Hyppää sisältöön

Kotoutuminen.fi-blogi tarjoaa näkökulmia kotoutumiseen

Kotoutumisen osaamiskeskus julkaisee kotoutuminen.fi:ssä kotoutumiskentän eri toimijoiden blogikirjoituksia. Kirjoittajina ovat erityisesti yhteistyökumppanit, hankkeiden, kuntien, järjestöjen kotoutumisen ja pakolaisten vastaanoton toimijat. Blogin yhteydessä voimme myös julkaista hankkeiden tuloksia ja tuotoksia. Myös osaamiskeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijat kirjoittavat blogiin.

Otamme vastaan blogikirjoituksia koko ajan. Jos olet kiinnostunut kirjoittamaan blogiin, ota yhteyttä: [email protected].

Blogeja voi kommentoida ja kommentoija vastaa siitä, että hänen tekstinsä on lakien ja hyvien tapojen mukaista. Blogin ylläpitäjät päättävät, mitkä viestit julkaistaan. Blogikirjoittajat eivät ota kantaa/vastaa yksittäisten henkilöiden tilanteisiin liittyviin kysymyksiin. Kirjoitukset ja kommentit eivät edusta työ- ja elinkeinoministeriön virallista kantaa.

Blogin sisältöön liittyvät oikeudet

Palvelun kaikki oikeudet, tekijänoikeudet mukaan lukien, ovat työ- ja elinkeinoministeriöllä (TEM). TEM pidättää itsellään kaikki oikeudet blogisivuston sisältöön. Kommentoija myöntää TEM:lle oikeuden julkaista tai olla julkaisematta aineiston, jonka kommentoija on lähettänyt kommentointipalstalle.

Blogit

Suomessa on heti tarjolla tuhansien koulutettujen maahanmuuttaneiden osaaminen

Julkaisupäivä 10.9.2021 10.21 Blogit

Johanna Korpia Vedän Pointer Potentialia, Suomen ensimmäistä koulutettuihin maahanmuuttaneisiin erikoistunutta rekrytointiyritystä. Olen työni kautta päivittäin tekemisissä koulutettujen Suomessa asuvien maahanmuuttaneiden kanssa. Tällä hetkellä liian monet heistä päätyvät ikiopiskelijoiksi, kotirouviksi, jatkuviksi työharjoittelijoiksi, keikkasiivoojiksi tai Uber-kuskeiksi. Kun tätä työkierrettä kestää riittävän kauan, sitä on vaikea enää katkaista. Kuitenkin, jokainen tapaamani koulutettu maahanmuuttanut haluaa koulutustaan vastaavaan työhön. Se on ihmiselle, kansallisuudesta riippumatta, kunnia-asia.

Samaan aikaan useat suomalaiset yritykset kamppailevat jopa historiallisen osaajapulan kanssa. Manpowergroupin tuoreen (elokuu 2021) globaalin selvityksen mukaan 70% työnantajista kokee vaikeuksia löytää osaajia. Yrityksillä on suuria vaikeuksia löytää osaajia muun muassa IT-alalle, myyntiin, markkinointiin, hallinto-ja tukipalveluihin, samoin kuin logistiikan ja tuotannon tehtäviin.

Moni maahanmuuttanut tekee koulutustaan vastaamatonta työtä

Suomessa asuu kymmeniä tuhansia koulutettuja maahanmuuttaneita, joista iso osa tekee koulutustaan vastaamatonta työtä. Osa heistä on valmistunut suomalaisista korkeakouluista. Yritysten osaamistarpeet ja Suomessa asuvien maahanmuuttaneiden osaaminen eivät tällä hetkellä kohtaa riittävän hyvin. Monilla yrityksillä on kyllä henkistä valmiutta ja kiinnostusta rekrytoida maahan muuttanut osaaja esimerkiksi kielitaitosyistä. Mutta kun tulee tosipaikka, vie Pekka voiton ja maahan muuttanut työnhakija jatkaa siivoustyössään. Me Pointer Potentialissa kohtaamme tämän tilanteen päivittäin. 

Miksi näin käy? Syitä tähän on lukuisia, mutta tässä muutama vakiotilanne:

  • Muhamed on ylikoulutettu hakemaansa tehtävään, Pekalla on juuri sopiva koulutus. Tämä johtuu siitä, että Muhamedille ei tule mieleenkään hakea oman koulutustason töitä, hän kun on työskennellyt tarjoilijana viimeiset vuodet ja samalla hakenut oman alansa töitä.
  • Irinan suomen kielen taito ei ole natiivitasoinen, toisin kuin Pekan. Ruotsalainen sisaryrityksemme, Novare Potential, on palkannut satoja Ruotsissa asuvia maahanmuuttaneita ja he kaikki tekevät työnsä ensimmäisestä päivästä lähtien ruotsiksi, jokainen omalla tasollaan. Suomessa on työelämässä harvinaista kohdata maahan muuttanut työntekijä, jonka annetaan rohkeasti puhua suomea, omalla tasollaan.
  • Carlosilta puuttuu relevantti työkokemus Suomesta, Pekalla sitä on. Carlosilla on kyllä pitkä työhistoria Venezuelasta.
  • Ahana on perheen muutettua Suomeen ollut ensimmäiset kaksi vuotta kotona, hänellä ei ole työelämäkontakteja, eikä riittäviä työnhakutaitoja Suomessa. Siksi hän tekee paljon virheitä työnhakutilanteessa. Pekka on turvallisempi valinta. 

Siispä, suomalainen työnantaja, pysy hereillä! Suomi kansainvälistyy kovaa vauhtia ja 10 vuoden päästä esimerkiksi Helsingissä joka kolmas työnhakija on maahanmuuttanut. Kun Muhamed, Irina, Carlos ja Ahana hakevat avoinna olevaa työpaikkaa, katso pinnan alle ja kaiva esiin heissä piilevä potentiaali. Kymmenen vuoden päästä heistä käydään samanlaista kilpailua kuin tänä päivänä Pekasta. 

Samalla on myös hyvä muistaa, että työllistyminen on myös ainoa kestävä tie kotoutumiseen ja kestävän suomalaisen yhteiskunnan perusrakennuspalikka. Siispä jokainen rekrytointi on samalla tietoinen kestävyysteko. Sillä voi muuttaa yhden ihmisen elämänkulun, mutta vaikuttaa myös suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuteen. 

Johanna Korpia, CEO, Pointer Potential