Tietoa sinulle, kun työskentelet pakolaistaustaisten kanssa
Pakolaisuuden taustalla voivat olla moninaiset syyt ja pakolaisena maahan saapuneet voivat tarvita erilaista tukea tilanteestaan riippuen. Asiakastyössä kannattaa ottaa huomioon mahdollinen traumatausta ja eritasoinen osaaminen. On tärkeää kohdata asiakas ihmisenä ja selvittää hänen tuen ja ohjauksen tarpeensa.
Pakolaisten vastaanotto
Kuntapaikoista päättäminen ja palveluiden suunnittelu kunnissa ovat keskeisiä toimia pakolaisten vastaanotossa.
Valtion korvaukset kunnille ja hyvinvointialueille
Kunnille ja hyvinvointialueille korvataan pakolaisten vastaanotosta aiheutuneita kustannuksia. Korvauksia maksetaan muun muassa tulkkauksesta, sosiaali- ja terveydenhuollon erityiskustannuksista ja laskennallisena korvauksena.
Pakolaiset ja kansainvälistä suojelua saavat
Osiossa on tietoa kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden Suomeen saapumisesta ja vastaanotosta kuntaan.
Lapset, nuoret ja perheet
Kotoutumistyöhön lasten, nuorten ja perheiden kanssa liittyvät esimerkiksi perhelähtöisyys, lasten ja nuorten kotoutumisen tuki, alaikäisen edustaminen, jälkihuolto ja perheenyhdistäminen.
PALOMA-koulutus
PALOMA-koulutus tarjoaa käytännönläheistä tietoa pakolaisten mielenterveydestä ja hyvinvoinnista työssään pakolaisia kohtaaville sekä opiskelijoille.
Sosiaali- ja terveyspalvelut pakolaisille
Hyvinvointialueet vastaavat sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Erityisesti pakolaisille suunnattuja sosiaali - ja terveyspalveluja ovat terveystarkastukset ja pitkäaikaisen sosiaali - ja terveydenhuollon järjestäminen.
Uutisia pakolaisia työssään kohtaaville
Sisäministeriö uudistaa tilapäisen suojelun lainsäädäntöä
17.10.2024
|
Uutinen
Sisäministeriö on lähettänyt lausunnoille tilapäistä suojelua koskevan hallituksen esitysluonnoksen. Tilapäistä suojelua koskevaa lainsäädäntöä on tarve uudistaa, kun sota Ukrainassa on pitkittynyt. Hankkeessa valmistellaan ulkomaalaislakiin tarvittavat muutokset, jotka koskevat Ukrainan sotaa paenneita mutta myös muita mahdollisia tilapäisen suojelun tilanteita tulevaisuudessa.
Uuden raportin mukaan kidutuksen uhreja jää yhä tunnistamatta turvapaikkatutkinnassa
17.10.2024
|
Uutinen
Euroopan muuttoliikeverkoston (EMN) ja Punaisen ristin raportti kartoittaa käytäntöjä ja haasteita kidutuksen uhrien tunnistamisessa EU-maiden turvapaikkaprosesseissa. Keskeisiä haasteita ovat esimerkiksi uhrien epävarmuus kertoa kokemuksistaan pelon tai häpeän takia, kidutuksesta raportoinnin todenmukaisuuden arviointi sekä uhrien epäluottamus viranomaisiin
Toimenpideohjelma Ukrainasta paenneiden auttamiseksi on julkaistu nyt myös englanniksi
30.8.2024
|
Uutinen
Hallituksen kesäkuussa julkaisema toimenpideohjelma sisältää 30 toimenpidettä, joilla tuetaan ukrainalaisten työllistymistä. Lisäksi lisätään omankielistä viestintää ja tuetaan ukrainalaisten kuntiin siirtymistä. Toimenpideohjelma on saatavilla nyt myös englanniksi esimerkiksi EU-tason vertailua ja muuta tutkimustoimintaa varten.
Tilapäisen suojelun lisätuki tukee palveluiden järjestämisessä ja kehittämisessä tilapäistä suojelua saaville ja muille pakolaisille
20.8.2024
|
Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriön Kuntiin ohjaamisen toimintaohjelma avaa 21.8.2024 tilapäisen suojelun lisätuen valtionavustushaun. Valtionavustuksen avulla tuetaan tilapäistä suojelua saavien kuntiin siirtymistä sekä kuntia ja hyvinvointialueita palveluiden järjestämisessä ja kehittämisessä kotikunnan saaneille tilapäistä suojelua saaville ja muille pakolaisina kuntaan saapuneille. Valtionavustushaussa kunnille ja hyvinvointialueille voidaan myöntää avustusta yhteensä enintään 4 650 000 euroa.
Muutoksia oleskeluluvan hakemiseen ja vastaanottorahan suuruuteen
5.7.2024
|
Uutinen
Syyskuussa tulee voimaan lakimuutoksia, jotka liittyvät oleskeluluvan hakemiseen, oleskeluluvan eväämiseen ja henkilöisyyden todistamiseen. Vastaanottorahan määrää pienennetään elokuun alusta alkaen.