Tietoa sinulle, kun työskentelet pakolaistaustaisten kanssa
Pakolaisuuden taustalla voivat olla moninaiset syyt ja pakolaisena maahan saapuneet voivat tarvita erilaista tukea tilanteestaan riippuen. Asiakastyössä kannattaa ottaa huomioon mahdollinen traumatausta ja eritasoinen osaaminen. On tärkeää kohdata asiakas ihmisenä ja selvittää hänen tuen ja ohjauksen tarpeensa.
Pakolaisten vastaanotto
Kuntapaikoista päättäminen ja palveluiden suunnittelu kunnissa ovat keskeisiä toimia pakolaisten vastaanotossa.
Valtion korvaukset kunnille ja hyvinvointialueille
Kunnille ja hyvinvointialueille korvataan pakolaisten vastaanotosta aiheutuneita kustannuksia. Korvauksia maksetaan muun muassa tulkkauksesta, sosiaali- ja terveydenhuollon erityiskustannuksista ja laskennallisena korvauksena.
Pakolaiset ja kansainvälistä suojelua saavat
Osiossa on tietoa kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden Suomeen saapumisesta ja vastaanotosta kuntaan.
Lapset, nuoret ja perheet
Kotoutumistyöhön lasten, nuorten ja perheiden kanssa liittyvät esimerkiksi perhelähtöisyys, lasten ja nuorten kotoutumisen tuki, alaikäisen edustaminen, jälkihuolto ja perheenyhdistäminen.
PALOMA-koulutus
PALOMA-koulutus tarjoaa käytännönläheistä tietoa pakolaisten mielenterveydestä ja hyvinvoinnista työssään pakolaisia kohtaaville sekä opiskelijoille.
Sosiaali- ja terveyspalvelut pakolaisille
Hyvinvointialueet vastaavat sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Erityisesti pakolaisille suunnattuja sosiaali - ja terveyspalveluja ovat terveystarkastukset ja pitkäaikaisen sosiaali - ja terveydenhuollon järjestäminen.
Uutisia pakolaisia työssään kohtaaville
Tilapäisen suojelun oleskelulupa olisi jatkossa voimassa koko tilapäisen suojelun ajan
9.12.2024
|
Uutinen
Ulkomaalaislakiin esitettyjen muutosten tavoitteena on sujuvoittaa tilapäisen suojelun antamista sekä suojelua saavien että viranomaisten näkökulmasta. Esityksen mukaan tilapäistä suojelua saavien henkilöiden oleskelulupakorttien voimassaolo jatkuisi automaattisesti koko sen ajan, kun valtioneuvoston päätös tilapäisen suojelun antamisesta on voimassa.
Vuoden 2025 pakolaiskiintiössä vastaanotetaan afganistanilaisia, kongolaisia, syyrialaisia, venezuelalaisia ja Libyasta evakuoituja
29.11.2024
|
Uutinen
Vuonna 2025 Suomi vastaanottaa 500 kiintiöpakolaista. Hallitus on päättänyt pakolaiskiintiön kohdennuksesta valtioneuvoston yleisistunnossa 28.11., ja vuonna 2025 jatketaan samojen pakolaisryhmien vastaanottamista kuin vuonna 2024. Valinnassa painotetaan erityisesti haavoittuvimpia ryhmiä.
Sisäministeriö on lähettänyt lausunnoille turvapaikkaprosessin tehostamiseen liittyviä lakimuutoksia
28.11.2024
|
Uutinen
Lausuntokierroksella olevassa hallituksen esityksen luonnoksessa ehdotetaan ulkomaalaislakiin turvapaikkahakemuksen tulkintaa koskevia uudistuksia. Jatkossa turvapaikkahakemuksen käsittelyssä painotettaisiin puhuttelun merkitystä. Lisäksi esityksellä sujuvoitettaisiin karkottamispäätösten täytäntöönpanoa sekä rajoitettaisiin kansainvälistä suojelua saaneiden vierailua maissa, joista he ovat paenneet.
Oslometin projekti tutkii ukrainalaisten näkemyksiä kotoutumisesta ja paluusta
25.11.2024
|
Uutinen
Norjan Oslomet-yliopiston sekä pohjoismaisten kumppanien (IFAU, VIVE ja Itä-Suomen yliopisto) tutkimusprojekti tutkii ukrainalaisten pakolaisten vastaanottoa ja kotoutumista. Osana projektia kerätään ukrainalaisten pakolaisten näkemyksiä Suomessa kyselyn avulla. Kyselyyn etsitään nyt vastaajia.
Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi 2.1.2025 alkaen
22.11.2024
|
Uutinen
Ulkomaalaislakiin tehtävän muutoksen myötä kansainvälinen suojelu muutetaan väliaikaiseksi, ja oleskelulupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa kansainvälisen suojeluaseman voi myös menettää aiempaa helpommin.