhön. Kokonaisuudessaan näillä toimilla on tarkoitus vähentää uhrikokemuksia, mukaan lukien perheväkivalta, ja edistää yleistä turvallisuudentunnetta.
Turvapaikanhakijanuorten Vamos
Hankkeen kesto: 2016–2018
Tavoitteena on tukea ja parantaa turvapaikanhakijanuorten hyvinvointia ja toimintakykyä usein pitkäksi venyneen turvapaikkaprosessin aikana. Yksi hankkeen keskeisistä tavoitteista on voimaannuttaa nuoria sekä vahvistaa heidän osallisuuttaan yhteiskunnassa.